Morten Gran
Morten Gran og den endeløse guttedrømmen
Kunstnerlivet hans kretser rundt biler og fly. Alt fra Corgi toys, utrangerte dollarglis og heavy trucks til amerikanske choppers og kampfly finner veien inn i bildene hans. Selv om Morten verken er pilot eller rallykjører. Bare en billedkunstner med brennende interesse for karosserier med forførende former – og øredøvende motorer.Kanskje ligger det noe mer bak. For hvis disse glinsende og maskuline maskinene kommer i nærheten av å ha en slags sjel – så er det nettopp den Morten greier å fange. Og det hele begynte –? Ja, selvsagt i barndommen! Første gang han opplevde iskjøring, var på Holstad vannet i Ås kommune! Rally Monte Carlo kom senere. Filmer og bøker bidro ytterligere til å bevisstgjøre den amerikanske bilens kultstatus. Midt i dette fant kunstneren Morten Gran sin plass.
– Jeg har heller ikke behov for å bevege meg inn i andre motivkretser enn fly – bil – truck! forsikrer han når vi møter ham i hans atelier på Ski i Akershus.
Så når 1950talls-bilen blir et ”parkert ikon”, kan den ikke være ”fersk og uskyldig”. Nei, for Morten må motivet være kjørt. Ha personlighet og ansikt, prøvd seg på livet. Kanskje ha krysset det amerikanske kontinentet på Route 66.
– Med unntak av Petter Solbergs bil, da, som kom på 7. plass i Monte Carlo i 2004, skyter han inn. Den heftige stemningen og grenseløse begeistringen fra tiårene da muskelbilene først ble til ikoner, tar ikke slutt. Den lever videre, i beste velgående, blant utallige unge og eldre bil-freaker rundt omkring i landet vårt.
Morten forteller hvordan han etter hvert måtte over til USA for å komme skikkelig under huden på motivene sine:
– På et lite sted i Nevada, tror det het Lone Pine, fant jeg det nærmest perfekte verkstedet. Jeg måtte være der i to dager og tok bilder av alle vinklene som interesserer meg.
Det er nemlig avgjørende å kjenne Mustangens og Chryslerns korrekte detaljer. Så kan han deretter fantasere og improvisere. Skape et bilde, som kanskje kaller på minner og smil hos deg som publikum. Enten du gjenkjenner doningens grill eller bakpart, eller bare får en diffus anelse om modell og årgang, men husker en spesiell kjøretur. Det er lett å få assosiasjoner til egne erfaringer fra kveldskjøring. Når du aner mer enn du ser hva som raskt passerer i motsatt kjørefelt – og netthinnen kun kan fange fragmenter.
The Boneyard - flykirkegården i Tucson, Arizona
Kunstnerens kjærlighet til fly bevises av hans maleriserie fra 2007; Flying colours. Som i bilene dreier det seg også her om Amerika: Historiske helikoptermodeller og rekognoserings- og kampfly fra krigene i Korea, Vietnam og Desert Storm, på tokt gjennom uklare skylag eller mot et lekent kaos av pop-art blomster. Pilotenes striper og stjerner, hippitidens enkle gleder, krigenes redsler. Impulsene blir mange. Besøket ved The Boneyard (flykirkegården) har Morten tidligere beskrevet slik: Mengden av fly ble helt uvirkelig og gav meg en følelse av uendelighet. B52, T38, F5 og B1 på rekke og rad. Så langt hadde han bare et filmhistorisk forhold til dem: Men å oppleve at de lettet med lyden og farten – det gav en ekstra dimensjon.
Dristig, kraftfullt, teknisk avansert, vakkert og estetisk.
– Om man som tilskuer blir aldri så betatt, så er man inne i et alvorlig tema, som har mange lag i seg. Samtidig er det en del av den amerikanske historien, som jo avspeiler tidens ånd, understreker Morten.
Flydesign og flower power
Selv uten store planer begynner Morten ofte med fem bilder. Sjablongbildene starter med en skisse på kartong. Han har en anselig bunke nøyaktig kuttede eksempler liggende på verkstedet. Stiliserte Forder, Saaber, flykropper og hippiblomster, saklige ruter og stripemønstre. En salig blanding av flower power og ren design. Drøm og virkelighet. Maskulint og feminint. Bilen og flyet som metafor.
– Bakgrunnen i seg selv må være interessant før hovedmotivet kommer på plass. Sammen skal de danne spenning og kontrast, mener Morten.
– Jeg jobbet lenge før jeg fant det rette uttrykket. Fant ut hvor tjukk malingen må være.
Mens flyene hans svever over luftige spray-himler, tåler biler sterkere farger og tykkere lag. Der den er hovedmotiv, mot glatt bakgrunn, får den skikkelig trøkk med sparkel og oljemaling. Og når kunstneren er fornøyd, legger han på et beskyttende lag ferniss før han lister og signerer på baksiden av treplaten.
Can’t hold back spring
Can’t hold back spring kaller Morten sin nyeste serie.
– Den handler om at Harry-kulturen våkner til liv om våren.
Om maleteknikken forklarer han:
– Enkelte bilder er noe mer utmalt med flere fragmenter av teknikken som ligger under.
Et annet nytt eksperiment består i å sette sammen to bilder av samme motiv. Enkeltperler, kaller han dem, som til sammen gir en helt ny effekt og mening.
– Det blir som en balansegang. Når fargebruken er lettere, får de maskuline farkostene et mildere uttrykk. Turkis, sjokkrosa og lys fiolett peker mot vår og romantikk, mens hvit gir vintereffekt. Mer grumsete jordfarger kan bety motocross og gjørmesprut.
Spennende blir bildene der han viser bilen fra siden – og strekker motivet over to separate bilder, som så kobles sammen. Morten smiler og bemerker tørt at strekke seg må jo kanskje også publikum, hvis de vil forstå hva han vil uttrykke. På utstillingen i Stavanger kom to damer som var invitert av sine menn, bort til ham. Hvorfor var de så nysgjerrige? Jo, ektemennene deres var helikopterpiloter!
Tøff kunst med motormusikk
I tillegg til kollektivutstillinger har Morten Gran siden 1996 hatt en rekke separatutstillinger rundt i landet, blant annet hos Blomqvist i Oslo. Ellers har han jevnlig hatt bilder på Østlandsutstillingen, og på Høstutstillingen i 2007. Arbeidene hans er innkjøpt av forskjellige offentlige instanser og smykker blant annet Løkenåsen skole, et internasjonalt cruiseskip og flere firmalokaler. Han har dessuten mottatt flere stipender fra Norsk Kulturråd og Vederlagsfondet. Morten Gran jobbet i år også for Den kulturelle skolesekken, der han dro rundt og snakket med elever fra 1. til 9. klasse.
– Klart at guttene var spesielt interesserte og hadde mye å komme med. Mange hadde jo fedre som mekket bil, forteller Morten.
Nylig hadde han en utstilling i Ski, hvor han ”serverte musikk” til maleriene. Lydbildene hadde han selv satt sammen. En kombinasjon (eller komposisjon) av durende jagerfly, brummende helikoptre, rusende bilmotorer og samtaleklipp fra førerhuset under billøp.
– Jeg vil gjerne gjenta det. Men musikken skal ikke lyde rundt i lokalet, så publikum får høretelefoner, forklarer han.
Opptak av både europeiske og amerikanske biler har han gjort gjennom mange år. Disse ligger ute på www.myspace.com/mortengran. Det hele skal bli en forestilling, eller performance, på et passende galleri, jazzklubb eller lignende. Og nå har han bedt forfatter og musiker Levi Henriksen om å skrive noe spesielt til neste utstilling.
– Det han skriver, ligger veldig nært opp til det jeg gjør. For det å male, det er som å improvisere musikk, hevder Morten.
Tekst Aase Rostad / Foto fra kunstneren
Billedtekst 1) (Fly stuper på grå himmel) Fra serien Flying colours big collection, 40 x 40 cm, malt i 200x med akryl på MDF-plate. Flyet, en Spitfire, ligner her en vakker fugl, som stuper luftig og elegant ned fra himmelen. 2) (Kaotisk himmel) Training field Arizona c 6, 120 x 120 cm, malt med 200x med ulike sjablonger og spraymaling på MDF-plate. I motsetning til de fleste bildene hos kunstneren trer både helikoptre, kampfly og piloter frem på en vill og flammende krigshimmel i dette motivet. Som en eneste uskyldshvit plett skimtes skaperens ansikt, slik vi kjenner det fra Det sixtinske kapell i Vatikanet i Roma. 3) (Racebil med striper) ) Autocolour 14, 80 x 80 cm, malt i 2007 med akryl på MDF-plate. Fart. Spenning. Lyd. Striperasteret kan minne om fartsstriper, mens duren av motor og hjulenes raske omdreining forsterkes av sjablongsirklene. 4) (Bil i fart - Woodoo-bilen fra siden) Woodoo-bilen fra serien Can’t hold back spring, 40 x 80 cm, malt i 2009 med akryl på plate. 5) (2 bilbilder satt sammen) Can’t hold back spring og Harry-kulturen våkner til liv om våren, 40 x 80 cm, malt i 2009 i akryl og olje på MDF-plate. På den ene siden er det snøsmelting, mens blomstene springer ut i frodig fargeprakt på den andre. 6) (Bilde av kunstneren) Morten i verkstedet hvor sprayeffektene blir til. En avgjørende del av arbeidet – spesielt i bildene med sjablongmalingen. Bakgrunnen i seg selv må være interessant før bilen kommer som hovedtema.