Gøy på Inderøy
Av Christina Gothe Schultz.
KUNST 2-2013: I perioden fra 22. til 29. juni arrangeres Midtnordisk Kunstfestival på Inderøy i Nord-Trøndelag - en slags sommerleir for kreative sjeler, med innkvartering på Sund folkehøgskole.
Skolen ligger idyllisk til ved Trondheimsfjorden og har huset festivalen hver sommer siden 1997. I år står blant annet landskapsmaleri, gjenbruksskulptur, et startpakke-kurs, keramikk, kunstfoto, silketrykk og T-skjorteworkshop på det varierte kursprogrammet. Sistnevnte i regi av Bjørn-Kowalski Hansen, kunstner og altmuligmann i grenselandet mellom kunst og design.
Hansen har spilt inn musikkvideo i Senegal, åpnet kaffebar i Kunstbanken i Hamar, stilt ut på en rekke norske og utenlandske gallerier og startet eget prosjektrom i Oslo, men mange kjenner ham kanskje best som en av grunnleggerne bak kunstprosjektet og merkevaren Håkki. I en årrekke har han designet og trykket T-skjorter med utsagn som Jag har kompisar i skogen og Kattmat – smakar bättre än det luktar.
På Midtnordisk Kunstfestival skal han lære deltakerne å designe egne T-skjorter ved hjelp av silketrykk. Det vil også bli muligheter til å trykke på andre materialer, bruke symaskiner og lære seg å bruke programmer som Adobe Photoshop og Illustrator. Dette er andre året han leder workshopen.
- Fjorårets workshop var kjempemoro. Vi var en liten, fin gjeng som gjorde mange spennende prosjekter i løpet av den ukelange kunstfestivalen. Det sosiale er kjempeviktig, man møter masse flotte mennesker som også interesserer seg for kunst og design!
forteller Bjørn-Kowalski Hansen til KUNST.
Det er ikke lenge siden han hadde en liknende workshop for skoleungdom i Oslo.
- Jeg har jobbet en del for den kulturelle skolesekken i ulike fylker de siste årene, og kan ikke si annet enn at jeg har det veldig morsomt på jobb der. Det viktigste og mest givende for meg er når elever i løpet av verkstedet eller foredraget går fra å være litt skeptiske til Nå lærte jeg nettopp noe nytt og Det var fy dæsken meg kult. Og det er ikke sjelden at elevene ser ting jeg ikke har tenkt på heller, så det går begge veier.
Gjennom prosjektene og workshopene trekkes den utdannede billedkunstneren stadig mer mot design.
- Fascinasjonen for design kom gjennom musikken, egentlig. Jeg jobbet bak disken i en platebutikk i Bergen, og på fritiden trålte jeg Fretex etter gamle møbler, vinylplater og nips fra 1950-1970-tallet. The swinging sixties, Joe Colombo, Verner Panton og plastrevolusjonen. Det er i skjæringspunktet mellom design, markedsføring, musikk og historiske tilbakeblikk jeg finner de interessante prosjektene. Og i mine øyne er gode prosjekter god kunst, uavhengig av hvor de kommer fra.