Legenden Leica
Av Christina G. Schultz .
KUNST 3-2012: I 1925 skapte Oskar Barnack en fotografisk revolusjon. Leica var historiens første suksessfulle kamera i småformat, og det ble raskt populært. Det var enkelt å bruke og lett å ta med seg, og både profesjonelle og amatører har hatt glede av det siden.
Legenden Leica
Oskar Barnack var mekaniker og oppfinner, født i Brandenburg i Tyskland i 1879. Barnack var lidenskapelig opptatt av fotografi, men han hadde astma, og det var derfor krevende for ham å drasse med seg stort og tungt utstyr når han skulle ut for å fotografere. Foruten det store og uhåndterlige kameraet måtte han blant annet ha med seg stativ og eksponeringsplater som måtte oppbevares i en egen kasse.
Allerede i 1905 begynte han derfor å bearbeide ideen om å skape et lite håndholdt kamera med små negativer som senere kunne forstørres. Den rådende tankegangen på denne tiden var at store fotografier av god kvalitet bare kunne oppnås ved å bruke store eksponeringsplater, fordi jo mer man forstørret et bilde, jo dårligere ble kvaliteten. Barnack så derimot for seg å forminske negativet uten at det gikk ut over kvaliteten på resultatet.
Leitz camera
Mikroskopfabrikken Optische Institut von Ernst Leitz i Wetzlar begynte å produsere storformatkameraer i 1985, men før Leica kom var kameraproduksjonen underordnet mikroskopproduksjonen. Oskar Barnack kom til fabrikken på anbefaling fra ingeniøren Emil Mechau, begge var tidligere ansatte ved den høyt anerkjente optikkprodusenten Carl Zeiss. Barnack gjorde inntrykk, og innen et år var han direktør for forskning og utvikling av mikroskoper.
Fotoentusiasten Barnacks oppmerksomhet ble etter hvert dratt mot Mechaus forskning på forbedring av filmprojektorer. Barnack ble gitt i oppgave å forbedre selve filmkameraet, fordi filmrullen ofte løsnet og ble ødelagt inne i kameraet. Det var i denne prosessen han oppdaget hvordan han kunne realisere sin drøm om et fotografiapparat i lommeformat. Løsningen var filmrullen. I 1913 skapte han prototypen, senere kalt Ur-Leica. Så brøt krigen ut. Barnack måtte vente i over et tiår før produksjonen av kameraet ble satt i gang.
Ernst Leitz hadde full tillit til den lovende Oskar Barnack. Han hadde prøvd Ur-Leica og var svært fornøyd med resultatet. Det var tid for lansering, og navnet Leica ble valgt som en fengende forkortelse av Leitz Camera. Leica I ble introdusert for offentligheten under Leipzig-messen i 1925, der det fikk en varm velkomst.
Kvalitetsoptikk
For en mikroskopfabrikk er optikken spesielt viktig. Leicas optikk ble utviklet av Max Berek, Leitz' optiske geni. Han utviklet en serie linser som på best mulig måte overførte motivet til filmrullen, uten refleksjoner eller andre forstyrrelser som ellers lett ville oppstått. Det var ingenting å utsette på Leicas fotokvalitet når Barnacks finstemte mekanikk var kombinert med Bereks kvalitetsoptikk.
I 1930 ble Leica I Model C lansert, med utskiftbare objektiver. Man kunne nå velge mellom tre objektiver, og kameraet ble dermed enda mer allsidig i bruk. I dag finnes det en rekke utskiftbare objektiver å velge i.
Et snapshot blir til
I fotografiets barndom var det tidkrevende og komplisert å fotografere. De som skulle portretteres måtte holde posituren over lengre tid, så bevegelser ikke skulle gjøre fotografiet uklart. All oppmerksomhet var rettet mot fotografen, og alle positurer var grundig gjennomtenkt. Etter hvert som fotografiet ble mer populært, prøvde man stadig å gjøre fotografering raskere og mer effektivt slik at man kunne vise virkeligheten slik den egentlig var. I 1888 kom Kodak-kameraet, et nokså lite kamera som tok i bruk film i stedet for plater. Det ble enklere å ta med seg, men fotografiene ble små, og hele kameraet måtte returneres til butikken for fremkalling av filmen.
Leica revolusjonerte fotoverdenen fordi det var av liten størrelse og samtidig av god kvalitet. Siden 1960-tallet har Leica vært anerkjent som det ideelle valget for blant annet fotojournalistikk og snapshots, men det har vært vitne til viktige historiske hendelser helt siden det ble lansert. Flere ikoniske fotografier stammer fra Leica-kameraer, blant annet det berømte portrettet av Che Guevara.
Leica i dag
Over hundre Leica-modeller har blitt lansert siden 1925, og kvalitet har for lengst blitt Leicas varemerke. Leica er et ikon, ikke bare rent fototeknisk, men også designmessig. Formen har i alle år vært elegant ned til hver minste detalj, og kameraene både var og er svært brukervennlige. Det er ikke uten grunn at Leica-kameraer og utstyr har stor samlerverdi i dag. Oskar Barnack skapte et kamera som så langt inn i fremtiden.
Kilder: Leica - Witness to a century, Allessandro Pasi, 2003 / Leicas offisielle nettside: leica.com.