En kunstperle på verket
Av Mette Dybwad Torstensen.
KUNST 2-2013: I 2010 var det 400 år siden Kong Christian IV av Danmark-Norge grunnla Bærums Verk ved inngangen til Lommedalen i Bærum. I de idylliske, gamle industrihusene fra 1600-tallet finner man i dag rundt 55 butikker, håndverkere, verksteder og serveringssteder. Og galleri Kunstværket.
- Kunstværket har spesialisert seg på grafikk, og representerer nærmere 70 av landets mest kjente billedkunstnere med ulike former for samtidsgrafikk. I tillegg har vi også noe keramisk skulptur, smykker og brukskunst. Hver måned blir en av galleriets faste kunstnere, eller en gjesteutstiller, presentert på hovedveggen med et større utvalg bilder. Hver sommer og jul er det en stor kollektiv utstilling med alle galleriets faste kunstnere,
forteller Bjørg Andréen, som har drevet galleriet siden 2001. Det var hennes mor, Greta Egeland, som startet det i 1997. I dag holder de til i Verksgaten 8 B. Veggene er dekket av bilder folk liker.
Det pittoreske jernverksområdet fremstår i dag som et av landets mest særpregede og levende senter for handel, håndverk og historie. Bærums Verk huser også flere kunstnere. Her finner du billedhugger Johan-Fredrik Arntzen, Galleri Tore med tekstilkunstner Tore Wilhelmsen, Glasskunstner Pål Roland Janssen hos Egenart, Smykkeverket med smykkekunstnerne Trine Lise Lund og Birgith Hestangen, AC Design med keramiker Ann Cecilia Baumann og Smia JERN, Mørk & Malm.
- 8. og 9. juni skal vi ha et stort kunst- og håndverksmarked, og i oktober blir det Kulturuke. Smedene på Bærums Verk, Tone M. Karlsrud og Tobbe Malm, tok dessuten initiativet til en minneskulptur etter 22. juli, kun et par dager etter tragedien. Jernrosen minneskulptur har blitt et verdensomspennende prosjekt. Smeder fra hele verden smir roser til minne om ofrene, og alle rosene skal settes sammen til et stort minnesmerke
, avslutter galleristen på Kunstværket.
22. juli rosene
Smedene Tone Mørk Karlsrud og Tobbe Malm opprettet en Facebook-side med oppfordring til kollegaer verden rundt om å smi roser i jern. Responsen var momentan. Rundt 700 roser er sendt fra 24 land utenom Norge, og rundt 80 av de pårørende og overlevende har vært i smia på Bærums Verk og smidd roser. Dette er et minnesmerke som ingen har bestilt, det er kun solidaritet, kjærlighet og støtte til pårørende og overlevende som ligger bak. Jernrosen blir montert på en stein av norsk granitt. Øverst på den fem meter høye skulpturen hviler en klode som symboliserer solidaritet og fellesskap. Langs stammen og utover kloden klatrer hundrevis av jernroser. Rundt skulpturen står tre benker laget av stål og granitt, og en smidd portal som leder besøkende inn til rommet.