Kunstfotografi i Norge
Av Thale Fastvold.
Fotografiets historie i Norge
Kunstfotografi i Norge
KUNST 3-2012: KUNST gir deg fotografiets historie i Norge.
Fotografiets fødsel
1837 - Daguerrotypien (positiver på tinnplater) oppfinnes av Louis Jacques Mandé Daguerre i Paris. Fotografi nevnes i Morgenbladet i 1839, Norges første fotograf, Hans Thøger Winther, skriver at han har lyktes med å lage lysbilder på papir.
1840 - William Henry Fox Talbot i London oppfinner calotypi, den første positiv / negativ-teknikken på papir.
1888 - Kodak-kameraet introduseres av George Eastman. Istedenfor plater bruker han en rull med papir (senere en plastremse) overtrukket med en film av lyssensitivt stoff. Kameraene med rullefilm gir vanlige mennesker mulighet til å fotografere, da de nå ikke må fremkalle bildene selv, men kan levere filmen til fremkalling hos profesjonelle. Dette revolusjonerer det amerikanske markedet og sprer seg fort til Europa.
1902 - Edvard Munch kjøper et Kodak-kamera i Berlin og blir en flittig fotograf. I likhet med mange samtidige malere bruker han fotografi til maleriskisser og dokumentasjon.
1921 Kristiania Kamera Klubb dannes. Amatørfotografer og profesjonelle samles for å utforske kunstneriske uttrykk gjennom fotografiet.
1945-60 - Ernst Schwitters er aktiv i Norge. Inspirert av avantgardisten László Moholy-Nagy sprer han fotomodernismen i det norske fotomiljøet.
1958 - Bob Robinson bringer en ny, subjektiv dokumentarstil, street photography, til Norge med boken Captured by the Norwegians, inspirert av Family of Man-utstillingen på MoMA i 1955, kuratert av Edward Steichen.
Fotografi som kunst og konseptkunst:
1969 - Bjørn Winsnes er den første som mottar et kunstnerstipend for fotografi.
1971 - Kåre Kivijärvi får antatt tre fotografier på Høstutstillingen, under kategorien maleri.
1974 - Forbundet Frie Fotografer (FFF) etableres som en egen medlemsorganisasjon for billedkunstnere som arbeider med kamerabasert kunst.
1976 - Leif Preus åpner sitt fotomuseum i Horten.
1977 - Fotogalleriet blir etablert av medlemmene i FFF. Vårutstillingen innføres, en utstilling dedikert til kunstfotografi.
1979 - For første gang omtales fotografi i kunstpressen som konseptkunst, i forbindelse med Dag Alvengs utstilling Vegger, hvor han hadde fotografert hvite gallerivegger og hengt bildene slik at de akkurat dekket motivene. Fotografi brukes i konseptuell kunst blant annet av Per Kleiva, Henny Lie og Svein Rønning på 1970-og 1980-tallet. I 1979 arrangerer også FFF en kuratert utstilling til Høstutstillingen med verk fra 38 fotografer. Etter denne markeringen har fotografi vært med hvert år under betegnelsen andre teknikker.
1981 - Sony introduserer det første elektroniske kameraet til privatbruk.
1985 - Fotogalleriet får statlig driftstøtte.
1989 - Morten Krogvold blir kjent som en portrettmodernist. For sin subjektive tolkning av kulturpersoner mottar han Fotografiprisen, som for første gang blir utdelt i forbindelse med fotografiets 150-årsjubileum.
1990 - Første studentkull tas opp ved det nyetablerte Institutt for fotografi ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design (SHKD) i Bergen, med Robert Meyer som professor.
1995 - Staten kjøper Preus fotomuseum som grunnlag for et nasjonalt museum for fotografi. Samme år blir fotografiet innlemmet i Åndsverkloven i et forsøk på å skille mellom fotografiske verk og fotografiske bilder.
1996 - Kulturdepartementet bestemmer at fotografi kan regnes som kunst.
Digitalisering, iscenesettelse og fotografiets nye rom
1993 - Vibeke Tandberg utdannes fra Institutt for fotografi og provoserer med å overlate selve fotograferingen til andre, som en utvidelse av approprieringsbegrepet. Hun blir representant for en kritisk postmodernisme inspirert av Cindy Sherman og Louise Lawler, kjennetegnet av iscenesettelser og en problematisering av selve fotomediet.
2000 - Mikkel McAlinden, med sine tilsynelatende realistiske, men likevel uvirkelige buketter av øyeblikk satt sammen til ett bilde, blir symptomatisk på den digitale tidsalder. Bildene eksisterer kun i fotografiets egen verden, og er bare mulig gjennom billedmanipulering.
2002 - Med et pennestrøk definerer finansdepartementet at kunstfoto også er kunst ved å fjerne momsen på det, som ved all annen kunst. Fotografi regnes som fotokunst hvis det er signert og nummerert opp til maks 30 eksemplarer.
2006 - Fotokunst innlemmes i loven om Kunstavgift.
2010 - Bildende kunstneres hjelpefond oppretter en fotopris på 100 000 kroner til en deltaker på Vårutstillingen. Hittil har Helga Bu, Morten Torgersrud og Jason Havneraas mottatt prisen.
2012 - Fotografi er nå godt etablert som kunst, og vi ser en rekke yngre kunstnere som tilnærmer seg mediet på en fri og utforskende måte. I grenselandet mellom fotografi, skulptur, installasjon og performance skapes det interessante uttrykk av blant annet Crispin Gurholt med sine live photo, Sveinn Fannar Jóhannssons fotoinstallasjoner og på det unge Melk galleri.
Kilder:
Fotogalleriet, Forbundet Frie Fotografer, Peter Larsen & Sigrid Lien, Norsk Fotohistorie, Det Norske Samlaget, 2007. Thale Fastvold er utdannet fotograf fra Istituto Europeo di Design i Roma. Du kan se hennes Spirit Photos på Tegnerforbundet fra 27. september til 28. oktober.