Kolorisme
Mange kunsthistorikere har skrevet kunsthistorien nettopp ut fra denne dualiteten. Første par ut var tegneren og perspektivtegneren Leonardo da Vinci og kunstnerne i Firenze mot koloristen Tintoretto og den venetianske skolen. Mens da Vinci konstruerte rom ved matematiske utregninger og konstruksjoner, skapte Tintoretto og senere Veronese dybde i bildet ved hjelp av kalde og varme farger, lyset og koloritten. Hopper man fra renessansen til barokken kan man også finne en deling mellom tegneren og maleren: Koloristene over alle, den nederlandske skolen med Rembrandt og Rubens, mot tegnerne i Frankrike; Poussin og Lorrain.
![]() |
Med realismens inntog i Frankrike i 1850-og 60-årene mistet kunsthistorien det tydelige skillet tegning-farge. En viktig faktor var at man fikk farger ferdig på tuber. Det var ikke lenger en kunst å lage farger fra bunnen av fra naturens kilder med å rive pigmenter og blande i sitt eget et hemmelig bindemiddel. Kanskje kan man si at fargen overtok mer og mer rundt århundreskiftet med retninger som impresjonismen, ekspresjonismen og fauvisme og kunstnere som Monet, Matisse, Gauguin, Kandinskij, Nolde og vår egen Munch. Det var fargen som formidle kunstnerens inntrykk og følelse foran motivet. Kubistene på en annen side la vekt på tegningen, ut fra Paul Cezannes utsagn om at alt i naturen kan forenkles til kuben, kulen, pyramiden og sylinderen.
I dag snakker man om en kolorist når kunstneren er særdeles dyktig med farger, og bruker dette som et viktig virkemiddel i bildene sine, enten bildet er abstrakt eller figurativt. Kolorisme er ikke lenger et spørsmål om man er en god til å fargelegge. Det er en smal sak for en maler å få blå til å se grønt ut, men det krever en dyktig kolorist at få et maleris mange farger og valører til at påvirke hverandre til å bli noe mer enn det de er fra tuben. Våre fremste kolorister som Elling Reitan, Jens Johannessen, Håkon Bleken og Håkon Gullvåg legger alle nettopp vekt på å la fargene skinne, lyse, være stoffelige og uttrykke noe mer enn det de faktisk er.