Galleri i gammelt militæranlegg
Av Anne Marit Muri / Foto Anne Vesaas.
KUNST1-2012. I et gammelt kornmagasin fra 1820 har billedkunstneren Thomas Klevjer åpnet eget galleri. Tømmerveggene i det 1556 kvadratmeter store bygget med 32 rom skal på sikt gi plass til ulike kunstneriske uttrykk, i tillegg til Klevjers kunst, som allerede henger på veggene.
Galleriattraksjon på Ringerike
- Jeg liker å skape mitt eget eventyr. I tillegg er jeg praktisk anlagt og følger godt med på hva som opp muligheten til å kjøpe det nedlagte militærdepotet på seks etasjer på Helgelandsmoen i 2004 sier gallerieier og kunstner Thomas Klevjer.
Opprinnelig ble det monumentale trebygget i empirestil bygget som kornmagasin for ringeriksregionen, nær kirken på Norderhov. I 1830- og 1840- årene ble noen av rommene også benyttet som fengsel. Huset ble solgt på auksjon i 1868 og flyttet til Helgelandsmoen, og fungerte som militært depot frem til militærleiren ble avviklet i 2004. I perioden 2006 og frem til 2009 har Thomas Klevjer pusset opp den fredede trebygningen med midler blant annet fra riksantikvaren. Vinduer er skiftet ut, og store deler av fasaden er pusset opp og malt i en okergul farge. Da en gammel cafè ble bygget om for noen år siden, kjøpte Klevjer hele det gamle kaféinteriøret fra 1920 som har tilhørt Narum konditori i Hønefoss. I 2012 skal cafeen åpnes i rekonstruert drakt i det gamle kornmagasinet. To gamle skilderhus, der soldater på vakt kan trekke inn når det regner, har han også skaffet seg.
- Jeg har lenge drømt om to slike småhus på eiendommen, som minner meg om livet til den standhaftige tinnsoldaten i eventyret til H.C. Andersen. Gjennom et av mine mange foredrag på eiendommen luftet jeg ideen, og blant tilhørerne var det en som kjente en som visste om en som eide osv. Dermed gikk drømmen min om to egne skilderhus på eiendommen i oppfyllelse.
I tillegg til galleriet eier Klevjer også tre bygg som står på tunet ved siden av der han leier ut atelierer til 11 kunstnere. Dette er også tidligere ilitærbygninger som er pusset opp på initiativ fra den driftige kunstneren. I dag er stedet et levende kunstnerfellesskap.
Hentet i en London-taxi
Når vi svinger inn på tunet og parkerer utenfor den imponerende trebygningen, har vi allerede snakket med Thomas Klevjer i 40 minutter i bilen hans. Han har hentet dagens gjester i en London-taxi. På veien fra Oslo og innover til Helgelandsmoen forteller han om sine mange prosjekter mens vi drikker rykende varm kaffe fra porselenskopper. Bilgjestene er mektig imponert over den britiskinspirerte servicen med varm drikke på termos i klassisk piknikk kurv som står plassert på bilgulvet mellom for -og baksetet. Bilen var ny i 2007. Klevjer fikk kjøpt den brukt for et par år siden av et firma i Bergen. I perioder leier han kjøretøyet ut til TVNorge, som bruker taxien når de henter tv-gjester til programserien 4-stjerners middag. Like før vi ankommer kunstsenteret, passerer vi et veiskilt med et velkjent museumssymbol, samt påskriften Galleri Klevjer. Skiltet var nytt i 2011 og er med på å gjøre galleriet kjent, også langs veien.
Tidløst univers
Denne desemberdagen i 2011 da KUNST besøker galleriet, er det ikke kommet snø, men det er likevel iskaldt i luften. Det er ikke særlig varmere inne i den gamle trebygningen, som på vinterstid er avstengt for publikum. Galleriet er kun åpent om våren, sommeren og tidlig høst. To godt påkledde gjester med skjerf og hansker hutrer rundt i rommene denne vinterdagen, mens Klevjer prater seg varm. Han viser oss ivrig rundt, og vi fornemmer historier som sitter spikret fast i veggene. Han viser oss tekst som er risset inn i tømmerveggene, datert for over hundre år siden, og hakekors fra 1940-tallet, da depotet var i tysk besittelse. Et par rom er pusset opp. Her henger Thomas Klevjers egne klassisk-inspirerte malerier omgitt av røffe tømmervegger.
Maleriet Respons er et av bildene vi trekkes imot og stopper opp ved. Det monumentale oljemaleriet er malt i 2010 og måler 236 cm x 236 cm. Motivet viser fire nakne barn. Modellene er Klevjers egne fire barn. Barnet som spiller trommer, setter i gang handlingen i bildet. En trekkes imot trommespilleren, en annen velger å trekke seg vekk. Jenta som løper bort fra handlingen, vender hodet bakover for å se seg tilbake. De fire skikkelsene er både inkluderende og ekskluderende. Motivet med de fire barna danner en trekant. Skulderen til det ene barnet er opplyst i bildet og utgjør det gylne snitt. Maleriet er bygget bevisst opp etter klassiske prinsipper. Ved siden av Respons henger bildet Mann med tvangstrøye. Maleriet Svevende og Drift tar også utgangspunkt i mennesker som befinner seg i et tidløst univers. Det er de mellommenneskelige temaer Klevjer er opptatt av å skildre, uten referanser til en bestemt tid eller en epoke. Spørsmål knyttet til det å være alene eller å tilhøre en gruppe dukker også opp når man betrakter bildene hans. Mellommenneskelige forhold er noe som berører alle, og som Klevjer er opptatt av å skildre i sine malerier.
I tillegg til oljemaleriene lager Klevjer grafikk. Sommeren 2011 stilte han ut 15 motiver inspirert av eventyrene til Asbjørnsen og Moe i Kittelsens hjem på Lauvlia. Klevjer var den første gjesteutstilleren i museets historie med bilder av blant annet Askeladdens skreppe, Prinsessen og Askeladden. Klevjer har også laget moderne pikogrammer av de klassiske eventyrskildringene i svært forenklede former. I tillegg er kunstneren kjent for sine bilder der han henter motiver fra norgeshistorien, med klare identitetsreferanser fra natur og kultur.
Malt i 20 år
For snart 20 år siden, da han var 19 år, malte han sitt første bilde på et malerkurs i regi av Friundervisningen. Klevjer var den eneste unge personen på kurset. De andre var pensjonister. Før han oppdaget at han kunne male bilder, var planen å bli arkitekt. Han jobbet på arkitektkontor og søkte på arkitekthøyskolen. Etter hvert oppdaget han at 90 prosent av alle arkitekter jobber store deler av dagen foran en dataskjerm. Dette ble for lite kreativt for den utålmodige kunstnersjelen. Han endrer sine planer og vil heller bli kunstmaler. Tidlig på 1980-tallet var han fascinert av graffiti, selv om det var ulovlig. Noe av formtalentet har han arvet fra sin mormor som gikk på Kunst-og håndverksskolen i Oslo på 1930-tallet. Morsslekten kommer fra Oslo. Både mor, bestemor og oldemor er oppvokst i Storgata i Oslo. Farens familie kommer fra Ringerike. Klevjer er selv vokst opp på Hønefoss, der han fremdeles bor.
Nerdrum-elev
- Det er viktig å gjøre noe jeg er tilfreds med. Det har kostet stor innsats, og det kan være tunge stunder når omgivelsene ikke tror på deg. Etter ti år med maling solgte jeg oljemalerier i år 2000 for over 100 000 kroner per bilde. Jeg gjorde det bra relativt fort, selv uten studier på Kunst- og håndverksskolen og Kunstakademiet. 98 prosent av de som går på Kunstakadeniet ender ikke opp som kunstnere når de er ferdige med utdanningen. Jeg har nok gått glipp av noe ved å ikke ha valgt den tradisjonelle og formelle kunstnerutdanningsveien. Men jeg har aldri ønsket å søke opptak på akademiet, det har ikke trigget min energi.
Etter å ha blitt kjent med den figurative maleren Helene Knoop kom Klevjer i kontakt med Odd Nerdrum. I perioder har Thomas studert klassisk maleri på Nerdrumskolen, og de to kunstnerne er i dag nære venner. Klevjer reiser gjerne til Nerdrum i Paris hvis han trenger inspirasjon. Av Nerdrum har han lært mye om farger og å ta flere tøffe avgjørelser for å rydde opp i billedflaten. Fra 1995 til 2000 hadde Klevjer stort fokus på å male bilder med inspirasjon fra Nerdrumskolen. Fra 2008 og frem til 2010 har han hatt en ny, intens malerperiode med veiledning fra Odd Nerdrum.
Historiemaler
I 2011 har han tatt et steg tilbake for å stille seg spørsmålet om hva det er som egentlig inspirerer han. Han har nå kommet frem til at det han ønsker å fokusere mer på fremover, er å visualisere historiske hendelser som tidligere aldri er malt. Vikingtid og middelalder opptar Klevjer sterkt. I 1944 ble det funnet en vikinghjelm i jorden på Ringerike, datert tilbake til år 960. En kopi av hjelmen ble laget i år 2000 for å være permanent utstilt på British Museum i London. Klevjer ble selv inspirert av vikinghjelmen, som han har malt i flere varianter.
Flere av norgeshistoriens største tragedier har skjedd på Ringerikes jord. Det har vært blodige slag på jordene i regionen både i vikingtiden, middelalderen, under de nordiske krigene samt under 2. verdenskrig. Det var her tyskerne møtte sin første reelle norske motstand i 1940.
Det opplevdes også rart, på flere måter, å være øyenvitne til sommerens store tragedie i de samme omgivelsene. Klevjer opplevde å sitte fast i bilkøen som oppstod utenfor Utøya.
- Jeg har lenge vært opptatt av hva historien kan fortelle oss i dag, og har et sterkt ønske om å skape det ene riktige historiemaleriet, det ene ikonet fra Ringerike, sier Klevjer.
- Hver dag setter jeg av tid til å male og bruker en til to dager i uken til praktiske gjøremål. På sikt er målet å flytte fra Hønefoss der jeg bor med kone og fire barn, og ut hit i nybygget bolig og atelier på tomten. Allerede i 2004 lagde jeg modell av min drømmebolig og atelier i form av to enkle kuber, som jeg ønsker å bygge nær elva på eiendommen. Fokus fremover nå er salgsutstillingen i 2012 i samarbeid med Hege Skredsvig, som vil fylle to rom i galleriet med unik gullalderkunst. Ny norsk samtidskunst vil også være representert. For å oppnå suksess med galleridriften gjelder det å ha fokus på det praktiske, å tilby rene toaletter, etablere en inspirerende museumsbutikk, ha en god cafe, og arrangere utstillinger som trekker folk. I 2020 har jeg forhåpentligvis realisert noen av mine planer. Etter den tid er drømmen å jobbe litt mindre, ta fri i helgene og leve et mer normalt liv.
FAKTABOKS
Født i 1972. Ringerike Utdanning: Privatelev hos blant annet Harald Pettersen, Asle Raaen og Odd Nerdrum i flere perioder. Utstillinger i utvalg: En rekke utstillinger i kunstforeninger og gallerier i Norge blant annet Galleri Amare, Gulden kunstverk, Galleri B-Z, Galleri A, Fineart og Kittelsens hjem på Lauvlia. Innkjøpt i utvalg: Husflidens hovedkontor i Oslo, Statens Kartverk, Tronrud Engineering, Sola Airport hotel, AKAs hovedkontor, Conoco Phillips, Buskerud Fylke, Leiv Vidar, Star Tour.