Kan kunst forandre verden?
Av Redaksjonen.
ENQUETTE: Kan kunst forandre verden?
Julian Blaue. Performancekunstner:
Å forandre verden er kunstens essens! I mitt tilfelle er det en transformasjon i flere steg: Mennesket Julian ble født av min mor, men som performanceartist føder jeg meg selv. Slik ble jeg i min siste performance til kunstverket Julia. Da Julia møtte tilskueren med sin blonde parykk, høye hæler og hitlerbart, oppsto det en androgyn utopi. Forvandlingen kan føre til at tilskueren forandrer sitt verdenssyn og for eksempel bidrar til å skape et samfunn uten fastlåste kategorier, men isteden et som er, ja nettopp: i evig forandring.
Svein Reisang. Illustratør:
Kunst er det første som ser noe nytt, det første som utfordrer det etablerte, og mitt svar er at uten kunst er verden blind.
Jeg som kunstner har en ekspresjonistisk innfallsvinkel, og tror at gjennom å formidle følelser kan en gi språk til nye spørsmål. Hvor hadde psykologien vært i dag hvis ikke kunstnerne hadde sett inn i seg selv først? Hvis ikke Dostojevski hadde skrevet, eller Munch hadde malt?
Hvis ingen søker etter en annen vei når alt annet er låst i gamle mønstre, har man en verden uten kunst.
Camilla Coucheron. Billedkunstner:
Jeg tror kunsten fanger opp tendenser og tanker i samtiden. Målet med kunsten må være å kommunisere med dem som er åpne for å ta imot den ... . De kunstnerne som klarer det, vil jeg definere som gode kunstnere. Selv prøver jeg å flette det spirituelle fra min yogapraksis inn i kunsten, som for meg handler om ikkevold og at dyr og mennesker og natur er ett og absolutt avhengige av hverandre. Jeg vet ikke om jeg klarer å kommunisere dette, men er sikker på at kunsten kan være en kime til nye erkjennelser hos dem som ser og opplever den.