HOUSE OF DAGMAR ble grunnlagt av søstrene Kristna Tjäder, Karin Söderlind og Sofia Wallenstam i Sverige i 2005. De inspireres av film, arkitektur, musikk, dans og billedkunst. Foto: Pierre Björk.
Av
Frøydis Benestad Hågvar.
KUNST 5-2012: Søstrene bak klesmerket House of Dagmar reiser stadig tilbake i tid. Aller helst til art deco-perioden på 1920-tallet, hvor de snuser inn stilartens duft og forvandler den til morgendagens mote. KUNST snakket med Karin Söderlind, som svarte for alle.
Hvorfor valgte dere akkurat art deco-stilen som inspirasjon til deres siste kleskolleksjon?
Vi har alltid vært tiltrukket av den stilen, så den er egentlig en grunnpilar i alle kolleksjonene våre. Vi elsker formspråket, fargene og kontrasten mellom det myke og harde. I årets kolleksjon har vi mikset mange metallfarger og ulike svartvalører. Når det er sagt, vil vi ikke at art deco-inspirasjonen skal være overtydelig, det er bare en inspirasjonsbasis. Det gjør at vi nok kan beholde dette formspråket i mange år, uavhengig av trender og tendenser.
Fra hvilke kunstarter har dere hentet inspirasjon, og fra hvilke konkrete elementer? Hvordan gjenspeiles dette i klærne?
Vi henter mye inspirasjon fra gamle filmer. Da Ingmar Bergmann døde i 2007, skapte vi en kolleksjon som vi dedikerte til ham. Vi tok utgangspunkt i filmen Persona fra 1966 og skapte en todelt kolleksjon: Den ene gjenspeilet hovedrolle-innehaver Liv Ullman som skuespiller, i form av glamorøse og fancy materialer. Den andre delen gjenspeilet tiden da hun havnet på institusjon. Det illuderte vi ved å lage bluser og skjorter som lignet tvangstrøyer. Vi gjorde dem høye i halsen og lukkede foran, men med mer åpne detaljer bak. En annen film som også har inspirert oss, er 2046 av regissøren Wong Kar-wai. Den ligner et levende stilleben og har utrolig vakre farger. Også filmen Fallen Angel, av samme regissør, gir oss mange gode ideer.
Art deco-perioden var levende mellom første og andre verdenskrig, da økonomien bedret seg, overfloden ble omfavnet og kvinnene stod i full frigjøringsblomst. De snudde ryggen til den viktorianske tradisjonelle moten, levde livet på byen, kjempet for likelønn og klippet håret guttekort. Er det der kolleksjons-stikkordet fritid passer inn?
Ja, man kan si at vi fortsetter litt på det sporet. Vi vender oss jo til innflytelsesrike karrierekvinner som tør å gå sine egne veier. Det er derfor vi velger det utradisjonelle fremfor det tradisjonelle, blant annet i form av kule aftenkjoler.
Hvordan har dere gjort art deco-elementene samtidsaktuelle?
Akkurat nå designer vi en blondestrikket kleskolleksjon som skal selges på Net-a-porter.com i august. Den er supereksklusiv og på nivå med Chanels og Missions verk. Blondene er designet med direkte inspirasjon fra art deco. Men for å unngå et for tradisjonelt uttrykk legger vi til tykke glidelåser i ryggene og farger blondene i neonfarger.
Henter dere håndverksteknikker fra art deco- perioden også?
Absolutt, det styrer hvordan vi lager både blonder og mønstre.
Hvilken påvirkning har art deco generelt hatt på moten gjennom tidene?
Den var jo veldig banebrytende og skapte en ny, moderne stil da den kom. I ettertid har den stadig kommet tilbake og inspirert mange kunst-interesserte klesdesignere.
Utover fascinasjonen for art deco, hva definerer House of Dagmar?
Dagmars formspråk karakteriseres av en sofistikert og ukonvensjonell stil. Plaggene utmerker seg med kombinasjonen høy kvalitet, sensualitet og trendaktualitet. Alle kolleksjonene våre forener glamour og skredderkunst med de aller fineste materialene. Følelsen, fargene og mønsterinspirasjonen kjenner man igjen fra art deco-perioden på 1920- og 1930-tallet. Den feminine, diskré sensualiteten tilfører Dagmar-plagg en fascinerende mystikk. Mange av plaggene er håndstrikkede, eller pyntet med håndlagde detaljer. Vi er opptatt av godt håndverk og tradisjoner, men i et moderne perspektiv. Vår aller største inspirasjonskilde, og muse, er farmoren vår, Dagmar. Hun var selv sydame, og allerede da vi var små, inspirerte hun oss til å jobbe med tekstiler og klesdesign. Visjonen vår er å forsterke bærerens selvfølelse, i form av superfine materialer, unik skjæring av stoffet og moderne sammensetninger av materialer og form. Kundene våre er kule, sterke damer som går sin egen vei. Vi ønsker at våre plagg skal være en slags kvittering på hennes kjærlighet til livskvalitet. Et synlig bevis på at hun er opptatt av høy kvalitet og godt håndverk, men samtidig liker en moderne og småtradisjonell stil. Mange sier at de kan kjenne igjen Dagmar-design på avstand, uten å helt kunne definere hvordan.
Vil neste kolleksjon også hente inspirasjon fra stilhistorien / kunstverdenen?
Det kommer kanskje an på hvordan man ser det, men jeg velger å svare ja. Jeg kan avsløre at den kommer til å hete Bio Arcitecture, men mer enn det røper vi ikke.
FAKTA House of Dagmar:
Svensk klesmerke som ble introdusert i 2005 av de tre søstrene Kristna Tjäder, Karin Söderlind og Sofia Wallenstam.
Klesstilen omtales som ukonvensjonell og sofistikert.
Mange av plaggene er håndstrikkede, eller har håndlagde detaljer, og viser til en lang og ofte oversett kunsthåndverkstradisjon blant kvinner.
Klærnes stemning, farger og mønstre er først og fremst hentet fra art deco-perioden på 1920-1930-tallet.
Klærne selges i 10 land, på over 150 steder og i flere nettbutikker, blant annet hos www.urbanoutfitters.com
I 2011 mottok søstrene Skandinavias største designpris: Damernas Värld Guldknappen.
Art Deco:
Art deco var ledende stilretning på 1920- og 1930-tallet, både i Europa og USA.
Stilretningen kom som en reaksjon på sparsomheten under første verdenskrig. Takket være økonomisk vekst og kvinnenes frigjøring kunne man nå dyrke overdådighet.
Stilarten ble gjenspeilet i både arkitektur, kunst og mote. Populære materialer var aluminium, rustfritt stål, lakk, hai- og sebraskinn. Mønstrene som gikk igjen var sikksakk, avtrappede former og spenstige kurver, mens vanlige motiv var strålende soler, planter, blomster og tribal-symboler.
Moten i denne perioden var preget av androgynitet, geometriske former, rette linjer og fraværende korsett. Særlig kjent er den rette og midjeløse Flapperkjolen.