Hjertefred
Hjertefred - Sorgen og livsgledens kunstkonsert
- Det er viktig å stoppe opp og minnes de døde. Det setter ens eget liv i perspektiv, forteller Björg Thorhallsdottir. 1. november arrangerer hun sammen med et tjuetalls frivillige en multikunstkonsert på allehelgensdag. Rytmiske folketoner, breakdance, hardingfeler og barnestemmer, didjiridoo, syngende sølvgutter og kunst skal speiles i elvebredden.
Gjennom dans, musikk, grafikk, opera og poesi gjennomføres Hjertefred for fjerde år på rad ved Monet-broen i Sandvika. Kunstnerisk leder og koreograf Gunhild Bjørnsgaard forteller om et konsertprosjekt som gjennomføres av kreative ildsjeler med èn felles agenda - sorg.
- Hjertefred-konserten vil ha et personlig og nært preg. Alle artistene velger sin egen sang. Temaet er sårt, og derfor er det viktig for oss at kunstnerne selv velger sine bidrag og er ærlige i sitt uttrykk, forteller Gunhild Bjørnsgaard, som selv har opplevd stor sorg de siste årene. Det var sorgen som førte henne til Hjertefred.
- Jeg mistet mor, far og bror i løpet av de siste seks årene, samtidig som jeg fikk barn og ble nødt til å takle mange personlige konflikter på kort tid. Det gjorde at jeg ble kjent med flere nye følelser inni meg. Tilfeldigvis leste jeg om Hjertefred tre dager etter pappas bisettelse. Jeg gjemte på artikkelen og ringte Björg Thorhallsdottir et halvt år senere. Det er slik Hjertefred blir til, år etter år. Stadig flere folk tar kontakt fordi de ønsker å dele sin sorg med andre. I fjor kom det nesten 2000 mennesker til Sandvika, forteller hun og smiler med dype, glade, sårbare øyne.
Gunhild Bjørnsgaard har jobbet som koreograf i en årrekke. Hun bor på Høvik utenfor Oslo med datteren Marlène og ektemannen, filmskaperen Marcelino Martin Valiente.
Frilanskoreografen vil lage et program på allehelgensdag som et helhetlig verk, en kunstnerisk konsert som vil vare i en time og ett kvarter, basert på lyriske følelser og begjær.
- Livsgleden er med oss i sorgen. Balansen mellom det som er nå, og det som har vært, der "up beat" rytmer og melankoli blandes med harpe, lys, dans og sopraner. Ved siden av å ha en gjeng utrolige Hjertefred-hjelpere har vi i år fått med oss artister som Dance with a Stranger, forfatteren Bertrand Besigye, operasangerne Silje Aker Johnsen og Ingeborg Dahlheim, sangerinnene Ellen Sofie Mosebekk, Tine Skolmen og Helene Bøksle, Rolf Løvland fra Secret Garden, harpespilleren Ellen Bøkter, Sølvguttene, og felespilleren Andreas Ljones. Alle stiller gratis, opplyser hun.
Små gleder størst
Moren til Gunhild døde i 2001, to måneder etter at hun hadde født Marlène. - Mamma var psykisk syk, så vi hadde bestandig rare stemninger i huset. Min storebror Are og jeg var derfor alltid ute og lekte, vi hadde overflod av energi. Senere ble Are aktivt med i klatremiljøet og begynte tidlig å leve på kanten av stupet, praktisk talt. Han var en eventyrer og mistet minst syv av sine kamerater i klatreulykker før han selv falt ned fra et fjell i 2006. Året etter døde faren min. Min kjære, gode, varme pappa. Heldigvis har jeg igjen en nær halvbror og hans kjære familie, forteller Gunhild mens tårer renner nedover begge kinn.
- Hjertefred virket så riktig for meg. Et kunstnerisk kulturarrangement uten religiøs tilknytning, et åpent rom der sorgen står i sentrum. Jeg opplevde å miste min nærmeste familie og var nødt til å kartlegge hva som var den virkelige glede, og hva som var sorg og vonde følelser. Det å kunne tørre å gi, kjenne på alle følelsene, være åpen og dele dette med andre har gjort at jeg tør å gi mye mer av meg selv i dag. Jeg tåler smerte på en helt annen måte og er ikke lenger redd for sorg. Jeg har blitt mer glad i meg selv og i livet, sier Gunhild, som beskriver Hjertefred som et av hennes mest spennende og personlige koreografiprosjekter.
- Her får jeg utfolde meg, eksperimentere og gi mye av ansvaret til kunstnerne og artistene som deltar, sier hun.
Kjærlighetsenke
Alle har opplevd å miste noen, men ikke alle har et sted de kan gå til, eller noen å dele sorgen med. Det var utgangspunktet til initiativtager og billedkunstner Björg Thorhallsdottir da hun startet Hjertefred i 2005. Året da sønnen Tolli på to og et halvt år plutselig mistet faren sin. Björg ble enke bare 30 år gammel.
- Jeg er så glad for den utviklingen Hjertefred har hatt, hvordan den hvert år har formet konserten. Sammen har vi laget en egen tradisjon, et ritual, et univers av kjærlighet som får frem livslysten og sorgen samtidig. Vi ønsker å dele sorgen med de som er klar over at de er levende, så vi sammen kan kjenne på livslysten. Følelsene kommer opp i et crescendo når kunstnere opptrer, sier Björg.
Hun understreker at det vil bli satt mer fokus på barna i år. Hennes nypubliserte barnebok Pappaen min bor i himmelen, som er inspirert av hennes sønn og tapet av ektemannen, blir en rød tråd gjennom konserten.
- Tekstene fra boken vil bli lest opp av Tolli. Illustrasjonene fra boken vil bli projisert og gli over vannet og opp på lerretene, der de beveger seg over flere meter lange lerreter på andre siden av elven. Som om bildene danser, kommer og blir borte, beveger seg sakte, for så å bli plutselig borte igjen. Og det er Gunhild som har regissert alt dette, hun er så vanvittig flink, utbryter Björg og understreker at uten all hjertevarme og romslighet fra de frivillige ville aldri Hjertefred ha blitt gjennomført i år. -Jeg har møtt så mange fantastiske mennesker som setter av så mye fritid for å gi en sjelsgave til de som kommer 1. november. Jeg får dessuten hundrevis av takknemlige telefoner og e-post hvert år fra folk som gjør at vi forstår viktigheten av det vi gjør. Dette er en dag for å minnes de døde, men også for å minne hverandre på å ta vare på livslysten. Vi lever nå, det er utrolig viktig å tenke på, sier Björg.
Fra alle til alle
IT-gründer Håkon Harberg deltar som frivillig på Hjertefred for tredje år på rad. Han mistet sin storesøster allerede i 1993 og skrev et dikt til henne som ble lest opp på allehelgensdags andre Hjertefred i 2007.
- Det er en gave å få være med på dette. Det å kunne bidra med min egen erfaring, dele sorgen og samtidig ufarliggjøre den har vært en viktig motivasjonsfaktor for meg. At en håndfull glade amatører klarer å mobilisere så mange frivillige artister og hjelpere til å skape fenomenet Hjertefred, gjør meg ydmyk. Jeg mistet min søster i altfor ung alder, noe som føltes meningsløst og ufattelig. At jeg fikk bidra med min egen erfaring både i tekstform og i tilstedeværelse, har vært en fantastisk fin og styrkende opplevelse. Hjertefred er fra alle - til alle. Og det er Björgs entusiasme og varme som gjør det mulig å gjennomføre dette, avslutter Håkon.
Tekst / Foto Kristin Lyseggen