Fotograf tolker: Helga Bu
Av Mette Dybwad Torstensen.
KUNST vil i hver utgave invitere en profilert fotograf til å tolke magasinets tema. Denne gangen, i KUNST 3, spurte vi Helga Bu (født 1957) om hun kunne tolke foto.
Fotograf tolker: Helga Bu
Fotoet hun sendte oss var Julia.
Helga Bu stiller ut jevnlig i Galleri GAD i Oslo og er nå aktuell som kurator for en utstilling i Eidfjord. Hun har også jobbet som kunstnerisk leder på Vossaskulen i to år, der hun avslutter som kurator for kwh. 13 kunstnere deltar på utstillingen som åpner i 2014. Fotoene til Bu kan beskrives som maleriske fotomontasjer. Utgangspunktet er Helgas fotoarkiv fra 1970 og frem til i dag, manipulert i Photoshop.
- Alene er fotoene mine sjelden spennende. Jeg knar flere bilder sammen, lager grums og setter inn lys og skygge. Det blir som å male
, sier hun.
Hun regnes som en multikunstner som har levd et omflakkende liv. Hun jobbet først som assistent i et keramikkverksted, prøvde seg som scenograf på teateret, forsøkte kunsthistoriestudentlivet og gikk på en TV-skole i London hvor hun daglig leverte en 4 minutters snutt til lokalsendingen i Soho. Så kom en politisk tid med kollektiv og steinkasting. Etter å ha reddet verden startet hun på fotolinjen på Sogn, og i 1984 kom hun inn på Konstfackskolan i Stockholm for så å fortsette på Akademiet fra 1987.
I 1999 oppdaget Helga plasten Araldit MS. Siden har hun vært hektet. Lite har unngått støpeformenes mumifisering: Tre fiskehoder fra selvfanget fjellørret, barndommens ballettsko og et par arbeidshansker er i samlingen.