Grafikk
Når er grafikken ekte?
Er et bilde trykket etter kunstnerens død ekte? På generalforsamlingen til International Association of Art som ble holdt i Wien i 1960, etablerte de en definisjon på grafisk kunst.
Kriterier for originalgrafikk
For at et grafisk arbeid skal kunne betraktes som originalgrafikk må det overholde følgende kriterier:
- Det er den grafiske kunstner som alene har retten til å bestemme det endelige antall trykk av hvert av sine grafiske arbeider i de forskjellige teknikker.
- For at et trykk skal ansees som en original, må det være forsynt med ikke bare kunstnerens signatur, men også med opplysning om opplagets størrelse og hvilket nummer trykket har i opplaget. Kunstneren bør også gi til kjenne om det er ham selv som er trykkeren.
- Når opplaget er trykt, er det ønskelig at originalplaten, treblokken eller hva ellers som har vært brukt til å fremstille det grafiske blad, blir ødelagt eller merket på en slik måte at det klart fremgår at opplagstrykkingen er avsluttet.
- De nevnte prinsipper refererer seg til grafiske arbeider som betraktes som originaler, det vil si trykk som kunstneren har utarbeidet platen til, skåret treblokken til, tegnet på steinen eller i ethvert annet materiale. Arbeider som ikke fyller disse betingelser, må betraktes som reproduksjoner.
- For reproduksjoner er det umulig å fastsette noen regler, men det kunne være ønskelig at reproduksjoner var merket som sådanne og således at det klart kan skilles ut fra original grafikk. Dette gjelder særlig når reproduksjonene er av så høy kvalitet at kunstneren ønsker å tilkjennegi dette ved å signere en del av disse mekanisk fremstilte trykkene.