Astrid Skaaren Fystro
Astrid Skaaren Fystro - en sjarmerende kunstner fra Vestfold
- Jeg håpet tidlig å bli kunster, men det er et yrke du aldri kan være sikker på om du har tålmodighet eller evner til.
Månedens kunstner i Aktuell Kunst, Astrid Skaaren Fystro, har en forkjærlighet for streken: Den må være levende.
- Det er alltid tegningen i bildet som er viktig for meg, sier Astrid på telefonen fra Nøtterøy en kald novemberdag. En mild og rolig stemme som er tydelig i sine svar.
- Jeg har ikke gjort noen store hopp i min stilutvikling som kunstner, og jeg har aldri forlatt det figurative, fortsetter hun.
Astrid tegner alltid sine grafiske verker grundig ut på forhånd. Deretter kommer fargene og valørene. Det var en blå periode, nå har hun beveget seg både til høyre og venstre i fargesirkelen. Selv om bildene hennes er stiliserte og dekorative kyst- og åkerlandskap med blomster, båter, trær, fugler og mennesker, er de fulle av liv, saftige farger og sommerglede. Barna i bildene er som regel voksne i dag:
- Jeg begynte som tegner i Tønsberg blad i. Der illustrerte jeg ulike situasjoner i løpet av året. Plutselig begynte figurene fra avistegningene å dukke opp i kunsten min. Jeg gjenkjente trekk fra barna som lekte omkring her, de er voksne nå, som i "Roser er røde". I bildet "I haven" er det datteren min vi ser. Jeg skjønte at det var henne p.g.a. ryggen og uttrykket. Ubevisst husker hånden bevegelsene som tegner disse barna. I "Blått blikk", er det derimot et barnebarn som er modell.
Astrid (f. 1939) fikk sin utdannelse ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole, og er medlem av Norske billedkunstnere og Tegneforbundet. Siden 1979 har det blitt over 50 separatutstillinger, hele 4 i fjor. I tillegg kommer utallige kollektivutstillinger fra lokale som Horten og Borre Kunstforening og Ibsenhuset i Skien, til juryert utstillinger som Østlandsutstillingen og i USA, Slovenia og Finland. Astrid henter de fleste av sine stemningsfulle motiver fra nærmiljøet på Nøtterøy.
![]() |
Astrid jobber i dag med både etsninger, litografier og tegning. Etsningene trykker hun selv; hvert steg er avgjørende. De er signert E.T. (eget trykk).
- Grafikken gir muligheter til å eksperimentere og ukontrollerbare ting oppstår. Man kan også legge de ulike stadiene ved siden av hverandre underveis, sammenligne og gå tilbake. Det går ikke i tegninger. Det er forskjell på mine etsninger og litografier: Etsningene får glidende overganger i valørene som skaper fine romvirkninger. I litoene derimot, som "Midtsommer", jobber jeg med klare, avgrensete plan. Kanskje har jeg blitt påvirket av perioden som avistegner til å være klar og kommuniserende.