På veggen Finn Kalvik
35 år er gått siden Finn Kalvik debuterte med Finne meg sjæl. Siden den gang har han funnet seg selv, opptil flere ganger, og i dag finner mange Kalvik som vår rikstrubadur nummer en. Ett nytt album har smøget seg ut av norske radioer og hitlister nesten årlig siden, tekster og finurlige titler som biter seg fast i den norske folkesjela: Tusenfryd og grå hverdag (1971), Nøkkelen ligger under matta (1974), Nederst mot himmelen (1977), Kom ut kom fram (1979), Livets lyse side (1988), Innsida ut (1991), Imellom to evigheter (2000) og ikke minst radioplagen Ride Ranke. Kalviks tankevekkende oversettelse av Cats in the Cradle er i dag pensum i skoleverket. Sommeren 2004 gjorde Kalvik det igjen: Platen Dagdrivernotater ble en suksess.
Men historien startet lenge før, nærmere bestemt i Gudbrandsdalen. Fra full frihet, naturrikdom og bondegårdsmiljø ble Kalvik presset inn mellom asfalt og betong på Grorud, en av Oslos gryende drabantbyer. Det tok faktisk en halv barndom og en hel ungdom før han fant seg sjæl. Det var i gymnastiden på Sofienberg at Finn ble kjent med viseklubben Dolphin. Miljøet i denne klubben ble avgjørende for karrieren. Det var her at hans eminente gitarspill så dagens lys og ble verdsatt deretter. Etter at "Finne meg sjæl" ble en suksess 1969, fant Kalvik nye musikalske veier sammen med Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen. Disse tre musikerne dannet senere trioen "det viser seg" og turnerte Norge rundt. Etter at "Tusenfryd og Grå hverdag" kom ut i 1971 stod Finn Kalvik for første gang under yrkestittelen artist. Resten er Norgeshistorie.
Kalvik har aldri vært redd for å prøve noe nytt - med Cajsa Stina Åkerström en stor hit både i Norge og Sverige. I 1986 tonesatte han og spilte inn 26 barnerim av Inger Hagerup på albumet Lille persille. Og prosjektene ble større: I 2002 ga han ut 16 av sine mest kjente viser i ny tapning, elegant tolket av Praha Filharmoniske Orkester. Sommeren 2001 åpnet Finn Kalvik egen utstilling på Weidemannsamlingen på Ringebu med oljemalerier og trykk. De siste årene har trubaduren nemlig dukket ned i kolorittens rike og utforsket malerkunsten. Så hva er ikke mer naturlig enn å spørre en av Norges kjæreste musikalske kjendiser og en multitalentet kunstner om sitt forhold til kunst.