På veggen: Fedon Lindberg
Ingen i Norges land kan ha unngått å bite seg merke i navnet Fedon Lindberg. Nå i disse juletider flyr han som en engel og angriper folks samvittighet og bilringer: Mannen som har tatt et kraftig oppgjør med den norske potetkulturen, en kulturopposisjon som ikke videre har gått fredelig for seg.
Ingen i Norges land kan ha unngått å bite seg merke i navnet Fedon Lindberg. Nå i disse juletider flyr han som en engel og angriper folks samvittighet og bilringer: Mannen som har tatt et kraftig oppgjør med den norske potetkulturen, en kulturopposisjon som ikke videre har gått fredelig for seg. kriftene har vært rene Se & Hør lesingen: Fedon-effekten. Er Fedon Lindberg en opprører? Brødkongen Fedon Lindberg. Ridder av Fedon Lindberg medalje. Fedon Lindberg vil slutte fred med sine kostholds-fiender. Naturlig slank med Fedon Lindberg. Og ikke minst: Indremedisiner Fedon Lindberg har gått til angrep på karbohydratene. - Vi spiser i upakt med våre gener. Det medfører at vi spiser hormonelt feil, erklærer brødkongen og kostholdseksperten. - Kostholdsråd i Norge er styrt av historie, politikk og kultur, slår Lindberg fast. -98% av genmaterialet vårt er likt sjimpansens og hele 94% er likt grisens. Biologer og veterinærer vet ofte mer om riktig kosthold enn de som driver med ernæring for mennesker, hevder indremedisineren. - Det vi kan spise er et resultat av en lang evolusjonsprosess og de siste 40 000 årene har genene våre vært uendret. Det kan ikke være riktig å endre kostholdet så drastisk som vi har gjort i moderne tid. Nå spiser vi for mye sukker, poteter, mais, ris og hvete. Kornvarer kan vi egentlig ikke spise rått, og ingen andre dyr valser, maler, koker eller steker maten sin, sier kostholdsguruen som ga nordmenn et nytt ord å tygge på: Glykemisk indeks, også kalt GI. Vi skal altså ikke telle kalorier i jul, men karbohydrater.
Slike stikk kan ikke stå uimotsagt i potetens og kneipbrød-matpakkeparadiset Norge. Men hvem er denne mannen som skaper storm i det norske kostholdet og skaffer seg fiender som forsvarer kneipen og poteten? Mannen som snudde opp ned på våre matpyramider fra skolekjøkkenet og fjernet fint brød og poteter fra bunnen og plassert disse øverst sammen med cola og chips? 24 år gammel kom en ferdigutdannet lege til Norge fra Hellas. Hans navn var Dr. Fedon A. Lindberg. Legen startet sin ferd i de norske sykehuskorridorene: Fra Aker Sykehus' hormonlaboratoriet og medisinsk avdeling og Lovisenberg Sykehus og alle dens indremedisinske poster til Røde Kors Klinikk og deretter til tittelen autorisert flylege ved Flymedisinsk Institutt. I 1996 kom en invitasjon fra den andre siden av Atlanteren: Kostholdsguruen, som ennå ikke hadde blitt skikkelig guru og kjendis her til lands, ble invitert til University of California i San Diego.
Etter 12 års forskning på insulinresistens og diabetes type 2, var det virkelig tid for "Vekt i balanse". Våren 1999 tok Dr. Lindberg initiativ til å starte vårt lands første spesialklinikken Vekt i Balanse for behandling av alvorlig overvektige. Og det stoppet ikke med det. I 2001 ble legen også forfatter med boken Naturlig slank med kost i balanse. Året etter kom oppfølgeren Kokeboken Naturlig slank. Triologien endte lykkelig i 2003 med GI-liste-hefte med glykemisk indeks til 200 matvarer. Har vi da glemt noe om vår kostholdsopprører? Jo, Lindberg har også utviklet 2 ulike brød, 2 brødmikser, en lavglykemisk, proteinberiket pasta, 2 kaldpressede vegetabilske oljer, en lavglykemisk proteinbar samt en müsliblanding. Med rett antall karbohydrater naturligvis!