Dang van Ty
|
- Jeg lager bilder av barn av glede, fordi jeg er glad i barn, ikke for å tjene penger. Det får bli en bonus. Det viktigste for meg er å glede barn, og treffe voksne i hjertet, så får de som synes dette ikke er kunst heller le seg i hjel. Det alt dreier seg om er hvordan jeg ser på meg selv, ikke hvordan andre ser på meg.
Dang Van Ty er på vei til sin neste separatutstilling i Ålesund. Barna hans prøver å delta i samtalen med Aktuell Kunst i bakgrunnen. Barn har nettopp vært fokuset i Tys kunst fra starten av. Kanskje dreier det seg om en lengsel etter en egen barndom.
- Da jeg gikk på akademiet jobbet jeg også i barnehage, og observerte barns oppriktighet, ærlighet og hvordan de satt, sto og beveget seg. Barn kan være glade i det ene øyeblikket og tårene renner i det neste. Ofte kler jeg barna i bildene mine i klovnedrakter, slik at de kan være glade og triste på en gang. Dermed blir barna heller ikke Hans og Grete, men kan være hvem som helst. I disse klovnedraktene får barna frihet til å sveve eller sitte på en liten klode mutters alene og tenke. Jeg er ikke opptatt av at figurene skal ligne, men ha et uttrykk typisk for barn.
Ty forsvinner inn i en tunnel på Vestlandet et sted, og fortsetter da han kommer ut på den andre siden:
- Denne barneverdenen min, en slags fantasiverden, oppstod en stund etter at jeg var ferdig på akademiet. Jeg oppdaget at ved disse klovnene nådde jeg flere. Særlig kler bildene barnerommet, men barn kjenner seg også igjen, og peker og kommenterer. Andre ganger er klovnene for voksne, og jeg setter de inn i landskap fra både Norge og Vietnam.
- Er du inspirert av Vietnam og deres kunsttradisjon?
- Jeg har vært en del i Vietnam i det siste, men man må huske på at kunsten i Vietnam har vært under vestlig innflytelse de siste 100 årene, som koloni under Frankrike. Så jeg henter like mye inspirasjon fra Norge som Vietnam. Men mest fra å glede og omgåes barn.
Dang Van Ty om Blå eng:
Både Blå eng og Rød drøm består av fem farger og er trykket på Olav Mosebekkskolen. Blå eng kom først av de to motivene. Jeg hadde malt et lignende maleri, og ønsket å bruke maleriet i et lito i et annet format. Dessuten ville jeg forfølge dette med blå eng, og lage både en konkret og abstrakt eng. Slik kan man nå frem til flere mennesker. Blått er også noe man forbinder med den blå time. Hadde jeg for eksempel tegnet en kornåker ville man assossiere motivet til Østfold og Vestfold. Jenta sees med ryggen til. Hadde jeg vendt henne og gitt henne et ansikt, ville uttrykket eller hvem det lignet, tatt hele oppmerksomheten i bildet. Det er en mye større spenning knyttet til et ansikt vi ikke ser, en slags avstand og distanse.
Dang Van Ty om Rød drøm:
I Rød drøm forfulgte jeg det konkrete/abstrakte landskapet fra Blå eng videre, et sted som kan være hvor som helst, samt denne jenta som vender deg ryggen og forsvinner innover i motivet. Rød drøm er også veldig ulikt mye av det jeg har gjort tidligere, både i prosessen og selve motivet. Litoet startet uten skisser eller tegning på steinen, men med tusjlaveringer som utgangspunkt. Deretter oppstod figuren på den røde flaten etter at jeg hadde tatt noen prøvetrykk.