Tidemand og Gude
|
Bakgrunnen for at maleriet ble utført, var en bestilling til en stor festkveld og tablået i 1849 på Christiania Theater. Tidemand og Gude hadde malte bakgrunnen til spillet på et svært lerret, nemlig brudeferden i Hardanger, og på scenen var det plassert en båt med byfolk utkledd som bønder i nasjonaldrakter så likt bildet som mulig. Så kunne tablået begynne med sang og spill. hvor et stort mannskor urframførte en sang av Halfdan Kjerulf og Andreas Munch over samme tema. Både Tidemand og Gude var hjemme i Norge dette året på grunn av de revolusjonære begivenhetene i Mellom-Europa.
Brudeferd i Hardanger er et hovedverk innen den nasjonalromantiske kunsten i Norge. Her er romantikkens sans for stemning, fantasi, følelse og natur satt sammen med det unge Norges nasjonalisme. Et brudefølge er på vei over fjorden i båt etter vielsen. Brudeparet sitter i den fremste båten og lengre bak skimter vi flere andre båter med bryllupsgjestene. Brudeparet er kledd i bunader, bruden har brudekrone. Brudgommen er sannsynligvis personen som hilser med hatten. Lengst fremme i båten ser vi spillemannen, mens en annen person i båten er i ferd med å skyte en salutt. De fleste av gjestene har også bunader. Landskapet rundt viser en fin sommerdag under voldsomme fjell, med grønne trær og speilblank fjord. Vestlandsnaturen er vakker og dramatisk, og fjellene ligger i mørk kontrast til fjorden som er opplyst av sollyset.
Man må ikke glemme at Brudferd i Hardanger er et svært forskjønnet stykke Norge. Tidemand er kjent for å pynte på virkeligheten. Han lagde f.eks. fjellene enda høyere, vannet enda klarere og han malte bøndene i bunader i stedet for slitte hverdagsklær.
(Kilde: Wikipedia)
Les om Tidemand og Gude