Bergen Kunstmuseum
![]() |
Bergen Kunstmuseum og en samtale med direktør Audun Eckhoff
Bergen Kunstmuseum er blant Nordens største museer, og byr på kunst fra renessansen til nåtid i tre bygg langs Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum. I Lysverket kan man gjøre en kunsthistorisk vandring gjennom en omfattende basisutstilling. I Rasmus Meyers Samlinger finnes mesterverk av Edvard Munch og norsk gullalderkunst. Stenersen er visningssted for museets temporære utstillinger. Direktør Audun Eckhoff mener museet byr på noe av det beste innen billedkunst i Norge.
Picasso-suksessen
I vår strømmet besøkende til museet for å se arbeider av den verdenskjente billedkunstneren Picasso. Utstillingen presenterte kunstneren gjennom 80 kunstverk innenfor maleri, tegning, grafikk og skulptur. Verk fra museets egen samling, til sammen 28 stykker, ble brakt sammen med innlån fra store kunstmuseer som Art Institute of Chicago og Museum of Modern Art i New York. Utstillingen slo alle besøksrekorder, og den ble omtalt som "enestående" og "årets aller største kunstbegivenhet". Direktør Audun Eckhoff uttalte til Bergensavisen at den oversteg selv de mest optimistiske forventninger.
Noe av det første Audun Eckhoff nevner når vi møtes en regnfull høstmorgen, er nettopp hvor fornøyd han er med responsen på denne utstillingen, som var museets største løft på mange år.
- Hva skal til for å oppnå lignende besøkstall igjen?
- Det er få navn som har den samme tiltrekningskraften som Picasso, Rembrandt kanskje. Picasso er et navn som også tiltrekker folk som vanligvis ikke besøker museer. Han er et fenomen som strekker seg utover kunstverdenen. Men jeg er ikke opptatt av besøkstall i seg selv. Jeg ønsker å jobbe med kunst på en god måte og dermed gi det kunstinteresserte publikum gode opplevelser og kanskje også utvide deres horisont.
Munch-inspirert
Audun Eckhoff kom til Bergen fra Oslo i forbindelse med jobben som museumsdirektør. Han er magister i kunsthistorie, og har siden vært anmelder for Morgenbladet, journalist ved utenriksdesken i Norsk Telegrambyrå og konservator ved det daværende Museet for samtidskunst.
- Jeg kommer fra en musikkfamilie, og har vært interessert i billedkunst siden jeg var liten. Blant mine største kunstopplevelser er barndommens besøk i Munch-museet. Jeg kan huske at jeg som 10 åring gikk hjem og malte Munch-inspirerte bilder etter å ha vært i Munch-museet. Min kunstinteresserte mor tok meg dessuten ofte med til Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Noe av det beste
- Hvorfor skal man besøke Bergen Kunstmuseum?
- Museet er noe av det beste vi har innen billedkunst i Norge. Vi får mye skryt av besøkende, både fagfolk og andre kunstinteresserte. Lysverket har en god samling norsk og utenlandsk kunst, og våre skiftende utstillinger holder høye mål. Folk fra hele verden kommer for å se samlingen med Munch-verker i Rasmus Meyers Samlinger.
![]() |
- Hva er du mest stolt av at Bergen Kunstmuseum har i sin samling?
- Først og fremst Munch-verkene, men også samlingen med Paul Klee og Picasso. Paul Klee er for øvrig neste års storsatsning i utstillingsprogrammet. Bergen Kunstmuseum har den største samlingen Munch-verker utenom Munch-museet og Nasjonalmuseet. Utlån av Munch-bilder var med på å muliggjøre Picasso-utstillingen. Det er faktisk sjelden alle Munch-bildene våre er på plass samtidig.
Gode kunstinnkjøp
En del av jobben til en museumsdirektør handler ikke direkte om kunst, men har en mer praktisk karakter, slik som vedlikehold av museumsbygningene, sikkerhet og personalansvar. I følge Audun Eckhoff er en museumsdirektør en god museumsdirektør når vedkommende klarer å balansere den praktiske hverdagen med et høyt kunstnerisk og faglig nivå.
- Det jeg liker best med jobben som museumsdirektør er å jobbe med god kunst for museet, og noe av det jeg brenner for er gode kunstinnkjøp. Dessverre er det få midler tilgjengelig til innkjøp, og vi får dermed ikke brukt vår kunstneriske kompetanse nok. Private aktører - selskap, stiftelser og privatpersoner - låner kunstverk til museet, noe som vi ser på som svært verdifulle tilskudd til våre egne innkjøp. Det er behov for økt forståelse for samlingens fornyelse fra politisk hold.
- Kjøper du kunst selv?
- Ja, litt. Blant favorittene er en nydelig tegning av Jan Groth og en akt malt av Hjalmar Haalke. Haalke er kjent for sine landskapsbilder og bymotiver, så denne akten er litt spesiell. Ellers er jeg heldig å ha fått gaver av mine kunstnervenner.
Tre bygg
Bergen Kunstmuseums tre bygninger er høyst forskjelligartede. To av dem, Rasmus Meyers Samlinger og Stenersen, ble i sin tid bygget for å huse samlinger og utstillinger, mens den tredje - Lysverket - opprinnelig ble reist som administrasjonsbygg for Bergen Lysverker. Bergen Kunstmuseum overtok Lysverket i 1999. I dag oppfyller bygningene ulike formål.
Lysverket
Lysverket, den store hvite murbygningen som sto ferdig i 1938, huser en omfattende basisutstilling i de tre nederste etasjene, og museets administrasjon og bibliotek i fjerde etasje. Lysverket viser kjernen i museets samlinger, som omfatter norsk og utenlandsk kunst fra 1400-tallet frem til samtidens uttrykk. Første etasje er forbeholdt kunst fra mellomkrigstiden til i dag. I andre etasje finner man den eldste kunsten, fra russiske og greske ikoner og de gamle europeiske mestere til 1800-tallets norske kunst. En egen avdeling er viet J.C. Dahl og hans elever. I tredje etasje finner man norsk og utenlandsk kunst fra 1900-tallet med sentrale kunstnere som Edvard Munch, Pablo Picasso og Paul Klee samt norsk etterkrigskunst. Flere av disse verkene er hentet fra Stenersens samling.
Rasmus Meyers Samlinger
Da arvingene til Rasmus Meyer, Gerda og Finn Meyer, donerte farens samling til Bergen kommune i 1916, ble det en kommunal oppgave å sørge for en forsvarlig plassering av Rasmus Meyers kunstsamling. Det var også Rasmus Meyers ønske at kunstsamlingen med tiden skulle tilfalle det offentlige. Løsningen ble en egen museumsbygning hvor det vesentligste av samlingens nåværende 963 kunstverk og gjenstander kunne stilles ut. Bygningen er tegnet av arkitekt Ole Landmark (1885-1970) og stod ferdig oppført i 1924.
Basisutstillingen i Rasmus Meyers allé 7 viser et utvalg av de i alt 963 gjenstandene i Rasmus Meyers Samlinger. Her finner vi mesterverk fra den norske kunstarven i perioden fra 1800-tallet til 1915. Flere av Edvard Munchs hovedverk, som Sjalusi, Kvinnen i tre stadier, Melankoli og Aften på Karl Johan er utstilt her. Det er også betydelige verk av J.C. Dahl, Tidemand og Gude, Nikolai Astrup og Harriet Backer. Bygget huser også Bergens-interiør fra 1700-tallet og et vegg- og takdekorert rokokkorom, Blumenthalrommet.
Stenersenbygget
Stenersenbygget var tidligere fast utstillingsarena for Stenersens samling. Nå inngår verk fra denne samlingen i Lysverkets basisutstilling, mens utstillingslokalene gir rom for museets temporære utstillinger. Stenersenbygget, som sto ferdig i 1978, er tegnet av arkitekt Sverre Lied (f.1918). Han var opptatt av at et kunstmuseum bør bygges opp rundt kunsten; veggenes dimensjoner må harmonere med kunstverkenes størrelse slik at disse blir framhevet. Lied var godt kjent med en slik funksjonalistisk museumsarkitektur og var spesielt inspirert av Kunsthaus Zürich og Munch-museet i Oslo.
![]() |
Relaterte kunstverk

Hall of Fame, Rijksmuseum, Amsterdam, The Netherlands, 2014
Christian Voigt
470 000,-
Se mer

The Pelican
Morten Qvale
16 000,-
Se mer

Santa Monica Pier Los Angeles
Morten Qvale
25 000,-
Se mer

London By Night
Morten Qvale
25 000,-
Se mer

Le Louvre
Morten Qvale
25 000,-
Se mer

Bok: Fly Away
Pushwagner
300,-
Se mer

Guggenheim, Bilbao
Freddy Larsen
1 850,-
Se mer