Kunst av barn for barn og voksne
Av Mette Dybwad Torstensen.
KUNST1-2012: Allerede i hagen skjønner man at den ærverdige villaen i et av Oslos beste villastrøk rommer mer enn et bolighus. Her er det frodige skulpturer og kunstverk. Inngangen, derimot, røper ikke hva som skjer på innsiden.
Barnekunstmuseet på Frøen - Kunst av barn for barn og voksne
FRØEN / OSLO (KUNST): Ned en bratt trapp, inn i en liten garderobe med disk og et verksted i siderommet og opp en ny bratt trapp. Først da ser man barnas fantastiske kunstverden åpenbare seg: Trapperommet er dekket med fargerike tegninger fra alle aldre, malerier, små skulpturer, håndlagde leker, foto og eksotiske gjenstander. Det er som å dukke inn i en skattkiste. Du går på oppdagelsesjakt fra rom til rom på myke tepper i en magisk verden. Hver time høres trommer fra Yancoumba Diomande fra Elfenbenskysten eller Sidiki Camara fra Mali som har trommekurs for de besøkende i annen etasje, og på toppen av huset kan man se på leker fra alle verdens hjørner.
En pioner
Det Internasjonale Barnekunstmuseet i Oslo er en pioner og et av de første i sitt slag i hele verden. Museet rommer en unik kunstsamling laget av barn og unge fra to til 18 år fra mer enn 185 land basert på ulike kunstprosjekter som har blitt gjennomført i 25 år. Du skal lete lenge etter et museum som tar barns kunst på sånt alvor som her i huset.
- Vi betrakter barns kunst som en levende del av folkekunsten og som et viktig element i vår nasjonale og felles menneskelige kulturarv, forteller daglig leder Angela Goldin, som er datter av museets grunnleggere.
Barnemuseet ble etablert av Stiftelsen Barnas Historie, Kunst og Kultur i 1986, og det er filmkunstneren Rafael Goldin (1920-1994) og hans kone, lege Alla Goldin (1937-2007) som står bak museets idé og unike samling. Rafael har selv sagt:
En kunstners forestillinger når mye lenger enn det kroppen kan reise ... Denne kunstneriske frihet og fantasi står som symbol på Barnekunstmuseets hovedmål, nemlig å ta barnas liv og deres ressurser på alvor, og også prøve å gjenvinne innsikt, balanse og fornuft gjennom innlevelse i deres enestående kunst og kultur.
Museet har i dag tre grunnleggende funksjoner:
- Vi skal bevare barnas kunstverk fra hele verden for ettertiden. I tillegg skal vi skape, og de besøkende barna og voksne kan være i vårt verksted eller med på ulike workshops. Til slutt skal vi formidle barnas kunst med ulike vandreutstillinger i inn- og utland, til skoler, kunstforeninger, bedrifter og andre organisasjoner etter avtale, forklarer Goldin.
Tegner ikke barn likt?
På veggene her inne presenteres barnas egne hjertesaker og meninger i skiftende utstillinger, utvalgt etter de samme kvalitetskrav som i voksnes kunstmuseer. I stedet for strengt å følge en estetisk, psykologisk eller pedagogisk linje i innsamlingen prøver man så langt som mulig å la barna bestemme hva de skal lage. For å sette barna i gang med å lage kunst gir man dem et allment emne som Far, Familien eller Katastrofer. Gjennom ulike prosjekter, kulturutvekslinger, konkurranser og workshops med reisevirksomhet når museet frem til de mer enn 185 landene. Resultatet er et enormt spenn i barnetegninger - og syn på verden. Men er det slik at barn tegner så ulikt, avhengig av de bor i Norge eller Asia? Preges også barn av sin vestlige eller østlige arv og billedreferanser? Er vårt miljø avgjørende for motivet?
- Ja, barn tegner ulikt stilmessig, grunnet kulturforskjeller, men likevel kan vi lett se og kjenne igjen felles trekk og elementer i forhold til temaer som kjærlighet til familie, nærmeste omgivelser, drømmer og håp. I utgangspunktet er alle påvirket av noe eller noen, og det er det som preger det visuelle uttrykket. Ved å kutte forbindelsen til vår barndom mister vi muligens vårt opprinnelige forhold til naturen, skjønnheten og den medfødte fornuften, forteller Goldin.
FAKTA om Barnekunstmuseet:
-Filmkunstner Rafael Goldin (1920–1994) og hans kone, lege Alla Goldin (1938–2007) står bak museets idé og unike samling.
-Museet betrakter barnas kunst som en levende del av folkekunsten og som et viktig element i vår nasjonale og felles menneskelige kultur.
-Barnas egne hjertesaker og meninger presenteres i skiftende utstillinger, nøye utvalgt etter de samme kvalitetskrav som i voksnes kunstmuseer.
-Museets unike samling inneholder i dag over 200 000 kunstverk fra mer enn 185 land.
-Museet er medlem av Unescos internasjonale museumsforening og mottar støtte fra Norsk kulturråd.
-Fikk Telenors internasjonale kulturpris i 2006.
-Adresse: Lille Frøens vei 4, 0371 Oslo, tlf.: 22 46 85 73 - www.barnekunst.no Åpent tirsdag–torsdag kl. 9.30-14 og søndag kl. 11-16. Tar imot grupper utenom åpningstider.