ANMELDELSE: En varig fascinasjon
Av Kjetil Røed.
Å holde fast på sin egen oppmerksomhet og fascinasjon er avgjørende.
HVA: Marianne Heske: HODET N.N.
HVOR: Torshovdalen, Oslo
NÅR: fra 12. juni til uoverskuelig fremtid
Heske har forklart at hun kom over en kasse dukkehoder i Paris som ung på et bruktmarked - og at det var hoder som fanget interessen, var nok ikke tilfeldig. Hun var nemlig opptatt av frenologi, nærmere bestemt vitenskapen som gikk på hvordan hodets utside - nesens form, pannens lengde, etc. - korresponderte med sjelelige egenskaper og intelligens. Etter mellomkrigstidens rasehygiene var ikke lenger, av naturlige årsaker, frenologien noe troverdig forskningsfelt. Men dukkehodet peker langt utover frenologien: det ble navet, eller det personlige fokuspunktet for Heske, i karrieren fremover. Kanskje fordi kunstneren er en voksen som vet å sette pris på leken som kilde til innsikt? Uansett er den stadige tilstedeværelsen av dukkehode-motivet hos Heske en manifestering av røttene i hennes kunstnerskap – et ønske om å holde fast ved den dagen hun oppdaget en kasse dukkehoder i Paris.
Det finnes intet skjult budskap i dukkehodet – faktisk er innsiden, betegnende nok, tom. Nei, hodet er heller en insistering på verdien av fascinasjon og et bilde på at den ikke skal forkastes selv om den ikke er umiddelbart nyttig eller begripelig. Det som appellerer til oss, er nemlig ofte kilden til tenkning. Kanskje det ubegripelige eller uforklarlige alltid står i sentrum for det som opptar oss? Filosofen Roland Barthes skriver i boken «Det lyse rommet» at punctum er det som griper oss uten at vi vet hvorfor, men som skaper et begjær etter å forstå og rammer å tenke innenfor. Dukkehodet er Heskes punctum.
Det sentrale her er altså ikke selve hodet, men hva det signaliserer: en fasthet i tanker og fascinasjoner og en evne til oppmerksomhet som strekker seg over lang, lang tid. For Heske er det dukkehodet som er kilden for fascinasjon – for deg er det noe annet. Ja, når du tenker deg om, hva er det egentlig? Hva er det du kunne laget en syv meter høy skulptur av?