Base Camp
Av Lillian Reif , KUNST #3/2023.
Polfarere, supermodeller og sportslegender – alle stuet sammen under mystiske omstendigheter i et vedskjul i Bærum. KUNST får være flue på veggen når to av verdens ledende alpinstjerner skal fotograferes.
Frostrøyken står ut av munnen på en av de hutrende polfarerne. Han er kledd fra topp til tå i ull og vadmel, og lua er trukket godt ned over ørene. Skjegget er fullt av is, og leppene har fått en blålig farge. Snøen blåser inn mellom sprekkene i det lille vedskjulet, og det er like før bålet slukkes av den kraftige snoen. Syv staute menn sitter på rad og rekke. Slitne, men tapre. Og i midten sitter en ung mann og ser alvorlig fremfor seg, inn i flammene. Er vi vitne til en polarekspedisjon? Har de nådd Sydpolen? Eller er det fjellklatrere som sitter og venter på siste etappe for å bestige Mount Everest? Scenen har noe andektig og høytidelig over seg, som om man forventer at Roald Amundsen når som helst skal komme anstigende.
Men så er det noe som skurrer. Det er da vitterlig noe kjent med den unge mannen i midten? Og hvorfor klager en av polfarerne på at sukkeret i skjegget hans har begynt å smelte? Og fotografen, han går da virkelig i shorts! Og er ikke det supermodellen Brooks Nader som står på siden der? Hva i all verden er det vi har rotet oss borti? Det korte svaret er: et fotoshoot med den etter hvert så legendariske fotografen David Yarrow.
Yarrow (f. 1966) fikk sitt gjennombrudd i 1986 med bildet av den trofé-løftende Diego Maradona etter at han hadde ledet Argentina til seier i fotball-VM i Mexico. Resten er, som vi sier, historie. Yarrow har siden blitt kjent for sine nærbilder av ville dyr, urbefolkninger, ulver på eventyr, supermodeller, kulturpersonligheter, og nå: sportslegender.
Det nyeste nye, får vi vite i en sms som plinger inn til redaksjonen, er et fotoshoot med verdens ledende alpinister. Om KUNST har lyst til å komme og bivåne et shoot med Aleksander Aamodt Kilde og hans amerikanske motstykke og kjæreste, alpinist og superstjerne Mikaela Shiffrin, som begge står klare foran kameraet i en låve utenfor Oslo. Hvem kan si nei til noe sånt? Ikke vi i hvert fall, og vi kaster oss, bokstavelig talt, i bilen. GPS-en vil ha oss opp en krøttersti, over et jorde, ned et annet jorde og gjennom to lukkede porter før vi skjønner at det finnes en asfaltert adkomst nesten helt til Rønningen gård i Bærum.
Endelig fremme ved et romantisk gårdstun på Skui denne vakre sommerdagen trer vi inn i en surrealistisk verden. Menn som alle er godt over 190 cm høye, blonde og med langt skjegg, surrer rundt på tunet i klær som kunne vært tatt ut av en 1800-talls polarekspedisjon. Stylister, sminkører, assistenter med snømaskiner, en provisorisk vinbar med små delikatesser, en utstoppet elg, en supermodell, og en låve hvor det norske og amerikanske flagget henger side om side er rammen for David Yarrows nyeste prosjekt: Sportslegender.
Steget fra den afrikanske savannen, ville løver og urbefolkninger er stort, men likevel, på merkelig vis, kan man spore en rød tråd. Og den røde tråden er den gode fortellingen, den eventyrlige settingen og de sceniske detaljene som gjør bildet troverdig. Med et team på over 20 medhjelpere som har planlagt alt ned til miste detalj, går fotograferingen så friksjonsløst som overhodet mulig. Og det er denne profesjonaliteten som har gjort det mulig for Yarrow å få de beste av de beste til å stå modell for ham, enten det er supermodeller, sportslegender eller høvdinger i Afrika. Han gir alt i hvert shoot, og bildene blir deretter.
David har lenge lekt seg med referanser til filmer, fabler, ville vesten og oppdiktede verdener der det røffe og det vakre går hånd i hånd. Ofte er scenene hans cinematiske, det kan være lekne collager mettet med kulturhistoriske referanser eller cowboyer og indianere i prektig positur mot horisonten. Men det siste året har han rettet fokuset mot sportslegender.
Tennisstjernen John McEnroe, vår egen Casper Ruud, golflegendene Jack Nicklaus og Gary Player har alle blitt festet til film, og nå er det altså verdens ledende alpinstjerner som står for tur. KUNST klarer å kapre David mellom to opptak og spør hvorfor det var akkurat disse to sportsutøverne han ville feste til film. David smiler skjevt, som om svaret er helt opplagt.
– Aleksander Aamodt Kilde er for øyeblikket verdens ledende alpinist, andre året på rad, og han dater Mikaela Shiffrin som er en alpin-superstjerne i USA. Å fotografere disse to superatletene har stått på ønskelista mi lenge nå!
– Hva var ideen din bak dette shootet?
– Å leke med Aleksanders norske arv. Dere nordmenn er jo kjent for sagnomsuste polarekspedisjoner, og jeg synes det å sette seg ekstreme mål, som å nå et polpunkt, og det å bli verdens beste i alpint, har mye til felles. Du skal utstå ganske mye kulde og smerte for å nå målet. Og derfor syntes jeg dette var en fin ramme: å plassere verdens beste alpinist i en historisk kontekst som viser hva slags utholdende og tøff gjeng med landsmenn han stammer fra.
– Hva med Mikaela Shiffrin?
– Mikaela er blitt kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer, hun er et forbilde for unge jenter som vil nå langt i sport, og jeg har lenge ønsket å ta bilde av henne. Men å fotografere henne i en skibakke hadde blitt for dumt, jeg ville ha noe annerledes. Derfor var det perfekt da dette shootet med Aleksander kom opp. Mikaela er på mange måter en utforsker, en som har staket ut en ny kurs for kvinner og sport, derfor mener jeg hun passer godt inn i denne verdenen av utholdende polfarere. Hun har måtte tåle kulde og et enormt press, og psyken hennes må være minst like sterk som polfarernes. Så jeg syntes hun passet perfekt inn her. David må tilbake til settet der supermodellen Brooks Nader står klar i en tettsittende skidrakt, klar til å posere med polfarerne. Scenen har blitt slik vi har begynt å kjenne David: skjønnhet, røffhet, presisjon og masse lekenhet og humor.
Vi får inn et siste spørsmål før David fyker av gårde.
– Hvem er den neste sportslegenden på ønskelista di?
Han ler. – Hehe, det er en av fotballspillerne deres ... du vet, han høye blonde.
David blunker. – Ah, han som jeg absolutt ikke husker navnet på ...
Så forsvinner han inn i låven for å for å lage mer fotomagi, og vi setter kursen mot hovedstaden med en følelse av å vende tilbake fra et slags vintereventyrland. Og denne mystiske fotballspilleren – vi kan jo bare gjette hvem han er, men vi mistenker at etternavnet begynner på H og slutter på D.