- Vil la stillheten snakke
Av Anne Marit Muri / Foto Anne Vesaas.
KUNST 1-2011: Cathrine Knudsens halvabstrakte og organiske malerier preges av åpne landskaper, himmel og hav. Også fjell, fugler, øyestikkere, atmosfære under vann, blikk gjennom is, trær og en naken løvetann er deler av hennes billedunivers. I disse dager er hun aktuell med utstilling på galleri Nobel, i Oslo der billedkunstneren også lanserer et kunstskjerf designet for det danske klesmerke Part Two.
- Jeg prøver å fange stillheten - og maler bilder som jeg håper utstråler ro, sier Cathrine.
- Alle prater om at de har så dårlig tid i dag, og at de har så mye å gjøre. Jeg ønsker gjennom bildene mine å få frem en motvekt til dette, ved nettopp å skape ro. Selv har jeg valgt å hoppe av karrierekarusellen. Jobben som prosjektleder i TV2 er sagt opp for et par år siden. Noen ansetter praktikant for å få det til å gå i hop på hjemmebane. Selv er jeg heldig som nå har en jobb som gjør det mulig å bestemme dagen helt selv. Jeg vil ha tid egne barn, og være litt mer hjemme. Jeg tilbringer fem til seks timer hver dag i atelieret, og kan trene på vei hjem. Ikke minst kan jeg hente barna i barnehagen litt tidligere enn før.
Akkurat nå er det fredelig i huset etter at Cathrine har fulgt Ola på snart syv år og Fredrik på 1 1/2 år til barnehagen. Vi sitter i kunstnerens stue, som er innredet med moderne designmøbler og gamle, rosemalte fremskap. Boligen ligger høyt og fritt med herlig panoramautsikt over Oslo by. Hun er omgitt av praktfull og vidåpen horisont. På stueveggen henger store malerier. Allerede da hun var 18 år kjøpte hun sitt første kunstverk. Hun fremhever også et glassmaleri av Benny Motzfeldt, som er et av hennes kjæreste kunstverk.
- Jeg slutter aldri å la meg fascinert av fargespillet i dette glassbildet, som forandrer seg til ulike tider på døgnet, og gir meg mye inspirasjon sier Cathrine.
Naturtalent
- Jeg er fortrolig med å være mye alene. Ensomheten er en del av min hverdag i atelieret, men den er selvvalgt og positiv. Her hører jeg på musikk mens jeg maler og telefonen kimer stadig. I perioder kan jeg likevel være i verkstedet i syv-åtte timer uten å snakke med noen. I atelieret forteller jeg historier om det jeg opplever som skjønnhet. Selv om ro og harmoni er det overbyggende uttrykket, ligger det elementer og skjuler seg bak i alle bildene. I noen av verkene er formene sentrert, og plassert i ordnet harmoni.Motivene jeg maler kan være hentet rett utenfor stuedøren, på løpetur i skogen eller på hytta på Hvaler. Jeg lagrer det jeg ser, inne i meg, og henter det frem igjen når jeg maler.
Naturen er Cathrines hovedinspirasjonskilde, der inntrykkene får folde seg fritt ut på lerreter i finskårne linjer. Hvert bilde er et rent håndarbeid. Hun har en innbygget intuisjon for form, komposisjon og koloritter. Valørene går ofte i naturtoner, brunt, grønt eller blått. Jens Johannesen og Kjell Nupen, er hennes favoritt-kunstnere, og man se tydelige spor av deres bildeunivers i Cathrine sine bilder. Nå har kunstmaleren 30 oljemalerier som det jobbes på samtidig. Hun har en stor produksjon som nå skal vises frem på utstillingen Let silence talk 31. mars på Galleri Nobel, i Oslo. I snitt ferdigstiller hun om lag 50-60 malerier per år.
Da Cathrine begynte å male i 2003, visste hun ikke at det var dette hun skulle drive med på heltid. Hun ble selv overrasket over å få så positiv respons på bildene sine. Nesten alle maleriene ble solgt på hennes første soloutstillinger gjennom galleri A, Urdihuset i Bergen, R.O.O.M og galleri fineArt. Hun er hundre prosent autodidakt. Med målbevisste hender og et sikkert blikk maler hun bilder som overrasker, og som viser at hun har en modenhet i seg som maler.
Flere samlere har sikret seg hennes verker, og hun har også levert utsmykkingsoppdrag til Asker og Bærum tingrett og Østerås skole. TV2, Kommunal og Regionaldepartementet, Klepp kommune og SAS Braathens er blant de som har kjøpt inn hennes malerier. I sommer er hun invitert til å stille ut sine bilder på separatutstilling på galleri Rosendal under Rosendal Musikkfestival, som åpner 28. mai 2011, og som varer ut hele sommeren. Galleri Skagerrak på Jomfruland åpner utstilling med hennes bilder 18. juni i år.
Debuterer som designer
Sommeren 2010 ble Cathrine kontaktet av det danske klesfirmaet Part Two, som plukket ut fire billedkunstnere som de ønsket å samarbeide med. De fikk i oppdrag å designe hvert sitt kunstskjerf i forbindelse med kleskjedens 25- års jubileum, i år. De valgte ut en kunstner fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.
- Jeg ble litt paff da de kontaktet meg. De fortalte at jeg var deres førstevalg til å representere Norge.
Samarbeidet har vært helt topp fra første stund. Den danske sjefdesigneren likte umiddelbart mitt forslag til motiv. Alle skjerfene er i ulike materialer. Jeg var med på hele prosessen fra å velge ut tekstilkvalitet i viscose, til størelse og den endelige godkjenningen av produktet. Strukturen er det bærende elementet i skjerfet, og det gjenspeiler mitt uttrykk som kunstner, og sluttresultatet ble slik jeg håpet på, et riktig herlig bruksskjerf.
For tiden er det en internasjonal trend at kunstnere samarbeider med motehus blant annet i London, New York, Milano og Paris. Stella McCartney og kunstneren Ed Ruscha designer nå klær sammen etter å ha blitt invitert av Sundance Channel, til å lage en tv-serie der motedesignere og kunstnere jobber sammen. Kunstverkene som er inspirasjonskildene til de fire ulike skjerfene, skal auksjoneres bort i København i løpet av våren. Inntektene fra kunstauksjonen skal gå til en ung og lovende kunstner i Skandinavia. Skjerfet Cathrine har designet, er inspirert av maleriet Sannhet ved soloppgang. Det har behagelige farvevalører i ulike gråtoner og hvitt. Motivet er trykket på et veldig mykt viscosestoff. Skjerfet som er stort i størrelse kjennes perfekt å ha rundt halsen. Part Two har valgt ut 30 butikker i Norge som får sin egen jubileumsutstilling våren 2011. Skjerfet til Cathrine vil bli profilert med plakat og bildet av kunstneren hos alle de 130 Part Two forhandlerne over hele landet.
- Jeg får en del henvendelser, men dette er noe av det mest inspirerende jeg har vært med på.
Det er innovativt av kommersielle aktører å samarbeide med kunstnere, noe som bidrar til at kunstnernes verker kommer mer frem i rampelyset. Det er absolutt en fjær i hatten for Cathrine at hun ble plukket ut til å være den utvalgte kunstneren fra Norge, som nå får ekstra oppmerksomhet i Skandinavia. Maleriet som er inspirasjonskilde til skjerfet skal stiller ut på auksjon i København våren 2011.
Jordnær
Cathrine ble først kjent som fotomodell. Hun ble oppdaget av en fotograf i Oslo da hun var 15 år gammel. Med store lyseblå øyne, blondt hår og et sporty og friskt vesen fikk hun mange oppdrag både i Norge og i utlandet. Mange husker henne også som kjæresten til kronprins Haakon Magnus i et par år på 1990-tallet. Selv føler småbarnsmoren at det gamle modellimaget har tatt lang tid å bli kvitt. Hun er glad for at det er kunsten hun lager som nå får oppmerksomhet. Hennes hverdag består nå av være iført malebukse, t-skjorte og joggesko i atelieret der hun jobber hardt og målrettet.
Hun er vokst opp i et harmonisk hjem i Bærum med mor, far og en storesøster. Cathrine er dessuten arvelig belastet med kunstnerblod i sine årer. Hennes bestefar var arkitekt og stilte ut bilder på Høstutstillingen. Faren spiller piano, fiolin og saxofon i tillegg til å male bilder. Selv trakterer Cathrine pianotangentene og liker å synge, i tillegg til å være kunster på heltid.
- Min mor er bestandig positiv. Hun spiller ingen instrumenter og maler heller ikke, men er en driftig dame som har masse pågangsmot. Jeg har arvet mye av hennes stå-på-vilje. Når jeg setter meg et mål, gir jeg sjelden opp før målet er nådd. Jeg er veldig disiplinert. I og med at jeg jobber så mye alene, er det kun jeg selv som driver meg fremover, og da må du ha struktur for å få det til. Å være maler er hardt arbeid. Jeg har et nøkternt forhold til det jeg driver med. Nøkternheten har jeg fått hjemmefra. Mor og far har alltid hatt fokus på å være naturlige og jordet.
Min samboer driver grafisk virksomhet fra hjemmekontor, i første etasje i huset vårt. På fritiden er vi begge glad i å trene. Han går på ski i lunsjen nesten hver dag om vinteren. Selv er jeg glad i å løpe og løp halvmaraton i Oslo i høst. Jeg klarte å nå målet mitt: å gjennomføre løpet på under to timer. Å nå et mål er som en stor seier, det gir meg mot til å fortsette å prestere i atelieret, og gir meg inspirasjon til å sette meg nye mål.
Nytt atelier
Cathrine bruker mye tid på å male hvert bilde. Alle motivene har sin egen historie, sitt eget budskap, sin særegne fargepalett, og representerer et eget liv i seg selv. Bildene inneholder flere dimensjoner med mange former skjult inne i motivene. Hun jobber seriøst og grundig, og bearbeider bildene lag for lag. Først påføres grunning med sparkel og pva-lim eller flere lag med tykk oljemaling, som ofte fjernes litt etter litt eller skrapes vekk med diverse skarpe redskaper som spatel eller kniv. Deretter gnis noe av malingen av med kluter. Overflaten på sluttverket er relieffaktig og rustikk. For å skape dybde og organiske former som relieffer i bildene skjærer Cathrine former i tykk plast, som legges på bildet, for å bli påført maling i de utskårne flatene. De ulike teknikkene repeteres mange ganger på hvert bilde. Overflaten på sluttverket er relieffaktig og rustikk og fremstår med en slitt patina. Lerretene er ikke vanlige lerreter. Hun maler på mdf-plater som er snekret til på mål av en vernet bedrift i Trøgstad. De røffe platene tåler den harde bearbeidelsen som overflatene utsettes for. Som regel har hun er klar plan før hvert motiv tar form.
- Å lage hvert enkelt bilde er en røff prosess. Til tider må jeg beskytte ansiktet mitt med maske. Også hendene må vernes gjennom flittig bruk av plasthansker. Det går med ca 10. plastikkhansker om dagen når jeg maler.
Om et par måneder må kunstneren flytte ut av sitt nåværende atelier på Høvik. Da er det tredje gang hun etablerer seg i nytt atelier. I fire år leide hun atelier på Haslum, før hun etablerte seg der hun nå er. Planen var å være der noen år, men så bestemte eier seg for å selge bygget. Snart må alle ut av kontorbygningen i det gamle Veritas-bygget på Høvik, som skal rives. På tomten skal det bygges nye boliger. Etter uker med grubling på hvor hun kunne få tak i nytt atelier, har det hele løst seg svært så gunstig for kunstneren. Fem minutter unna, på Holmen i Oslo ligger et lite handlesenter med en nedlagt frisørforretning. Eieren kunne fortelle at lokalet, som ligger på bakkeplan, er ledig, og at hun kan ta det i bruk fra april i år. Ved siden av ligger flere forretninger blant annet en interiørbutikk og en barnebutikk. Nå får hun eget firmaskilt og kan ta i mot besøkende på dagtid som ønsker å se på bildene. Eier av lokalet er kunstinteressert og maler selv. Så dette er midt i blinken for Cathrine.
Da hun fortalte den gode nyheten til sine foreldre, viste det seg at hennes mor, kjente godt til frisørsalongen. Det var nemlig her hun fikk ordnet håret sitt på bryllupsdagen sin i 1967. Om ikke så lenge skal Cathrine selv stå brud. Etter 13 år som kjærester, gifter hun seg med sin Joachim på Hvaler i august i år.
- Akkurat nå skjer det veldig mye, sier Cathrine. Egentlig liker jeg ikke å være tilgjengelig for mye oppmerksomhet, helst vil jeg leve sakte, og stille og kun by på små porsjoner av meg selv, men det er ikke alltid så lett å gjennomføre. Jeg vil jo gjerne gripe de mulighetene jeg får underveis ....