Moods of Norway
Av Toril S. Kojan / Foto © Moods of Norway.
KUNST 2-2010: En vill idé på et nachspiel på Hawaii ble til en gigantisk fashionsuksess, signert tre unge menn fra Stryn!
På telefon med Simen Staalnacke (34), som har 150 reisedager i året og står på farten til Hollywood og Oscar-utdelingen, får vi vite hvordan det hele startet. Simen Staalnacke studerte internasjonal markedsføring på Hawaii. Vennen Peder Børresen fra Son (33) kom på besøk, og på et nachspiel oppsto ideen til Moods of Norway. Utgangspunktet var deres teori om at folk kler seg forskjellig alt etter hvilket humør eller stemning de er i. Dette ville de satse på og lage annerledes moteklær for menn. Visjonen var, og er fortsatt, å skape en internasjonal livsstilsmerkevare med hovedkontor i vakre Stryn. Dermed var Moods of Norway født.
Utvidet kolleksjon
Eventyret Moods of Norway startet med kule klær for menn. Friske farger og annerledes mønstre. Det slo an. Etter noen år utvidet de også kolleksjonen med dameklær, og i fjor lanserte de sko. Skoene matcher klærne i stil og farger og har slått godt an i markedet. Selv om Simen, Morten og Stefan (USA-sjef) fronter selskapet, er det cirka 40 mennesker som jobber med Moods of Norway på Stryn og i Oslo. Hovedlageret er på Stryn, hvor det også er butikk og lagerutsalg, og klærne produseres i Bulgaria, Tyrkia og Kina. Made in Stryn gjelder ikke plaggene.
- Stryn er vel ikke akkurat verdens navle?
- For oss er det det. Vi opplever at Norge er veldig eksotisk for folk i utlandet. Vi har fjorder og fjell, vi har isbreer, dølahester og Troll-bilen. Folk blir betatt av dette, forteller Simen.
- Vi hadde hele konseptet klart da vi satset, og med et budsjett på 160 000 kroner fra Innovasjon Norge, samt noen egne midler, satte vi i gang. Den første kolleksjonen besto av 24 plagg, og den solgte vi til to butikker. Men økonomisjef Jan Egil Flo (37) hadde ikke overvettes mye å gjøre på den tiden. Nå, derimot, har han mer enn nok å holde på med. Med en omsetning på 110 millioner i år, 800 forskjellige plagg og med butikker og representasjon over hele verden er det mye å passe på. Simen forteller at de har doblet driftsinntektene nesten hvert år siden starten i 2004.
- Da solgte vi for 4 millioner.
Nå har de butikker i Japan, Norge, Nederland, Sveits, USA og Sverige. I tillegg til at merket føres av mange forhandlere over hele verden. Det skal være gøy!
- Ja, det er noe av drivkraften, sier Simen. - Happy clothes for happy people. Det er det å skape noe som driver oss. Vi føler oss veldig heldige som har klart å skape god business av det vi synes er gøy, og i tillegg gjør vi det sammen med bestekompisene våre.
- Men er dere designere også?
- Ja, men der er vi selvlærte. Det er markedsføring som er vår bakgrunn. Det er Peder Børresen og jeg som designer klærne.
Simen forteller at han egentlig er flasket opp med design; moren er klesdesigner. Så bare man har ideene, er det en smal sak å tegne. Form og tegning har han og Peder vært opptatt av hele livet, så da er det bare å gjøre det man synes er mest gøy!
- Jeg har hørt at dere ikke bruker penger på markedsføring?
- Vi bruker ikke penger på annonser, nei, vi bruker i stedet pengene på events og motevisninger. Det er især vår cocktail-kolleksjon som appellerer til media, og siden de bæres av mange kjendiser, får vi mye oppmerksomhet i trendy magasiner.
- Hvorfor tror du dere har nådd så godt frem til kjendisene?
- Jeg tror det er fordi våre klær er annerledes, de er friske i fargen og passer til folks ulike stemninger. Og så handler det ikke bare om penger for oss. Vi gjør morsomme ting uten å tenke så mye over det. Moods of Norway er kjent for sine spektakulære motevisninger. I år var det Cocktail Transportation - en hyllest til de forskjellige måtene å reise rundt i vårt langstrakte land på, og i fjor ble du møtt ved inngangen av polfarere med grønlandshunder. Jon Skolmen og Helga Norheim entret catwalken i Moods safariklær, alt fulgt av eksotisk musikk.
- Vi forsøker å formidle litt av norske tradisjoner ved hver enkelt kolleksjon og plagg. Godt blandet med humor.
- Og nå har dere åpnet egen butikk i Hollywood, i selveste Beverly Hills?
- Ja, men nesten samtidig åpnet vi butikk og galleri i lille Flø sør for Ålesund. Der bor det 160 innbyggere. Det er bygdas første og eneste butikk. Et perfekt sted for en slik butikk, synes Staalnacke.
- Dere er ikke redde for å "selge" den norske folkesjela da, når dere har åpnet butikk i Hollywood?
- Nei, tvert imot. Vi åpnet den i 17. mai-helgen i fjor med is og vafler og hornmusikk. Butikken er et eneste stort postkort fra Stryn. Her er utedo og gulltraktor og bøttespann. Vi liker kontraster, og at vi skiller oss ut i Hollywood, er helt sikkert.
Kul hjemmeside
Går du inn på www.moodsofnorway.com, kommer du inn i en herlig verden. Her viser de hele jordkloden med stavkirken i Stryn som naturlig sentrum. Den heves til himmelen av en rakett med norsk flagg, og opp dukker traktorer, kuer, epletrær og bondegårder. Plutselig kommer et lite, gult fly flyende, og for ikke å kollidere med stavkirken synker den litt ned i terrenget. Så snart flyet har passert, stiger raketten med stavkirken på toppen til himmels med ildsprutende motorer. Etter litt tid blir det natt over Stryn, og himmelen dekkes av fyrverkeri. Klikker du på en knapp til høyre med tittel Travel the world, blir det dag, og et gult luftskip illustrert med en traktor på siden dukker opp på himmelen, og en rosa fiskebåt ligger for anker ved en strand. Et klikk til, og scenen skifter til et fiskevær med et elgskilt i forkant. Klikker du på elgskiltet, dukker hodet til en eldre bonde med cap opp nederst i bildet, og du kommer inn på en side med alle presseklippene, representert ved et rødt eple. Bak ett av dem skjuler det seg et bilde av Ari Behn i knallgul jakke og med ditto halstørkle. Men ta deg tid, for det tar noen minutter å laste ned alle herlighetene. At klær er gøy, er det ingen tvil om! Den rosa fiskebåten ligger der i virkeligheten også.
Case på Harvard Business School
Som sagt bruker gutta fra Stryn utradisjonelle markedsføringsmetoder som tradisjon, image og events. Dette har medført at de nå er blitt case og pensum på Harvard Business School. Det var den danske professoren Dorte Krogh som gjorde en tidligere Harvard-professor, Robert D. Austin, oppmerksom på den norske designsuksessen Moods of Norway fra Stryn.
- Det er jo morsomt å være pensum på et av verdens mest anerkjente universiteter, sier Simen Staalnacke, - og sannsynligvis vil dette caset bli solgt til andre universiteter rundt i verden. Dermed når vi enda bedre ut. Ved Copenhagen Business School er Moods of Norway-caset et samarbeidsprosjekt mellom flere professorer. Professorene skriver at caset "beskriver et ungt moteselskap som konkurrerer på flere forskjellige ukonvensjonelle måter, mange ganger med "experience economy". Gründerne Staalnacke, Børresen og Stefan Dahlkvist reiser selv rundt på messer og motevisninger, kledd som et hipt rockeband. De fronter sin egen merkevare på en utmerket måte.
- Er det de unge som er deres målgruppe?
- Nei, vi lager klær for folk flest og i alderen 16-40, tenker jeg. Men det er jo opp til den enkelte hvordan man føler seg i forhold til klær. Det er egentlig ingen aldersgrense.
Finanskrisen ga muligheter
Vi leser i avisene her hjemme at årets motemesse var en økonomisk fiasko. Og i butikker over hele den vestlige verden er det kontinuerlig salg. Mange designere har måttet legge ned pennen. Det er magre tider for klesbransjen. Likevel har Moods of Norway ikke merket noe til dette. De fosser stadig fremover med eventyrlige resultater.
- Finanskrisen har medført at vi har fått tak i supre lokaler til en svært gunstig pris, især i Beverly Hills. Og vi har fått tak i "verdens beste" agent, avslutter Simen, som for øvrig signerer alle sine e-poster med Simen sala bim. Happy clothes for happy people er virkelig et slagord som følges opp til den minste knapp og detalj.