Skolebarn hyller Golfstrømmen
Skolebarn hyller Golfstrømmen
7.klasse-elevene ved Stokmarknes skole i Vesterålen tok tunge løft til ære for Golfstrømmen da de bygget en stor steinspiral.
Nord-Norge hadde ligget som et livløst isøde uten Golfstrømmens varme kyss. Helt fra Mexico kommer den, opp til Vesterålen hvor den smyger seg inntil land.
Her har 35 elever fra Stokmarknes skole bygd en diger steinspiral i fjæra, et vakkert symbol på Golfstrømmen.
Kunstverket ligger nær ei hvit strand - et populært utfartssted på fine dager, en mils kjøring fra tettstedet Melbu.
- Vi har allerede merket stor interesse fra folk som kommer hit for å se. Jeg håper installasjonen kan bli både en attraksjon og en fin naturopplevelse, sier lederen for prosjektet, billedkunstner Siv Johansen (31).
Med utdannelse fra Mølla Kunstskole, og Høgskolen i Oslo - estetiske fag, er hun kunst og håndverkslærer ved Hadsel videregående skole, har eget galleri, og massevis av energi til å forfølge sine drømmer.
Kunst i ytterkant.
- Du skulle ha sett det synet! 35 hylende unger med hver sin 25 kilos sementsekk ute på myra. Noen ”gikk ned”, og sementen ble våt. Gjett om de var slitne, sier Johansen og ler hjertelig.
Det handler om da 100 sekker sement skulle bringes fra hovedveien, over ei myr og ned til fjæra.
- Elevene har lært å mure. Noen bar stein, noen hentet vann, noen blandet sement, og noen murte. Dette rullerte, slik at alle fikk lære. Vi jobbet intensivt på installasjonen i tre dager, forteller prosjektlederen som også hadde med sine egne elever fra Design og Håndverk ved Hadsel videregående skole.
Men læreprosessen var lengre enn som så. 7-klassingene var først på busstur til Hovden og Stø, for å se på to andre kunstinstallasjoner i prosjektet RÆK.
- RÆK er kunst i ytterkantene av Vesterålen, som henspeiler på det å reke i land. Vår steinspiral er det fjerde RÆK-kunstverket i regionen, forteller Johansen der hun går på stien som elevene har merket med steinpyramider, og som leder til skulpturen.
Land Art
- Vi så på Land Art kunstverk verden rundt. Og jeg vandret her i landskapet på Taen og grublet over formen. Jeg er glad i labyrinter, og har lenge hatt lyst til å lage en steinspiral. Det er kanskje nå det skal skje, tenkte jeg, sier Johansen.
Hun har særlig latt seg inspirere av den kjente amerikanske billedkunstneren
Robert Smithson som i 1970 laget sin 500 meter lange Spiral Jetty ved Great Salt Lake i Utah, USA.
- Det er mange grunner til at jeg valgte denne formen. Utfordringen var å finne frem til en enkel form som alle elevene kunne delta i. I tillegg måtte vi lage en skulptur som er holdbar, og ikke blåser vekk ved første uvær. Dette er en varig skulptur man kan ta på, og som tåler at barn klatrer på den.
Dette er blitt et konkret uttrykk for Golfstrømmen. I spiralen kan vi se sola, jorda, uendeligheten, noe som gjentar seg. Golfstrømmen tegnes jo vanligvis som en spiral i havet. Strømninger er et godt ord, sier hun ettertenksomt.
Mektig
Lyden av late bølger mot stranden og synet av den gigantiske steinspiralen som snor seg fra havet og oppover fjæra gir inntrykk. Plasseringen i landskapet gjør at man må gå litt i ulendt terreng for å komme til kunstverket. Det mener kunstneren er helt i tråd med tidens trend der sunnhet og trening står i fokus.
Steinspiralen er blitt et mektig landemerke som kan sees fra alle sider. Prosjekt-lederen vil at den også skal kunne øynes i mørke.
- Vi er ikke helt ferdig, for oppå kanten av spiralen skal vi plassere små selvlysende figurer i fimoleire. Jeg er spent på effekten. Det er jo jeg som har bestemt formen på skulpturen, da er det på sin plass at elevene får bestemme formene på disse figurene. Alle skal ha havet som tema, forteller hun.
På ramme alvor
Åse Almaas Johansen er lærer ved Stokmarknes skole, hun mener at prosjektlederen har gjort en utmerket jobb.
- All honnør til Siv Johansen fordi hun har tatt elevene våre på ramme alvor gjennom hele prosessen. De har fått vært med å bestemme, og endringer er gjort underveis som følge av dette, forteller hun.
Kunstprosjektet er finansiert med midler fra den kulturelle skolesekken, Vesterålen Regionråd, og fra Hadsel kommune, til sammen 45.000 kroner.
Johansen beskriver Vesterålen som et godt sted å være kunstner, der det er lett
å bli synlig med sin virksomhet.
Tekst: Liv-Karin Edvardsen
Et privat foto oget fra Liv-Karin Edvardsen