Ram Galleri fyller 20 år
Ram Galleri fyller 20 år
Det feirer de med en jubileumsutstilling Den hvite kuben – et arkitektonisk paradox
RAM galleri er et visningssted for sjangeroverskridende, eksperi-menterende og spesialisert kunst. Det dreier seg om kunsthåndverk, tekstilkunst, utsmykking, arkitektur og design, og i dette skjæringspunktet skapes spennende møter. Galleriet er ikkekommersielt og drives for offentlige midler. Opprinnelig ble det etablert høsten 1989 av Norske Kunsthåndverkere, Norske Tekstil-kunstnere, Forbundet Frie Fotografer og Utsmykkingsfondet for offentlige bygg. Senere trakk fotografene seg ut for å satse på Fotogalleriet.
I løpet av de 20 årene som har gått, er det blitt vist mange spennende og nyskapende utstillinger her. I sine bestrebelser på å utfordre fagmiljøene og å berike publikum hender det ofte at gallerirommet bygges om, fargelegges og lyssettes på overraskende måter.
I anledning jubileet har RAM galleri invitert Rolf Gerstlauer til å lage en spesiell utstilling. Gerstlauer er arkitekt og professor ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo. Utstillingen må vise til RAMs historie, men Gerstlauer har også frihet til tolke RAMs historie og å utforme utstillingen etter dette.
Bakgrunn
Utstillingens utgangspunkt er ideen om det nøytrale utstillingsrommet, eller den hvite kube. Kunstneren Rémy Zauggs bok Das Kunstmuseum, das ich mir erträume. Oder Der Ort des Werkes und des Menschen (1987) er et viktig innslag i debatten rundt den hvite kubens nøytralitet. Boken vil være tilgjengelig i utstillingen.
Den hvite kuben – et arkitektonisk paradox
“Hvis vi betrakter den hvite kuben som et arkitektonisk vakuum, et fullstendig nøytralt rom, som både er usynlig og en uendelig romlig ramme som stenger ute all distraherende informasjon for å skape en uforstyrret møteplass mellom det autonome kunstverk og den autonome betrakter, har vi allerede identifisert det arkitektoniske paradox.
Vi påstår at arkitektur eller arkitekturelementer som vegger, tak, gulv og hjørner har evne til å gjøre et rom distinkt og skille det fra omgivelsene. Vi erkjenner at disse arkitektoniske elementene har mulighet til å skape en romlig atmosfære, eller energi, og videre slår vi fast at denne atmosfære ikke er å finne i vegger og tak, men i det erfarte rommet. Dette gjelder også for den hvite kube, selv om den ut fra intensjonen er et vakuum og stemningsløst rom. Den hvite kube er et ladet rom – det er et rom ladet med ingenting eller nøytralitet.
Som en konsekvens kan vi konkludere med at den ideelle hvite kube er vel så stemningsladet som dens arkitektoniske motsetning. Vi kan se at den hvite kube er bygget av de samme elementer som den
arkitektoniske antonym, og vi reagerer på den hvite kuben på samme måte som på et hvilket som helst annet arkitektonisk rom. Likevel regnes ikke den hvite kube i alle miljøer som rom. I noen miljøer regnes den ikke engang som arkitektur”, hevder kurator Rolf Gerstlauer i en tekst som er bearbeidet og oversatt av galleriet.
Re-åpningen av RAM galleri
Med utgangspunkt i RAM som et klassisk hvit kubegalleri skal arkitekter og lyskunstnere James Carpenter og Davidson Norris sprenge den hvite kuben ved hjelp av lys og re-åpne RAM galleri. James Carpenter og Davidson Norris er anerkjente arkitekter med en særlig interesse for og kunnskap om lys. James Carpenter driver sitt eget arkitektkontor og har utført en rekke kjente bygg og utsmykninger, blant annet The Museum of Jewish Heritage i New York og en interaktiv fasade på World Trade Center, New York, 2006.
”Ved hjelp av at ”noe” tilføres rommet utenfra og lader det med subjektivitet, eller at noe bringes inn i rommet og sprenger det innenfra gjennom ideen om stemning eller romlig energi, vil den hvite kuben endres”, sier Rolf Gerstlauer.
Når den hvite kube er sprengt / implodert er RAM galleri re-åpnet.
Carpenter og Norris’ re-åpning av RAM galleri er startskuddet og hovedhandlingen som betinger alle de videre intervensjonene i rommet. Den hvite kube vil allerede ved åpningen 19. november bli erklært for sprengt / implodert. Alle intervensjoner vil bli navngitt som konstruktive handlinger eller konstruksjoner som endrer den hvite kuben til noe annet.
Konstruksjon / det konstruerte / konstruktøren
”Ideen om konstruksjon, det konstruerte eller konstruktøren unngår kunst/arkitektur eller kunstner/arkitekt debatten og arbeidet med eller utviklingen av den hvite kube kan konsentreres om konstruksjonen av lagene. Konstruktøren er verken arkitekt eller kunstner, men en kreativ nøytral person som konstruerer en konstruksjon”, fortsetter Gerstlauer.
Andre konstruktører (arkitekter/ kunstnere) vil etter 19. november bli invitert til å fortsette konstruksjonen av den eksploderte / implo-derte hvite kuben. Noen inviteres til å bringe noe inn i rommet, mens andre inviteres til å gjøre noe med rommet. Alle intervensjonene vil bli annonsert og markert med en mini-åpning for å gjøre eksplosjonen av den hvite kuben transparent. Alle intervensjoner blir dokumentert og blir samlet i en bok. Denne boken er en jubileumsgave til RAM galleri fra alle de deltakende konstruktører (arkitekter og kunstnere).