Mal med mobilen
Mal med mobilen
Den digitale verdenen gir oss stadig med nye muligheter. Ved hjelp av et tegneprogram på IPhone, kan du nå skape kunst med mobilen!
Ihøst fikk jeg en telefon fra en engasjert leser, som ville fortelle om noe spennende som skjedde på den digitale fronten. Det var illu-stratør og billedkunstner Rino Larsen (48) som fortalte at han laget kunst med mobilen.
Jeg var et stort spørsmålstegn, og ba han komme innom og vise sine kunster. Ikke lenge etter var han her med sin IPhone og viste meg det nye verktøyet. Det var rett og slett fascinerende. Fra da av sto IPhone øverst på min ønskeliste.
Jeg ber Rino Larsen fortelle hvordan det hele begynte, hvordan han oppdaget muligheten.
Det første møte med en datamaskin
- På slutten 80 årene var jeg ute i førstegangstjeneste på Gardermoen. En dag ble jeg kalt inn til undervisningsavdelingen for å forsøke å tegne på en nyanskaffet Mac. Jeg var kjent i leieren som ”tegneren”. Det var mitt første møte med en datamaskin, og selv om det var helt håpløst å tegne med mus på den bitte lille skjermen, fikk jeg en aha-opplevelse og et frø var sådd.
Digital illustratør
- Jeg kjøpte min første Mac i løpet av første halvdel av 90 tallet. På den tiden jobbet jeg som illustratør og så at enkelte utenlandske illustratører hadde begynt å bruke digitale tegneverktøy. Det var en spennende tid, og med programmer som Photoshop og Corell Painter i kombinasjon med en Wacom tegneplate eksperimenterte jeg meg frem til mitt eget uttrykk. Overgangen til data var veldig stor, fordi data gir så uendelig mange muligheter. Den store utfordringen ble, og er fortsatt, å klare å avslutte en jobb fordi man hele tiden vil endre og forbedre.
Rino Larsen forteller at han er svært nysgjerrig av natur, noe som har gitt ham mye. I sær har han vært nysgjerrig på teknologi.
- Det var nysgjerrigheten som gjorde at jeg oppdaget at man kan tegne på telefonen. Etter å ha anskaffet en iPhone, var jeg på nett og søkte etter Apps, eller programmer man kan laste ned og bruke på telefonen. Det finnes over 60 000 slike programmer, så jeg tenkte at noen må ha laget noe som har med kunst å gjøre. Det var det, og det første programmet jeg kjøpte, var Brushes. Det kostet 29 kroner og gav meg en kjempeopplevelse fra første strøk. Det er veldig enkelt å bruke og har mye av den samme dynamikken jeg kjenner fra Photoshop og Painter.
Etter å ha laget noen tegninger oppsøkte jeg Flickr.com. Det er et av de største nettstedene hvor mennesker fra hele verden laster opp bilder. Der fant jeg flere som tegnet på iPhone og iPod touch. Jeg lastet opp noen tegninger og begynte å få kommentarer på bildene. Jeg fikk raskt kontakt med folk fra hele verden som driver med det som kalles ”Fingerpainting”.
Gjennom de kontaktene jeg har på Flickr har jeg funnet flere tegneprogrammer. Jeg har også fått mange råd og tips, samt fått tutorials som gir en rask innføring i forskjellige
tegneteknikker. Holdningen her er som i mange andre nettsamfunn, at man deler kunnskap.
Med tegneblokka i lomma - alltid
Man kan bruke telefonen til å lage kunst og så printe ut. Man kan også sende skisser og ferdige bilder rett inn i Photoshop for så å arbeide videre med det hvis man ønsker, forteller Rino Larsen. - De fleste av programmene har lag på samme måte som Photoshop. Noe som gir mange muligheter til å utforske forskjellige løsninger på hvert bilde.
Det fine med å ha tegneprogrammer i lomma, er naturligvis at man kan skisse ned ideer, ta fargeskisser og utforske tanker samme hvor man er. Jeg har selv sittet på venteværelset hos tannlegen og laget skisser. Og ligget på sengen og tegnet til jeg har sovnet. Jeg laget også tegningen ”Singer” på flyet på vei til Madeira i sommer. Da jeg kom hjem, lastet jeg den opp på Flickr. Dagen etter hadde jeg vunnet utmerkelsen ”figerpainting of the day” i konkurranse med mange andre. Jeg har også fått spørsmål om jeg vil ha den med i en bok som skal produseres med Fingerpaintings.
Et godt skisseverktøy
Jeg bruker ikke iPhone inn i min egen kunst, men jeg har laget noen fargeskisser jeg har brukt som underlag for bilder. Når jeg arbeider med maleriene mine, starter de alltid på en datamaskin. Jeg lager alltid mange skisser før hvert bilde. Det fine med data er at man kan prøve ut ting veldig raskt. Endring av farger og komposisjon er fantastisk enkelt i Photoshop, slik at når man starter på et maleri, har man forsøkt ut flere retninger og tatt mange valg. Selv opplever jeg at jeg allikevel aldri følger skissen slavisk, men gjør nye valg når jeg maler ”live”.
Det som fungerer godt på en skjerm fungerer ikke nødvendigvis på et lerret og vice versa.
Det kan hende jeg lager bildene mine digitalt i fremtiden, men foreløpig er jeg for glad i tuber, lerret, lukter og lyden av pensel mot underlaget til at jeg vil klare å slutte med det. Det fine med å beherske begge deler, er at du tar med deg litt i fra begge disipliner, og det er
utviklende.
Det digitale verktøy har kommet for å bli
- Når det jobbes digitalt, er det kunst?
- Jeg hører av og til at enkelte har sterke meninger om bruk av datateknologi for å skape bilder og kunst. De som har sterkest mening om dette, har ofte også minst kunnskap om hvordan man arbeider digitalt. Kunstnere og illustratører som bruker dette som et verktøy, vet at det fortsatt er kunstneren som skaper, og at datamaskinen kun gjør det du gir den beskjed om. Selv lager jeg mine egne pensler gjennom å male på forskjellige underlag og digitaliserer resultatet.
Det har gitt meg pensler som oppfører seg akkurat slik jeg vil og gir meg det resultatet jeg er ute etter.
I dag finnes det svært få internasjonale illustratører som ikke jobber digitalt. Enten 100%, eller som en del av prosessen med å utvikle en illustrasjon. De digitale verktøyene er så gode i dag, at selv for et trenet øye er det vanskelig, for ikke å si umulig, å skille hva som er malt digitalt og hva som er gjort tradisjonelt. Jeg ser også at det digitale blir mer og mer brukt innen kunst, og jeg tror vi står foran en stor endring innen kunsten. Jeg tror også at det kommer til å gå ganske raskt til at det blir mer akseptert. Den digitale revolusjonen har allerede gjort sitt inntog innen fotografi, film, musikk, scene-kunst, arkitektur og design. Det er også få forfattere som fortsatt bruker skrivemaskin med kulehode og rettetast.
Det finnes digitale kunstnere i dag, men det fortsatt litt uvanlig. Hvorfor skulle ikke dette verktøyet gjøre sitt inntog innen billedkunst på et bredt plan? Kunst og teknologi har alltid gått hånd i hånd og
utviklet seg parallelt. De gamle høytrykk og dyptrykk metodene er jo også menneskeskapt teknologi.
I boken Grafikk utgitt av Norske Grafikere i 1994, har professor ved grafikklinja på NTNU Ove Stokstad skrevet følgende:
Til trøst for dem som måtte lide av langt fremskreden angst for grafikkens skjebne i forhold til den nye elektroniske teknologien: Det er intet guddommelig eller mystisk ved datateknologien, den representerer bare et nytt avansert verktøy med mange konstruktive muligheter. Det er mulig at den elektroniske innpakningen overflatisk sett virker flottere, men det er uansett like vanskelig å være genial med en datamaskin som med en koldnål.
Ikke enten eller, men både og
Jeg tror vi vil få se at digital kunst får større aksept, og at det vil bli et større mangfold i uttrykk etter hvert som kunstnere tar i bruk digitale verktøy, sier Rino larsen. - Jeg har likevel ingen tro på at de gamle teknikkene blir borte. Litografi, etsning, tresnitt, mezzotint og alle de gamle trykketeknikkene kommer til å leve side ved side med det nye. Kanskje vil idéen til et nytt litografi starter med en skisse på en iPhone i fremtiden? Hvis det ikke har skjedd allerede da…
Tekst: Rino Larsen og Toril Kojan
Foto: Rino Larsen