Elisabeth Friis - Jul i verkstedet
Elisabeth Friis - Jul i verkstedet
Elisabeth Friis har et lite, trivelig verksted på Frogner i Oslo. I tre hektiske måneder før jul lager hun engler, nisser og englelysestaker. Ellers i året driver hun som dekorasjonsmaler og restaurerer blant annet rosemalte møbler.
Før jul er det høysesong for engler og nisser i verkstedet til Elisabeth Friis på Frogner i Oslo. I vinduet ligger og står et utvalg gipsfigurer hun har laget for salg; engler og nisser i skjønn forening. Englelysestaker står på rekke og rad. Oppunder taket henger en stor og lubben, gullforgylt engel.
Lysengel
- I tiden før jul kommer mange hyggelige mennesker innom verkstedet. Jeg synes det er den triveligste tiden på året, sier dekorkunstneren, i full gang med å lage englelysestaker, som hun har holdt på med i over tjue år. En serie lysestaker, eller lysengler som Elisabeth kaller dem, står på rekke og rad. Lysenglene er laget av hardfør gips, armèrt med jern for holdbarheten. Englene patineres og laseres, og noen engler har detaljer i ekte gull.
- Ansiktsuttrykkene er noe av det aller viktigste. Hver engel har sin personlighet. Felles for engler er at de er gode, derfor skal de ha et godt ansiktsuttrykk, men de kan også ha et opphøyd, hellig uttrykk, sier Elisabeth og legger til at opprinnelig var dette en gammel engel som det ble laget veldig mange av på 30-tallet. Da hun selv begynte å lage lysengelen, kjente hun ikke til opprinnelsen, bare at den var gammel. Så kom hun over en svensk bok om engler, skrevet av Åsa Wettre, og her sto det at opphavsmannen til lysengelen var en norsk billedhugger som het Erling Valdeby, født i Kristiania året 1899, senere bosatt i Gøteborg. Elisabeths lysengel må ikke forveksles med piratutgavene som lages i Kina:
- Dette får jeg ikke gjort noe med. Jeg må bare påse at jeg lager mine engler enda finere. Det er alltid de som heller vil ha mine engler enn billigutgavene, sier den dyktige englemakeren.
Nisser og julekrybber
- I gamle dager var det tradisjon å lage gipsfigurer til jul. Det var regnet som fattigmannskunst, for alle hadde råd til gipsfigurer. Det var vel derfor materialet var så populært, samtidig som det er et brannsikkert materiale, derfor egner gips seg godt til lysestaker. I dag har vi mange materialer å velge mellom, men allikevel ønsker jeg å støpe figurene mine i gips, fordi det er et gammelt, tradisjonelt naturmateriale. For øvrig er en gips-figur hyggelig og tiltalende å holde i. En figur i plast gir ikke den samme følelsen, mener Elisabeth, som også lager andre ting enn engler. I verkstedet står en julekrybbe, der alle figurene er laget av gips. Julekrybbene selges i St. Olavs bokhandel i Oslo. Her er også noen av englene til salgs. Dessuten er Elisabeth veldig glad i nisser og lager en serie av gammeldagse bordnisser, som ligner den norske fjøsnissen.
- Nisser er en norsk tradisjon i forhold til engler, som er mer katolsk. Også julekrybben har vi fått fra katolske land, sier Elisabeth, som samarbeider med en gipsmaker. De største figurene støpes av gipsmakeren, mens de minste lager hun selv nede i kjelleren.
Symbol for det gode
- Engler og gulldekor var noe jeg kom borti da jeg var elev hos Kåre Limseth, en av Norges beste dekorasjonsmalere, som på den tiden jobbet på Nasjonalteateret. Av ham lærte jeg veldig mye om gamle maleteknikker. På Nasjonalteateret traff jeg også gipsmakere som jeg samarbeider med fremdeles. De lærte meg å lage gipsfigurer, og jeg hjalp dem å legge gull. Jeg har vært assistent og elev hos Annie Næss, som også har skrevet en bok om restaurering av bygdemøbler. Når jeg maler figurene mine, bruker jeg mye de samme gamle fargene som er brukt i bondemalingen, forteller Elisabeth, som ellers i året jobber mest med restaurering og maling av hele interiører og møbler, men også restaurering av antikviteter, derav endel bondemøbler.
- Hva slags forhold har du til engler?
- Jeg har blitt mer kresen og liker det litt spesielle. Jeg behøver ikke eie eller ha en stor samling av engler. Det holder med øyeblikkets opplevelse. Julen er i den mørke årstiden. Engelen er et symbol for det gode, et lys i mørket. Jeg føler at når jeg lager engler, så er jeg på en måte i det godes tjeneste. Mange sier at de gleder seg over englene mine, og da gleder det også meg, svarer dekorkunstneren, som alltid er på jakt etter gamle engler som hun kan lage maken til. Noen ganger får hun idèer fra engler hun har til restaurering.
Elisabeth hygger seg og kommer i riktig julestemning når hun maler, gjerne mens hun hører på radio eller romaner på lydbøker. Det hender hun sitter til langt på natt, men veien hjem er kort. Leiligheten hennes ligger i fjerde etasje.
- Juleforberedelser blir det mindre av. Jeg jobber som regel helt frem til julaften, for det er et veldig hardkjør før jul. Når de siste bestillingene er hentet, griper jeg en resteengel fra hylla, går opp i
leiligheten og feirer jul.
Tekst og foto: Kari Flaata Halling