Anmeldelse utstilling - Nate Lowman
Anmeldelse utstilling - Nate Lowman
Den amerikanske kunstneren Nate Lowman måtte til Europa og Astrup Fearnley-museet for å få sin første separate museumsutstilling.
Det sier litt om gjennomslagskraften til amerikansk underholdningsindustri, kultur og media at svært lite i den 30 år gamle kunstnerens utstilling virker fremmed for et norsk publikum. Det eneste måtte være de maleriske forstørrelsene av klistremerker som etterlikner kulehull, et fenomen som amerikanske bilister tydeligvis finner stor glede ved å dekorere bilene sine med.
Slik kommer vi inn i et kunstnerisk univers som reflekterer et samfunn med en del skrudde ideer. Nate Lowmans utstilling er bemerkelsesverdig politisk orientert uten at han faller for fristelsen til å bedrive propaganda. Det hele er ganske subtilt, og det er fullt mulig å gå gjennom utstillingen uten å tenke politikk. Men når man først blir klar over den underliggende tendensen er det kraftige utsagn han kommer med.
Én interesse er det amerikanske samfunnets voldsromantikk. De nevnte klistremerkene er én ting, skuddsikkert glass fra en bankskranke som er pepret med kulehull er en annen. En hel installasjon er viet «Smiley»-fjes, et fenomen han begynte å interessere seg for da han så en gjengivelse av et brev den drapstiltalte (og frikjente) fotballspilleren O.J. Simpson hadde undertegnet med et «Smiley»-fjes. For Nate Lowman ble det et eklatant symbol på amerikansk dobbeltmoral.
En serie bilder tematiserer oljeindustrien. De er navngitt etter personene i TV-serien «Dynastiet», som handlet om en oljefamilie i Denver, og peker direkte mot forgjengeren Richard Prince og motebegrepet fra de siste tiårs kunstsamtale: Appropriasjon. Lowman låner grunnlaget for sine kunstverk fra offentligheten, men måten han behandler bildene på bærer en klar signatur.
Lowmans kunst har variabel kvalitet, men visuelt sett er det såpass stor variasjon at utstillingen er interessant. Og at den er politisk blir det liten tvil om når vi reflekterer over tittelens ordspill: Med «The Natriot Act» peker Nate Lowman direkte mot «USA PATRIOT Act», antiterrorloven som ble vedtatt i ekspressfart en og en halv måned etter 11. september 2001. Med denne utstillingen presenterer han sin egen alternative forståelse av
amerikansk lovmessighet.
Nate Lowman:
«The Natriot Act»
Astrup Fearnley museet for moderne kunst, Oslo
23/9 2009 – 3/1 2010
Tekst Lars Elton
Foto: Crispin Gurholt/Stenersenmuseet