Anmeldelse utstilling - Crispin Gurholt
Anmeldelse utstilling - Crispin Gurholt
Crispin Gurholt har skapt sin egen sjanger med sine «levende foto». Hans dramatiske øyeblikkstablåer stanser tiden.
Overlevde mannen på Ullevål universitetssykehus? Hvorfor har kvinnen i Roma-kunsthandelen en saftig blåveis bak solbrillene? Ble taggerne som vandaliserte galleri 7011 Trondheim arrestert? Og hvorfor er fotoassistenten i Vigeland-museet mer sminket enn de nakne modellene?
Spørsmålene er mange for dem som studerer Crispin Gurholts bilder og videoer som nå vises i en stor retrospektiv utstilling i Stenersenmuseet. Aller mest fascinerende er det å se originalene, men det er kun noen få forunt: Hittil har han iscenesatt 19 «Live photo» der sminkede og iscenesatte skuespillere står i frosne positurer som illustrasjon av en – som oftest – dramatisk handling.
For alle som ikke har anledning til å møte opp de få timene installasjonene vises lager Crispin Gurholt (1965) video og fotografier. Det vil ta en drøy halvtime å se dokumentasjonen av hans siste ti «Live photo» i Stenersenmuseets kjellerlabyrint.
Men det tar fort lengre tid, for sjansen for å bli forført er overhengende. Etter hvert som kvaliteten med hensyn til teknikk, kameraføring og fortellerevne er blitt bedre stiger fascinasjonskraften. Et brummende lydspor (laget sammen med Kurt Vildgren) bidrar til å markere en ulmende tvetydighet. Og når vi kommer frem til de nyeste installasjonene er fortellingene så fulle av innhold at det gir publikum mange tolkningsmuligheter.
Spesielt filmen fra Vigeland-museet utmerker seg. Her har han fått midler til å gjøre opptaket i 35 mm film, og det har avgjørende betydning for det gode resultatet, blant annet med hensyn til skarphet, fargemetning og fokuseringsskift. Det siste er ikke mulig i konvensjonell videoteknikk, og dette styrker fortellingen.
Siden Crispin Gurholts konsept er så spesielt har han etter hvert fått økende internasjonal oppmerksomhet. Galleri K, som er ramme for én av hans installasjoner, har sørget for at han har kommet utenlands. Den inter-
nasjonale interessen vises også ved at det er tatt initiativ fra Italia, og til utstillingen utgis bok nummer to på det italienske kunstbokforlaget Skira. Det er ingen dårlig attest.
Crispin Gurholt:
«Live Photo: A Brief History of the Western World»
Stenersenmuseet, Oslo
29/10 2009 – 3/1 2010
Tekst Lars Elton
Foto: Crispin Gurholt/Stenersenmuseet