Anmeldelse utstilling - Ulf Nilsen
Anmeldelse utstilling - Ulf Nilsen
Hensikten er den beste når Ulf Nilsen lar publikum gå på oppdagelsesferd i Stenersenmuseets ombygde rom. Og midt i kaoset finnes det håp.
Med sitt lave, sorte tak regnes mellometasjen i Stenersenmuseet som et meget krevende rom å stille ut i. Men med sterke og klare grep kan gallerirommene være ramme for flotte utstillinger. Ulf Nilsen (født 1950) har bygget en fortelling der arkitekturen føyer seg rundt kunsten som en sekvens av sceniske rom. Scenografien gjør at man aldri får full oversikt. Først etterpå kan man oppsummere og sette ting i sammenheng.
Som en ekstra bonus for publikum skjer det mye spennende ute i kulissene. Her er det bakganger med dunkel belysning og stabler av tegninger og uferdige malerier. Inne i en krok er en branndør kamuflert som inngangen til kunstnerens studio, teatralsk nok med malingsflekker på dørhåndtaket.
Publikum blir med andre ord ledet inn i Ulf Nilsens univers. Det er vakkert, men det er også kaotisk og uoversiktlig. Til tider kan det oppleves i grenseland mot det klaustrofobiske. Men det er alltid en mulig avledning. De fysiske sideveiene er mange, og på samme måte har Ulf Nilsens kunst mange fasetter.
Det hele starter med et ras av en installasjon med hvitmalte elementer opplyst av to nakne lyspærer. Vis-à-vis henger et maleri som viser til terroraksjonen mot World Trade Center i New York, komplett med lyd. Men raset og katastrofen er ikke bare negativt ladet. For lydene og innholdet i maleriet er hentet fra en byggeplass og viser oppryddingen etter det fatale.
Dermed har Ulf Nilsen allerede i inngangspartiet markert en retning for utstillingen. Nøkkelordet er å ordne i kaos. Denne tematikken gir seg ulike utslag, og i den totalopplevelsen utstillingen er, trekker han inn eldre arbeider som kompletterer de nye med interessevekkende ulikheter.
Ulf Nilsen tar oss med på en reise gjennom livet med dets mange sidespor og parallelle fortellinger. Bildenes kaotiske innhold er forsøkt ordnet med malerens virkemidler, men den fortellingen de formidler har tilknytningspunkter til hver og en av oss. Én slutning å trekke ut av bildene og installasjonen som helhet er at det finnes kjærlighet, omtanke og håp selv om den fysiske verden rundt oss raser sammen.
Ulf Nilsen: «Inside Out»
Stenersenmuseet, Oslo
17/10 – 31/12 2009
Tekst Lars Elton
Foto: Ulf Nilsen/Stenersenmuseet
© BONO/Ulf Nilsen 2009