Anmeldelse utstilling - Munchs skandalesuksess
Anmeldelse utstilling - Munchs skandalesuksess
Edvard Munch er mye mer enn den enkle stereotypien vi elsker. Nå viser Munch-museet hvordan denne oppfatningen ble formet.
I anledning utgivelsen av den store katalogen over Edvard Munchs samlede produksjon av malerier åpner Munch-museet utstillingen «Munch blir «Munch». Den har undertittelen «Kunstneriske strategier 1880 – 1892» og tar tak i kunstnermyten knyttet til Munch.
Innenfor disse tolv årene skjer en avgjørende utvikling: Museet ser på hvordan Munch fant frem til egen identitet og formet bildet av seg selv: Fra den 16-årige Edvard bestemte seg for å bli kunstner til «Munch» står frem som en triumferende skandalekunstner i Berlin tolv år senere.
Det er blitt en interessant utstilling som føyer seg inn i en rekke av utstillinger der Munch-museet de senere årene har hentet frem mindre kjente sider ved hans historie og bilder som sjelden eller aldri er blitt vist i Norge. Dette er forskningsformidling av beste klasse.
Med ungguttens første malerier og bakgrunnen rundt kunstneropprøret mot kunstforeningens salongutstilling som førte til etableringen av kunstnernes egen utstilling – Høstutstillingen fikk statsstøtte første gang i 1884 – tegnes det et bilde av en søkende ung kunstner med et usedvanlig talent. Han ble anerkjent tidlig, blant annet med Statens kunstnerstipend i tre år fra 1889–91, noe som var ett år mer enn vanlig og fikk Bjørnstjerne Bjørnson til å protestere.
For oss er det vanskelig å forstå hvorfor Munch skapte skandale. Derfor har museet valgt ulike monteringsstrategier for å presentere de kjente bildene i sammenhenger som gjør at vi kan se dem på nytt.
Kjernen i utstillingen er en rekonstruksjon av utstillingen han var invitert til i Berlins kunstforening i november 1892. En uke før utstillingen var ferdig ble han kastet ut av et flertall av kunstforeningens medlemmer. Det er her Munchs genialitet fremstår: For å utnytte oppstyret var han ikke sen om å få utstillingen ut på turné.
Det påfallende med rekonstruksjonen av Berlin-utstillingen er malerienes mange ulike uttrykk. Med «Vår» viste han at han behersket salongmaleriets malemåte. Dermed kunne han suverent demonstrere sin modernitet som
moderne kunstner. Slik viser utstillingen at «Munch» er mer allsidig enn vi er vant til å tro.
«Munch blir Munch» Munch-museet, Oslo
10/10 2008 – 11/1 2009
Tekst Lars Elton
«Piken ved vinduet» var med på skandaleutstillingen i 1892. Det bildet er antagelig gått tapt, men denne versjonen gjorde Munch ferdig året etter. (Foto: Art Institute of Chigago/Munch-museet)