Hanne Tharaldsen - Kurs i fotomaleri
Hanne Tharaldsen- helt privat, helt personlig
Fotograf og billedkunstner Hanne Tharaldsen (38) inviterte til kurs i fotomaleri. Dette måtte utforskes!
Hovedverktøy: Digitalt speilreflekskamera med tom bildebrikke
Dernest: Maling og lerret, samt din egen kreativitet.
Sted: Kunstnersenteret på Frysja, Oslo
Hvem: 10 flotte damer i ulike aldre. Alle med en brennende interesse for både maleri og fotografi.
På sidene foran har vi presentert kunstneren Hanne Tharaldsen. De fleste av kursdeltakerne hadde sett Hannes bilder og var fascinert av uttrykket. Men hvordan få det til?
Overraskelse nr 1.
Den første overraskelsen kom raskt, etter presentasjon og navnerunde. Hanne satte på musikk, vi tok frem blyant og papir, og oppgaven var å skrive noe - inspirert av musikken eller hva vi følte. Deretter skulle vi ut og fotografere, gjerne med tanker om det vi skrev i ”bakhodet”. Vi knipset i vei, det ble mange bilder på vår tomme minnebrikke.
Overraskelse nr 2.
Vi skulle bare sitte igjen med 6 bilder på minnebrikken vår, og denne brikken skulle leveres til Hanne. Vi led valgets kvaler. Hadde vi tatt noen gode bilder, hadde vi valgt ut de riktige? Og hvordan skulle bildene være for at de skulle være noe?
Ingen av deltakerne var profesjonelle fotografer, men mange hadde malt mye. Og noen hadde fotografert mye, til ”husbruk”.
Hanne instruerte oss som følger: Ikke bruk for mye zoomlinse. Beina er fotografens beste verktøy, gå frem og tilbake til du har det motivet i søkeren som du liker.
Overraskelse nr 3.
Så benket vi oss foran en projektor, og Hanne presenterte de 60 bildene vi hadde valgt. Det var litt av hvert, men alle hadde et tema klart for seg. Og de hadde holdt seg til dette temaet. Jeg tror at Hanne fikk neste overraskelse; nemlig at mange av bildene holdt et høyt nivå. Rundt kurslokalene var det flotte muligheter for motivsanking, Akers-elva, ender, en foss, Teknisk museum, skulpturer og atelierer, containere, for å nevne noe.
Dag 2.
Det er mange kunstnere i dag som har fotomaleriet som sitt uttrykk. Noen arbeider digitalt og med photoshop, andre jobber analogt og i mørkerom. Vi var interesserte i å vite hvordan overføre bildene til noe å male på, og det fikk vi forklart. For dem som jobber i mørkerommet finnes forskjellige emulsjoner for påsmøring av papiret og deretter overføring i mørkerommet. Liquid Light ble nevnt. En emulsjon som er på vei ut av markedet. Den andre overføringsteknikken er digitalt via printer til enten lerret eller fotopapir. Har man ikke kvalitetsprinter selv, kan dette gjøres hos flere firmaer i dag.
Inspirasjon må til.
Det er alltid inspirerende å se andre kunstneres arbeider. Vi fikk se en serie bilder av forskjellige kunstnere, både norske og utenlandske. Mange av dem jobber i serier, over et tema. Her kan nevnes Elisabeth Werp, Asle Nyborg, Jannick Abel. Disse jobber manuelt og i mørkerom.
Av dem som jobber digitalt fikk vi se: Per Fronth, Ingun Redalen White, Espen Eiborg, Heidi Helland Hansen, Peter Bonde og Hannes bilder. Alle jobber digitalt, men likevel forskjellig.
Hanne maler først på lerretet, plasserer så fotografiet og fortsetter å male. Ofte blir det lite av fotografiet igjen, men det skaper et interessepunkt. Andre ganger blir det igjen mer av bildet. Hun liker godt blandingen av fotopapiret mot lerretets struktur. Andre overfører rett til lerret og bruker kun lerret. Andre igjen kleber fotografiet opp på treplater. Limet som brukes er enten Akrylkleber fra Lascaux, eller tapetlim. Det er en langt rimeligere variant som fungerer helt utmerket.
Med denne inspirasjonen godt innunder huden ble vi igjen sendt ut på fotosafari. I dag var været flott, med både sol og skyer og supert lys. I går, første dagen, var det småregn og tusmørke. Vi fikk også med oss litt lynundervisning i dybdeskarphet, blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-verdier. De fleste av oss var ikke så bevandret i speil-refleksens vidunderlige, manuelle verden. Selv hadde jeg glemt det meste fra min tid med et manuelt Nikon-kamera. Igjen skulle vi tenke på temaet fra i går, hva lærte vi av de bildene vi tok og ikke tok, og spesielt skulle vi tenke på hvorfor vi tok bildet. Og bare 6 bilder i dag også.
Som i går ble også disse bildene vist frem og kommentert. Resultatet var overveldende. Veldig bra! Jeg tror Hanne var mer enn fornøyd. Vi måtte alle velge ett av de bildene vi hadde tatt som skulle bli offer for videre bearbeiding i maleriet. Det valgte bildet skulle Hanne til neste dag overføre til foto-papir, slik at vi kunne jobbe videre med det på lerret.
Dag 3.
Da vi ankom søndag morgen, lå alle bildene våre utover bordene. Wow, så fint det ble! Skulle vi virkelig male over disse fine bildene?! Jo da, men først en ny øvelse. Vi hengte hvert vårt bilde på veggen. Det så jo riktig flott ut! Alle ser jo forskjellige ting i bilder, og oppgaven nå var å skrive ned på en lapp hva hvert bilde sa oss. Noen ord, en stemning, en tittel. Dermed fikk vi alle 9 forslag til tittel på vårt eget bilde. Ut fra dette og våre egne følelser, kanskje også teksten fra i går, skulle vi skrive en tittel og gjerne et lite dikt, eller noen ord eller setninger til støtte for tittelen.
Deretter kunne vi sette i gang med å male. Her lå den store utfordringen, her var det lett å trå feil, være for impulsiv, men det er jo nettopp slike feil-skjær som gir erfaring og nye oppdagelser. Og det er vel derfor vi går på kurs?
Neste kurs er 27. - 29. november 2009.
For mer informasjon: post@HanneTharaldsen.com
Tekst: Toril Kojan Foto: Toril Kojan og deltakerne