Dagfinn Bakke - Papir er mitt medium
Dagfinn Bakke - Papir er mitt medium
- Et langt yrkesliv som avistegner gjorde meg fortrolig med papiret som medium. For meg ble akvarellen på en måte en videreføring av tegningen. Et behov for å uttrykke meg i farver gled naturlig over til akvarell- maleriet. Tegningen ble fundamentet for mine akvareller.
Mine bilder
-Jeg formidler naturopplevelser. Jeg opplever landskapet i alle fasetter, det dramatiske landskapet, de voldsomme kreftene, regnet, lyset, solen, vinden. Men mitt landskap er også det milde, det gjestfrie, hvor sinnet blir ledet inn i et harmonisk rom, hvor trivialiteter blir vekk, hvor bevisstheten gis anledning til
kontemplasjon.
- Mange sier at de opplever naturen veldig sterkt gjennom mine bilder. Det gjør meg glad. Kanskje var det bare en liten farveflekk eller et lykkelig pensestrøk som skulle til for å formidle akkurat disse opplevelsene. Likevel, som kunstner må du kjenne og være fortrolig med det du vil formidle. Og du må være trygg på at du kan bruke ditt fags redskaper på riktig måte. Det er hva du som maler kan gjøre. Det er tilskuerens tolkning som til syvende og sist er bildets endelige anliggende.
Nordlyset
Nordlyset har lenge vært et viktig element i mine akvareller. Jeg er så heldig at jeg bor og arbeider i en del av landet hvor nordlyset gjennom en stor del av den mørke årstid spiller opp med sitt register av farver og bevegelse. Jeg fasineres av dette spillet, en opplevelse som absolutt innbyr til formidling gjennom akvarellen.
Akvarellens teknikk
Teknikken er knyttet til materiale og redskap. Valg av papir og pensler avhenger av den enkelte malers uttrykk. Man må kjenne hver farges egenskaper. Ikke bare hvordan fargen er, men også hvordan fargen oppfører seg i forhold til andre farger. Noen farger tiltrekkes fysisk av hverandre i vannspeilet på papiret, noen støter andre fra seg. Den kjente svenske akvarellmesteren Arne Isacsson kaller det for ”irriteringer” og ”nebuloser”.
Papirets hvite overflate skinner gjennom fargelagene. Legger du mange lag med farge vil du etter hvert få en mettet fargeflate som i noen tilfeller mister sin friskhet, men som ofte er et nødvendig grep.
Til forskjell fra annet maleri, maler man akvarell på et vannrett underlag. Det er selvsagt på grunn av at man skal ha kontroll over vannet, og dermed fargene. Men et underlag for papiret som kan heves og senkes er i de fleste tilfeller nødvendig.
Når jeg har elever ber jeg dem alltid å være raus med vannet. La fargen flyte inn i vannet og la fargen arbeide i den våte overflaten. Behøver man et skarpt skille mellom to farger, lar man papiret tørke helt for deretter å legge rent vann langs den linjen man vil ha. Da er det lett å skille flatene når ny farge legges i det våte partiet.
Akvarellens status
For hundre år siden var akvarellen i en periode mindre ansett, men en ny generasjon akvarellmalere fornyet akvarellmalingen på begynnelsen av 1900-tallet og teknikken har nå fått heder og verdighet igjen. Rundt om i verden har betydelige kunstnere gitt denne spesielle kunstarten ny status.