Skapende uke i Vadsø
Skapende uke i Vadsø
Vanligvis bruker det ikke å syde av kreativitet og hard innsats den siste skoleuka før jul på Vadsø ungdomskole. Men når kultur- og kunnskapsbedriftene fra Hermetikken næringshage kom med forslaget om å lage ”Skapende uke”, ble mye veldig annerledes og kreativt.
I østre fløy lages det veggaviser med siste nytt fra verden og skolen.
Mediegruppa er dessuten i gang med produksjon av artikler til lokalavisene Varangeren og Finnmarken. Bilder skal tas, intervjuer må gjøres før deadline. Hjemmesiden må oppdateres og fotoutstillinga som skal henge ulike plasser i byen må ferdiggjøres i Fotoshop.
Leder for mediegruppa Kristian Wengen er også leder i reklame-byrået Arc Giraff som er en av kultur- og kunnskapsbedriftene som har inntatt skolehverdagen i Vadsø for ei uke. – Vi ville sette fokus på det kreative Vadsø og alle de positive kreftene som finnes i denne byen. Hermetikken-miljøet med mange kultur-, kunst-, og kunnskapsbedrifter er som skapt til å overta en skole i en uke for å gi skolen et kreativt input, sier han.
Skapende Uke er initiert av kulturnæringshagen med det formål å sette fokus på Vadsø som en god by å bo i, og der det finnes gode kreative krefter på det profesjonelle området og blant amatørene. Hensikten er å lage gode produkter sammen.
Imponert over næringslivet
- Jeg synes det er imponerende at bedriftene velger å bruke en hel uke på en skole, sier rektor ved Vadsø ungdomskole Signe Lyche. Elever, lærere og næringslivet har sammen i et halvt års tid vært med å planlegge uka gjennom workshops og møter. Dette har de gjort i skoletimer de ellers ville brukt til ordinær undervisning. Ledelsen ved skolen mener prosjektet er en del av pensumet i forhold til Kunnskapsløftet. Derfor har de ingen problemer med å forsvare både tid til planlegging og gjennomføring av Skapende Uke som Lyche mener var en suksess.
- Jeg tror nøkkelen til at dette ble veldig bra har vært at elevene så tidlig ble trukket med i prosessen og fikk være med å forme hva dette skulle være. Nå ser vi at elevene får vist seg fram på helt andre områder, samtidig som lærerne våre får viktige innspill til hvordan de kan være mer kreativ i sin jobb, sier Lyche.
De ulike temabasene elevene deltok på ble ledet av personer fra næringslivet, men med lærere som assistenter og medveiledere. Flere av lærerne deltok på aktiviteter som de ikke har undervisningserfaring fra tidligere, noe som var positivt mener Lyche.
- Jeg tror det kan være sundt og nyttig at elever og lærere tilegner seg ny kunnskap sammen. Dette kan bidra til en fellesskapsfølelse mellom elev og lærer. Lærerne vil også kunne nyttegjøre seg nyervervet kunnskap i senere undervisningsopplegg, sier Vadsø-rektoren.
Mange valgmuligheter
Elevene har fått velge mellom følgende baser; kunstmaling, sløyd, kokk, lydverksted, teater, dans, foto og design, skriveverksted, avis og produksjonsteam. På malegruppa males det som aldri før med mattelærere som veiledere og støttespillere. På teater- og dansegruppene lages det produksjoner som skal vises fram i hele byen, på ”Skapende kokker” lages det frokost og lunsj til alle elevene i hele Skapende uke. På foto og design trylles det fram logoer og fotoutstilling – både på vegg og som multimediashow. Hver dag lages det veggavis sammen med egen hjemmeside.
Markus Rushfeldt (14) og Emma Sofie Huru vigen (13) i henholdsvis 9 og 8 klasse var to av deltakerne under uka, og var fornøyd med at det kom inn mange bedrifter i skolen.
- Jeg lærte ganske mye. Jeg fikk mange gode råd fra en profesjonell fotograf om hvordan vi skulle ta gode bilder. Jeg synes det var kjempenyttig, sier Markus som blant annet produserte avisartikler til lokalavisene i byen.
Emma Sofie jobbet både med produksjon av en stor forestilling siste dagen samt med avisproduksjon. – Jeg lærte masse om det å jobbe i lag. Vi måtte samarbeide på en annen måte enn vi vanligvis gjør på skolen. Vi jobbet på tvers av gruppene, og vi var mange som måtte jobbe i lag for å få ting til.
Pensel i stedet for kalkulator
På maleavdelinga finner vi matte- og naturfagslærer Juli-Anne Staven (39). Kalkulator og hoderegning er byttet ut med malepensel, 20 staffelier, akrylfarger og ungdom som i ei hel uke spør om ting hun ikke har peiling på. – Dette er kjempespennende men også temmelig intenst. Jeg synes det er kjempebra at nye og helt andre aktører kommer inn i skolen. De tilfører oss noe og vi får en kjærkommen avveksling fra det vi vanligvis holder på med. Dette gir både oss lærerne og elevene mye.
Inger Unstad driver galleriet ”I galleri” og er en av de næringsdrivende som bidrar under Skapende Uke.
- Jeg har ungdommer her på basen som ellers ikke fungerer så godt i skolen, men som når de får drive med kreative uttrykk blir helt andre ungdommer. Jeg har for eksempel en autist på gruppa som de andre lærerne var overrasket over at fungerte så godt når han var her.
Skal bli årlig prosjekt
- Vi jobber mot at dette skal bli et årlig innslag i Vadsø og ser på dette som et pilotprosjekt. Vi vet at det å koble profesjonelle kreative miljøer i form av ulike bedrifter mot en skole er et satsingsområde i skolen, og i 2009 lanseres begrepet ”Skapende skole”. Derfor er vi litt stolt over at vi er tidlig ute med dette svært spennende konseptet, sier daglig leder i Hermetikken næringshage Maria Utsi.
Ingjerd Tjelle, tekst og foto