David Hockney forbløffer kunstverdenen!
David Hockney forbløffer kunstverdenen!
Den kjente maleren har funnet et nytt medium. Det digitale maleriet. Nå kan alle kjøpe hans arbeider! Hjemmefra!

Hva er det neste han finner på? Ja, det er spørsmålet folk alltid stiller seg når det gjelder den engelske kunstneren David Hockney. For samtidig som David Hockney alltid har understreket viktigheten av den tradisjonelle kunstutdanningen, hva angår tegnestudier og behandling av farge og lerret, så har han alltid hatt en enorm trang til å eksperimentere.
I årenes løp har han designet kostymer og laget dekorasjoner til ballett og teater. Han har laget muralmalerier og enorme akvareller, og på 70-tallet utførte han kubistiske fotocollager, ”Joiners”, hvor han tok en mengde bilder av en scene som han siden satte sammen.
Ny teknologi har alltid fascinert ham. Dette ledet ham til å skape kunst med kopimaskiner og telefaks. Nå har Hockney ennå en gang forbløffet kunstverdenen med malerier som er utført digitalt i en datamaskin og deretter skrevet ut på en printer. Dette fører maleriet inn på en ny vei, mener Hockney. Han tror at dette vil føre til et annet slags kunstmarked, at maleriet i fremtiden kan selges over internett og skrives ut på printere hjemme i fred og ro, i stedet for å gå til et galleri.
Forbedret teknologi og software
David Hockney har i sommer vist de nye digitale maleriene på Annely Juda Gallery i London. Utstillingens tittel var ”Å tegne i en printer”. Den digitale teknologien er i seg selv ikke noe nytt for Hockney. Han har nemlig brukt digitale kameraer i årevis. Men det å male digitalt, er nytt for ham. Selv om det har funnets software for digitalmaleri lenge, så har han ikke fått seg til å bruke det.
- De programmene som fantes tidligere var for sene i bruk, og kvaliteten var heller ikke særlig bra, syntes jeg. Sluttresultatet så ut som noe som var blitt til på en computer; litt uskarpt, kantete og merkelig, og for meg som maler var dette ikke godt nok. I løpet av de siste to årene har imidlertid datamaskinene blitt så raske, at det å jobbe på en computer er som å male med pensel. Det nye Adobe Photoshop og Corel Painter er fantastiske å jobbe med, og jeg må si at jeg er svært fornøyd med resultatet. Til dem som, som jeg, har vært kritiske
tidligere, vil jeg anbefale å prøve og å oppdage hvor fantastisk det er.
Man kan også konstatere at Hockney arbeider raskt. Den versjonen av Adobe Photoshop som han bruker kom på markedet i september i fjor. I januar i år var maleriene til utstillingen klar!
Maleriene er imponerende og faktisk helt forbløffende. Når man ser på dem på en meters avstand, ser de ut som helt tradisjonelle malerier, og det er først når man går helt nært at man begynner å fundere på hvilket medium det egentlig er og om de virkelig kan være skrevet ut på en printer. Det finnes både kjærlighet og empati i disse maleriene som forestiller landskap nær hans hjem i Bridlington i Yorkshire. I den helt nye serien inngår også portretter av hans søster Margaret og broren Paul.
- Jeg har laget mange malerier og tegninger av Paul og Margaret i årenes løp, og de blir i blant litt lei av å sitte for meg. De kan bli så lei av meg når jeg kommer med skisseblokken, men slik er det nok for mange familier som har en kunstner i sin midte! Så denne gangen besluttet jeg å gjøre noe annet og gi dem noe de kunne konsentrere seg om mens jeg arbeidet. Jeg ga dem en iPhone som de kunne utforske mens jeg malte dem. De satt helt oppslukte og lekte med den, nesten helt uberørt av at jeg var der og jobbet.

Digitalt, bedre enn farger og pensel?
I forbindelse med utstillingen kommenterte en kritiker, at Hockney nå har gitt seg i kast med datakunst.
- Gud, som jeg hater det uttrykket!! Det får meg til å tenke på et stivt og upersonlig uttrykk, kunst som alle kan lage bare de setter seg ved en datamaskin. Det er ikke på noen måte det dette handler om. Disse bildene kunne bare jeg ha laget. Det er det samme som om du gir en pensel, farge og lerret til noen du treffer på gaten. Det gjør jo ikke at vedkommende kan male som Leonardo da Vinci. Ikke disse maleriene heller.
Hockney arbeider frem maleriene ved å føre en slags penn over et elektronisk brett som er koblet til hans datamaskin.
- Jeg kan blande fargene på skjermen. Det er helt fantastisk for det går så raskt og så enkelt! Tidligere var programmet så sent. Tegnet jeg en strek med pennen over brettet og løftet hånden, så jeg på skjermen hvordan streken langsomt vokste frem. Det var umulig å jobbe på den måten. Med det nye programmet, Adobe Photoshop og Corel Draw, ser jeg strekene med det samme. Det er faktisk raskere å jobbe digitalt. Når jeg jobber på vanlig måte må jeg stadig bytte pensler, legge på ny farge, tørke pensler og så videre. Her kan jeg male direkte uten en masse klin og søl, og siden jeg slipper å tenke på alt det, kan jeg konsentrere meg helt om dette uttrykket!
Det er ikke bare raskheten som har overbevist Hockney.
- Jeg kan helt fint reprodusere alle de maleriske effektene jeg tidligere bare kunne få til på tradisjonelt vis, det vil si penselstrøk og struktur. Men ikke bare det. Jeg vil nok hevde at jeg har enda større muligheter med det digitale maleriet, fordi jeg kan skape langt mer subtile effekter. Jeg kan for eksempel forstørre en liten del av maleriet og gå over minimale detaljer og så forminske dem inn igjen i maleriet. Det går ikke med et vanlig maleri.
Hockney har skrevet ut maleriene i flere meter store formater.
- De føles mye sterkere da og får en veldig fysisk tilstedeværelse. Da kommer også alt jeg har arbeidet med tydeligere frem; hvordan jeg har ført den elektroniske pennen. Uttrykket blir veldig direkte, fra tanke til strek med den elektroniske pennen.
- Finnes det ingen ulemper ved å male digitalt?
- Det er i så fall den fysiske følelsen av å legge farge på lerret, teksturen etc, men det digitale mediet har sin egen kvalitet og integritet. De er ulike medier, hvilket man får akseptere, akkurat som olje og akvarell er forskjellig å arbeide med.
Hockneymalerier til en overkommelig pris
Hockneys tradisjonelle malerier går for tiden for flere millioner pund i de store auksjonshusene.
- Jeg ville at de digitale maleriene skulle være litt rimelige, så jeg printer dem i begrensede opplag på mellom 7 og 25 eksemplarer, til priser fra 7 000 til 20 000 £.
Siden det dreier seg om digitale malerier åpner det seg også fremtidige muligheter.
- Teknikken blir stadig bedre. Folk har stadig bedre utstyr til hjemmebruk. Dermed skulle det være mulig å kjøpe malerier av en kunstner, betale og laste ned filer som så skrives ut. Det er jo et veldig interessant perspektiv. Å kunne kjøpe kunst uten å gå på galleri.
Men Hockneys nyvunne entusiasme for digitalt maleri betyr ikke at han har gått vekk fra det tradisjonelle maleriet.
- Jeg kommer nok tilbake til det senere i år, men som kunstner er det spennende å ha ennå et medium å arbeide i. Dessuten tror jeg at det er viktig å gi seg ut i ukjente farvann fra tid til annen, ellers stivner man.
Tekst: Michael Dee, oversatt av Toril Kojan
© David Hockney, courtesy Annely Juda Fine Art