Mennesker og møter i Damaskus
Mennesker og møter i Damaskus
Noen ganger er det ekstra givende å kikke bakenfor de negative TV-nyhetene, trosse folks forutinntatthet – og rett og slett dra på oppdagelsesferd. Til Damaskus, for eksempel. En ting er spenningen - historien – kulturen og tradisjonene. Men hva vet vi egentlig om de åpne, kultiverte og hjertevarme innbyggerne og deres kunstneriske uttrykk?
Den syriske hovedstaden, grunnlagt omkring 4.000 år før Kr., regnes som verdens eldste kontinuerlig bebodde sted. Byen bærer ennå tydelig preg av den lange og mangfoldige innflytelse av ulike imperier og kulturer. Hit kom romere og bysantinere, korsfarere, mamelukker, ottomaner og Bibelens Paulus. Franskmennene trakk seg først ut i 1946. Derfor utgjør dagens Damaskus, med sine beboere, et naturlig og inspirerende kaleidoskop av etnisk mangfold. Av det sterke og positive samholdet på tvers av ulikhetene, som gjør Damaskus til et godt sted å være for oss besøkere.
Vitalt kulturliv
Kanskje står nettopp derfor også mennesket, med sine mange ulike møter og relasjoner, klart frem i syrisk samtidskunst. Vi ser det på store og små utstillinger i store, gamle palass, museer og mindre, private gallerier. I tillegg vender en rekke motiverte og kreative syrere tilbake fra utlandet for å forvandle forfalne bygninger til chice restauranter og hotell i moderne, arabisk stil. Så det skjer ting. Utenlandske kultursentra arbeider aktivt med kulturutveksling mellom øst og vest. Og folks interesse for det som er fremmed og annerledes er tydelig. Samtidig har de en enorm glede av å vise egne kreative ansikt, dele erfaringer og etablere nye vennskap.
Mennesket - et stadig gjentatt tema
Menneskelige gestalter kommer mot oss i kunsten. Enten fra lerret eller papir, bronse eller stein. For eksempel, handlet alle bildene i serien ’52 Small Plates’, som Abdul-Kader Azzouz nylig viste i Galleriet Mustafa Ali, om mennesker. Enkelte klare og rene. Andre er duse og distanserte. Hver enkelt representerte sin individuelle historie. Samtidig gjenkjenner vi det felles menneskelige. ”Det handler om oss – kvinner og menn”, forklarer Abdel: ”Myter, familie, kontraster. Svart og hvitt. Strid og forsoning.” Livet har lært ham at vi aldri må gi oss, selv om det ser ut som vi har mistet alt.
”Vi må prøve igjen til vi lykkes!”, lyder hovedbudskap. Det avslører Abdel Azzouz, som en klok og tålmodig mann på 62 år - med stor indre styrke. Ikke minst har utenlandsårene gitt ham det vide perspektivet. Edward Shahda kan se tilbake på en fargerik karriere. Med ansvar for interiørdekor i Russland og kreativ leder for Midtøstens største møbelprodusent, samt undervisning og større oppdrag. Men i hjertet er han ganske enkelt billedkunstner – med et seriøst syn på faget. ”Vi må begynne å ta kunsten mer alvorlig. For den er like viktig for oss mennesker, som mat og drikke”, mener han. ”For å nå inn til betrakteren, må en kunstner kunne forenkle ideene sine. Droppe alt det uviktige i komposisjonen og huske at figurer og tomrom komplimenterer hverandre. De trenger hverandre som negativ og positiv.” Men snart beveger samtalen seg fra saklighet og filosofi til romantiske 1001-natts historier og verdslige nytelser som – piperøyking. Edward Shahda skal ha stor takk! Han var verdens mest tålmodige, sjenerøse og hjelpsomme kunstguide under besøket i Damaskus!
Abdallah Murad
Alle disse tre er mye mer enn kollegaer. Vennskapene deres går langt tilbake. De føler ingen misunnelse eller konkurranse. Tvert om de støtter hverandre så langt de kan. Slik kunstnere ofte gjorde i tidligere epoker. At Abdalla er kjent fra Dubai til London er først og fremst på grunn av maleriene hans. Men å være i stallen til det internasjonalt kjente galleriet Ayyam Gallery, har gitt han betydelig hjelp. Abdallah Murad sier at den økonomiske støtten har gitt ham en avgjørende arbeidsro. Hans store, abstrakte lerreter har, det siste året, gått fra dristig og kraftfullt mot kjølig pastell. I serien, ’Frozen Colours’, presenterer han snøhvitt og isblått med sommerens pasteller. For å ’hisse opp’ inntrykket - og understreke patchwork stilen - kleber han til slutt enkelte, lapper i sirlig svart/hvitt mønster utover billedflaten. ”Å male abstrakt, gir meg større frihet”, mener mannen som elsker å leke. ”Maling har vært en besettelse siden barndommen”, forteller han – og legger til: ”Det er et språk som har oppstått av stillhet. Det kan høres av øyet og berører sjelen.”
Tekst: Aase Rostad. Foto fra kunstnerne
"Kvinneportrett", Edward Shahda
Abed Al Kader Azouz's bilder handler om møter