Karoline Nielsen Eikestad - God på rammer...
Karoline Nielsen Eikestad - God på rammer...
Hun fikk en strålende start på karrieren Karoline Nielsen Eikestad! Bare 18 år gammel og helt fersk som lærling deltok hun i NM i innramming for første gang og vant Publikumsprisen!

Karoline har bare gått i lære som rammemaker i noen måneder. Men bilder og innramming har hun hatt et forhold til i årevis, hun har en mor som tegner og maler. At hun skulle gjøre noe kreativt var hun aldri i tvil om.
Hvert år avholdes NM i innramming. Deltagerne får tilsendt motivet et par uker før konkurransen går av stabelen, så gjelder å det finne den beste måten å ramme inn på. Det blir en spennende utfordring når så mange rammemakere skal løse den samme oppgaven, vi vet jo alle hvor ulikt bilder tar seg ut med forskjellige rammer.
-”Det var imponerende,” sier Ann Hoel, som er Karolines læremester. Hun driver Creativ Galleri og Rammeverksted i Drøbak, og selv ble hun av fagdommerne plassert på en hederlig femteplass.
”Her deltar det mange erfarne rammemakere. Alle de innleverte bildene bedømmes av fagdommere etter en rekke kriterier. Både valg av materialer og den tekniske utførelsen skal være førsteklasses. I tillegg får publikum stemme på sin favoritt – og det var her Karoline vant. Utrolig godt gjort av en som bare har gått i lære noen få måneder.”
Selv sier Karoline at alt som har med farge og komposisjon faller henne helt naturlig, så der har hun utvilsomt arvet noen talenter etter sin mor. Karoline har dessuten dekorert en hel vegg på skolen og tegnet ny logo for Tinius Olsens videregående skole som er det offisielle navn på glasskolen. Logoen trykkes på gensere og andre klær som elevene bruker. Ikke dårlig for en 18-åring.
Utdannelse som rammemaker innebærer 1 år på Glassfagskolen i Kongsberg og lærlingeplass hos en rammemaker. Riktignok brukes mesteparten av skoletiden på glassfaget, så frøken Eikestad lærer å skifte glass både på biler og hus. -”Det er ganske kult guttemiljø, vi er 13 gutter og 3 jenter – det er bare jeg som skal bli rammemakere”, sier Karoline. Både hun og Hoel er godt fornøyd med valg av fag. De snakker varmt om alle mulighetene som finnes rent estetisk. Folk er dristigere og den siste tiden har det vært brukt mer farger – og mer rent sort og hvitt. Gjerne med en blank lakkoverflate. Men også spennende rammer i grått, med matte, overflater i grå sjatteringer. For eksempel typen som Karoline har brukt ytterst på sitt vinnerbilde. Denne innrammingen bestod av hele tre ulike lister og flere passepartuoer.
-”Med en gang jeg så bildet visste jeg at jeg ville bruke lilla” sier Karoline. ”Jeg er glad i farger, men ville ikke overdrive heller. Jeg liker det litt originalt og ønsket at det skulle skille seg litt ut”!
Hoel vil gjerne minne oss om hvor viktig det er å velge fagmessig innramming. Mye verdifull kunst har gått tapt på grunn av gal materialbruk. De fleste vet om viktigheten av syrefri papp, men selv tapen som brukes kan gjøre store skader på kunst på papir. Viktig er det også at bildet er tett tapet på baksiden. Lys og luft ødelegger og kan gjøre bildet både skittent og lysskadet.

Godt å vite:
Glass – et vanlig glass kan ofte gi så mye reflekser at du egentlig aldri ser bildet ordentlig. Et UV-antirefleksglass redusere lysinnslippet til 0,5 %. Det fjerner reflekser og inneholder opptisk hvitt. Det vil si at det ikke har det lille grønnskjæret som vanlig glass har.
Passepartouten – har den funksjonen at det skal holde bildet vekk fra glasset. Den skal være syrefri og ha en gramvekt på minst 1000 g/kvm.
Hengsler – bilder skal monteres med såkalt syrefri tape eller hengsler av Japan-papir og lim.
Bakkartongen – denne skal være syrefri og av god kvalitet. Den skal stiftes godt før innrammingen til slutt tapes slik at støv og fukt ikke slippes inn.
Tekst Kari Osvold
Foto Ann Hoel