Christian Skredsvig - Suksessen i Paris og livet i Eggedal
Christian Skredsvig - Suksessen i Paris og livet i Eggedal
Chr. Skredsvig (1854 – 1924) var en av Norges mest berømte malere sin tid. Men det var så mange store malere i vår gullalder i kunsthistorien, så navnet Christian Skredsvig er nok ikke så kjent i dag, selv om enkelte av hans malerier nærmest er å regne som ikoner i norsk kunst.
Skredsvig var i sin glanstid den mest berømte maler av de norske i Paris. Han vant den høyeste utmerkelsen, gullmedaljen, på Salonen i Paris i 1881 for sitt store maleri av en fransk bondegård, ”Une ferme a Venoix”som ble innkjøpt av den Franske stat.
Skredsvig bodde seks år i Paris før han flyttet hjem og til gården Fleskum i Bærum. Det var Skredsvig og hans første kone Maggie Plathe som var vertskapet på gården under den kjente Fleskumsommeren i 1886. Skredsvig begynte på skissene til Seljefløyten denne sommeren og malte det ferdig i 1889. ”Seljefløyten” fikk rosende omtale og ble en publikumssuksess. Året 1889 må ha vært et fantastisk år for Skredsvig. Han ble tildelt den franske æreslegionen og fikk den store ære å bli jurymedlem for verdensutstillingen i Paris, hvor han selv fikk stille ut tre store malerier blant andre ”Monte Aventino”, som ble innkjøpt av slottet i Norge.
På Salonen stilte han ut ”Villa Bacciochi” som ble innkjøpt av Musee du Louvre.
Eggedal
I 1894 ble Skredsvig skilt fra sin kone og flyttet til Eggedal der han begynte et nytt liv.
I Eggedal hadde Skredsvig vært flere ganger på studiereise med bl andre Harriet Backer , Gerhard Munthe og Ernst Josephson. Skredsvigs maleri av mannen med katten, Idyll, er fra Teige gård i Eggedal. På nabogården Berg fant møtte han sin andre kone Beret. De flyttet inn på Hagan, en liten plass under nabogården. Der fikk Skredsvig bygget et forunderlig hus rundt en gammel tømmerlåve. Han tegnet huset selv og var med i byggingen. Fire barn ble født på Hagan og familien drev et lite småbruk. Skredsvig reiste mye utenlands for å male og for å få nye impulser. I mars måned gikk ofte turen til Paris for å møte våren og for å få med seg årets utstilling på Salonen. Skredsvig ble boende i Hagan til sin død i 1924. Beret bodde der frem til ca 1960 og tok vare på alt slik det var i Skredsvigs tid. I 1971 åpnet Hagan dørene for besøkende og har siden den gang hatt omvisning hver sommer. Hagan er fortsatt i familien Skredsvigs eie og er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. Møbler, gjenstander og en kunstsamling på til sammen 150 tegninger og malerier står urørt og gjør Hagan til et kunstnerhjem med sjel.
Det er Chr. Skredsvigs oldebarn Hege Christina Skredsvig som er daglig leder for Hagan. Sammen med sin mor, og flere andre dyktige guider, gir hun de besøkende en personlig omvisning i gjennom alle rom i huset. Det er planer om å kunne vise mer av Chr. Skredsvigs kunst i Hagan. Den gamle låven skal bygges opp igjen og vil inneholde et stort galleri. Her kan store hovedverk av Skredsvig vises hver sommer slik at hans navn og kunst ikke vil bli glemt. Det er over tretti år siden sist Chr. Skredsvigs hovedverker ble vist i Norge, men i sommer kommer en stor retrospektiv utstilling.
Chr. Skredsvig ”Virkelighet og fortelling” åpner på Lillehammer kunstmuseum 20.juni 2009 vises fra september i Sørlandets kunstmuseum og avsluttes i Drammens museum våren 2010.
www.lillehammerartmuseum.com, www.skredsvig.no