NFUK - Når blir kunsten til?
NFUK - Når blir kunsten til?
Diskusjonen gikk livlig da utstillingskomitéen for landsutstillingen til NFUK, tidligere jurymedlem Reidar Finsrud og gallerist Vera Olsnes, fikk spørsmålet om hva kunst er – og når den blir til. Mange interessante synspunkter kom opp. Men, skal vi våge oss på en konklusjon, er den sannsynligvis at dette blir man nok aldri helt enige om …
FUK, Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere, er landsdekkende. Medlemmer kan arbeide hel- eller deltid som kunstnere, uavhengig av utdannelse og bakgrunn.
For å bli medlem av foreningen, må man gjennom en juryering med relativt strenge, kvalitative opptakskriterier. Juryen består av to anerkjente kunstnere og et NFUK-medlem. De tre bedømmer et snitt av fem innleverte arbeider fra hver søker, arbeidene skal ikke være eldre enn tre år. Det er vanligvis to opptak i året.
- Hvorfor skal man være medlem?
Vi spør billedkunstner og leder av utstillingskomitéen, Anne Margrethe Hjelvik, hvorfor man skal være medlem i NFUK.
- Det er mange dyktige amatører som sitter på kammerset og aldri viser arbeidene sine til noen. Selv om det viktigste kanskje er den skapende prosessen, er det en forløsning når man endelig tør å presentere det man har laget og står for det, sier hun.
- Selve juryeringsprosessen er en sterk opplevelse for mange. Man sitter og venter i flere timer, før man endelig blir ropt opp og kalt inn for å få ”dommen”. Er den positiv, blir man utrolig stolt og glad. Er den negativ, kan det oppleves tungt – men mange velger å ta med seg de konstruktive innspillene fra juryen og prøve igjen neste år, forteller hun.
Landsutstilling i Drøbak
Som medlem i NFUK har kunstneren rett til å bruke NFUKs navn og logo i forbindelse med separatutstillinger, annonser og utforming av egen CV. Medlemmer har også muligheten til å bli presentert på foreningens nettsider, de kan bli juryert internt og få foreningens stempel bak på arbeidene sine. I tillegg kan de søke om foreningens stipend og delta på utstillinger i regi av NFUK. En gang i året, vanligvis i Østlandsområdet, arrangerer foreningen en landsutstilling for medlemmene. I år er NFUKs Landsutstilling lagt til Galleri Vera, i idylliske Drøbak.
- Det er veldig hyggelig å få lov til å presentere denne utstillingen, sier gallerist Vera Olsnes. – NFUK er en forening som arbeider seriøst og tar kunst og kunstnere på alvor. Jeg gleder meg veldig til å være vertinne for en utstilling jeg tror det vil bli snakket mye om, legger hun til.
Samlet poeng
I den profesjonelle kunstverdenen har det inntil nylig vært påkrevet med 3 poeng for å bli medlem av organisasjonene NBK (Norske billedkunstnere). For å kunne søke støtte og stipend er det ofte nødvendig å være medlem av NBK. NBK opplyser i dag at der er slutt på dette med poeng, men man må være medlem i en av de 20 grunnorganisasjonene rundt i landet. NBK er en paraplyorganisasjon for disse, og de forskjellige landsdels- og fagorganisasjonene har ulike opptakskriterier. Noen bruker fortsatt poeng.
NFUK abeider for å få til et samarbeid med de etablerte kunstnerorganisasjonene og har dette som langsiktig mål. Blant annet benytter vi kun jurymedlemmer som er godkjente av NBK. Kvalitetskravene for medlemsopptak er på nivå med Østlandsutstillingen, forklarer Anne Margrethe Hjelvik.
Hva er kunst?
Den kjente multikunstneren og kulturpersonligheten, Reidar Finsrud, var jurymedlem ved NFUKs juryering høsten 2008.
- Jeg har sittet i mange juryer, sier han. – Jeg ser etter et uttrykk - en signatur. Arbeidene må inneholde en helhet som viser at man har jobbet frem en trygg forankring. Han legger til at kunst er å kunne i forhold til andre. - Det handler om faglig kunnskap og inderlig innlevelse, sier han. Hvoretter gallerist Vera ber om ordet. - Ingen kunst, verken malerier, poesi eller litteratur, er ferdig før den fullendes i hodet på iakttakeren. Det er på det nivået iakttakeren er, at kunsten blir til, sier hun.
En spennende tanke egentlig, et arbeid vil dermed være levende og skifte karakter ettersom forutsetningene til publikum endrer seg.
- Ordentlig kunst må ha en sensasjon i seg, sier Reidar. – Å etablere seg som kunstner handler om mange ting, også markedsføring, og om det å ta eierskap til et uttrykk eller en stil.
Komitémedlem og billedkunstner Torun Alexandra Johannessen melder seg på i diskusjonen. – Det er flott når noen liker bildene mine og kjøper dem. Men, det viktigste er følelsen av å ha lyst til å male og gleden over å ha fått dette talentet, sier hun.
Anne Margrethe er enig i at gleden ved å male er viktigere enn å bli en anerkjent kunstner. - Men, sier hun, - skal man i større eller mindre grad leve av talentet sitt, må man selge arbeidene og forsøke å oppnå en viss status som kunstner.
Bedøm selv!
Ved å våge å bli juryert i NFUK, har man tatt et langt skritt videre i sin kunstnerkarriere. Er du en av dem som fortsatt avventer og maler på kammerset? Eller er du rett og slett bare glad i kunst? Uansett kan du legge turen til Drøbak i perioden 6. til 28. juni, og danne deg et bilde av nivået på NFUKs Landsutstilling i 2009. Det er ganske høyt. Jeg tror faktisk vi kan kalle dette kunst.
Fakta om NFUK
Hensikten med Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere, NFUK, er å gi bildeskapere uten formell kunstbakgrunn en organisasjon som ivaretar deres interesser.
Medlemskapet er basert på opptak via en kunstnerstyrt juryordning, på samme måte som opptak til de årlige kunstnerstyrte utstillingene, for eksempel Østlandsutstillingen.
Juryen blir presentert for 5 bilder/
gjenstander fra bildeskaperens arbeid de siste 3 årene. Søkeren er anonym, og juryen mottar ingen utfyllende informasjon om søkeren under vurdering om opptak i foreningen.
Dagens medlemmer representerer et bredt utrykk av teknikker, stilarter og løsninger.
NFUKs Landsutstilling 2009 avholdes i Galleri Vera i Drøbak fra 6. til 28. juni.
Åpningstider er hver dag, unntatt mandager, fra kl. 13 – 17. Alle er hjertelig velkommen til vernissage lørdag 6. juni kl. 14! www. nfuk.no
Gry Larsson, tekst og foto