Anmeldelse utstilling - Indian highway
Anmeldelse utstilling - Indian highway
Mystikken er kanskje ikke fremtredende, men mangfoldet er så stort i Astrup Fearnleys India- utstilling at du gjerne kan bruke dager på utstillingen.
Herlig indisk kakofoni
«Indian highway» forsøker å favne det hele: India er ikke bare verdens største demokrati, men kuratorene fra Astrup Fearnley og samarbeidende Serpentine gallery i London trekker konsekvensen av subkontinentets folkerikdom ved å la turnéutstillingen (som foreløpig ender i Dehli i 2012) forandre seg og vokse under veis fra by til by. Kurator-teamet har invitert medkuratorer. Dette oppleves som en klok strategi, ikke minst fordi de to utstillingene i utstillingen presenterer engasjerende opplevelser.
Det er i det hele tatt mye uvant i denne utstillingen. Min opplevelse er at indisk samtidskunst preges positivt av det regionale utgangspunktet. Et stort antall verk bruker indisk kultur og de visuelle særtrekk som forbindes med subkontinentet. Med 37 kunstnere/-grupper er det uansett et kakofonisk mangfold som gir et engasjert blikk inn i et kulturelt mangfold vi i vårt lille, homogene hjørne av verden vanskelig kan fatte.
For oss, som knapt vet hva trengsel innebærer, er møtet med Hema Upadhyays overbefolkede bymodell satt sammen av malte honningbokser, Dayanita Singhs plakatfoto av Mumbai og Bose Krishnamacharis video- og blikkboksinstallasjon, som forsøker å forme et portrett av Mumbais 20,8 millioner innbyggere, en frigjørende vei inn i et samfunn av enkeltindivider.
Amar Kanwar, som mottok den første Edvard Munch-prisen i 2005, viser en videoinstallasjon som er en hel
utstilling i seg selv. Gjennom drøyt 30 minutter på åtte skjermer presenteres en kaleidoskopisk historie om seksuelle overgrep gjennom 60 år og over flere grenser på subkontinentet. Det blir etter hvert klart at Kanwars utforsking rommer en positiv understrøm.
Disse tendensene reflekterer en vilje til å ta problemer på alvor og til å se på sin egen kultur og historie med et høyt refleksjonsnivå. Men utstillingens usedvanlige visuelle rikdom speiler også en sterk og åpen tradisjonsbevissthet og ikke minst en form for humor som åpner dører på tvers av kulturer. Uansett er opplevelsene så mangfoldige at de fleste vil finne mye å dukke ned i.ører på tvers av kulturer. Uansett er opplevelsene så mangfoldige at de fleste vil finne mye å dukke ned i.
Tekst Lars Elton
Foto: Ravi Agarval og Astrup Fearnley-museet
«Indian highway» Astrup Fearnley museet for moderne kunst, Oslo
2/4 - 23/8 2009