Nordic Light 2009 - intervju med festivalens kunstneriske leder, Morten Krogvold.
Nordic Light 2009 - intervju med festivalens kunstneriske leder, Morten Krogvold.
Fotofestivalen Nordic Light har som visjon å etablere seg som ett av Nord-Europas ledende kraftsentre for fotokunst og -kunnskap. Hvert år presenteres en rekke interessante fotografer på festivalen, som i år arrangeres i Kristiansund fra 29. april til 3. mai. I tråd med Kunst for Alles tema i dette nummeret, tar mange av årets kunstnere utgangspunkt nettopp i menneskekroppen.
Det er faktisk helt tilfeldig at de fleste fotografene problematiserer menneskekroppen på årets festival. Det er disse fotografene vi har hatt høyest opp på lista hele tiden, forteller festivalens kunstneriske leder, Morten Krogvold.
- Siden Nordic Light holdes i en liten by, får folk anledning til å møte store ”hot-shots” ansikt til ansikt gjennom foredrag og samtaler. Jeg tror vi har lyktes med å skape en uhøytidlig atmosfære slik at gjestene slapper av. Derfor åpner de ser mer, og det er liten avstand mellom fotografen og publikum, forteller Krogvold.
- Hvordan får dere tak i alle disse store fotografene?
- Vi har en fantastisk bookingsjef som er flink til å overtale. I tillegg er Norge veldig eksotisk, og vi kan friste blant annet med havfiske, helikoptertur og andre opplevelser. Beliggenheten viser på Norge på sitt beste, forteller en engasjert Krogvold.
- Kunst for Alles tema for dette nummeret er menneskekroppen i kunsten.
- Da har dere jo truffet blink! De tre ”hot-shotene” på Nordic Light i år problematiserer nettopp menneskekroppen på ulike måter. Nan Goldin er en av de ti viktigste kunstnerne i verden for øyeklikket. Hun er kontroversiell og jobber mye med kropp og sensualitet, forteller Krogvold.
Nan Goldin (1953) er kjent for sine selvbiografiske og dokumentariske fotografier blant annet fra narkotikamiljøet i New York. Hun fotograferer transvestitter og andre outsidere på en personlig måte.
Krogvold trekker frem Joel-Peter Witkin (1939) som et eksempel på en annen fotokunstner som i aller høyeste grad er både kontro-versiell og provoserende. Witkin velger ytterkantene hva gjelder menneskekroppen som kunstnerisk motiv. Dersom man tenker på vakre og estetiske aktmalerier fra kunsthistorien, befinner Witkin seg på den helt motsatte siden. Han fotograferer blant annet dverger, hermafroditter, amputasjoner, døde mennesker og mennesker med skader.
- Witkin fotograferer det man før kalte ”freaks”, eller mennesker som ikke er som oss. Og det gjør han på en helt fantastisk måte. Fotografiene er både frastøtende og vakre. Som en kontrast til Witkin, kommer også Joyce Tenneson (1945) til Kristiansund i år. Hun fotograferer kropp og skjønnhet, ung og gammel, nærmest på en pastellvakker måte, avslutter Krogvold.
Nordic Light kan tydeligvis tilby en kunstfotografisk presentasjon av menneskekroppen som spenner helt fra det estetiske og vakre, til det groteske og provoserende. Nærmest som en reise gjennom kunsthistorien med referanser til både Leonardo da Vinci, Francisco de Goya og en mengde aktmalerier.
For mer informasjon om Nordic Light International Festival of Photography: www.nle.no
Tekst: Cecilie Tyri Holt
Joyce Tenneson, Transformations old man and Deanna 1986.
Joel-Peter Witkin, Gods of Earth & Heaven.