Anette Kiran - Hvordan erstatter man det uerstattelige?
Anette Kiran - Hvordan erstatter man det uerstattelige?
Å kjøpe kunst er både en åndelig og økonomisk investering. Har du noen gang tenkt over hvor store verdier som ville gått tapt dersom en innbruddstyv fant veien til huset ditt? Dersom bare tanken får deg til å grøsse, bør du kanskje tenke på å tegne en kunstforsikring. I så fall er Anette Kiran kvinnen du søker.
p>Anette Kiran er leder av kunstavdelingen i det internasjonale forsikringsmeglerhuset Aon Grieg AS. På kundelisten står noen av landets største museer, gallerier, kunstforeninger og auksjonshus, samt mange private og offentlige samlinger. Anette Kiran opptrer som rådgiver i forsikringsspørsmål både for de profesjonelle miljøene, og for en rekke bedrifter og private samlere. Aon Grieg har drevet med kunstforsikring i 30 år, og i Norge er det ingen andre meglere som spesialiserer seg på kunstforsikring.
Anette Kiran har jobbet hos Aon i 8-9 år, helt siden hun begynte som vikar da hun var 18 år. Nylig ble hun utnevnt til leder av kunstavdelingen.
- Jeg kan vel si at jeg har vokst opp i forsikringsbransjen. Jeg begynte som assistent, og hadde verdens beste læremester innen for kunstforsikring i flere år, forteller Kiran. Utdanningsmessig har hun det hun vil kalle «en mangfoldig bakgrunn» fra kulturarbeidsstudier i Bø, PR-studier på BI, i tillegg til studier ved lærerhøyskolen.
- Jeg hadde ikke planlagt å jobbe med forsikring. De aller færreste i denne bransjen gjør faktisk det. Men jeg har alltid vært interessert i kunst og kultur, og nå kan jeg faktisk kombinere jobb og interesse på en ypperlig måte, forteller hun.
- Er du kunstnerisk anlagt selv, eller er det kun tall som gjelder?
- Jeg er ikke utøvende og skal heller ikke påberope meg spesialkunnskap. Men jeg har en personlig interesse for kunst, derfor ser jeg ikke kunst bare som en verdi. Jeg forstår at det kan føles uerstattelig å miste et kunstverk, sier Kiran.
Megleren
Kiran fungerer som mellomledd mellom kunde og forsikringsselskap. Hun tar seg av all administrasjon og kalkulerer hvor risikoen bør plasseres. Kiran jobber hovedsakelig med forsikring av bedriftssamlinger, private samlinger, museer og gallerier i hele Skandinavia.
- Profesjonelle og private har ofte forskjellige behov. I utgangspunktet er det ikke satt noen konkret minimumsverdi, men det hender jeg henviser privatkunder direkte til forsikringsselskaper, dersom jeg ser at det er like bra for kunden, forteller Kiran. Det er mange skader et kunstverk kan få, enten mens det henger på veggen eller mens det fraktes fra ett sted til et annet. Aon skreddersyr løsninger tilpasset den enkelte kundes behov. En tilleggsforsikring som er aktuell for museer og gallerier nå, er for eksempel forsikring mot terror.
Garantiordningen
- En utfordring for museene kan være å låne inn verk til utstillinger med store verdier hvor forsikringspremiene stjeler mye av budsjettet, og fører til at man i verste fall ikke har råd til å låne inn alt man ønsker seg til utstillingen, til tross for at selve lånet ofte kan være gratis. Norge har en garantiordning for innlån av verk, men denne gjelder bare for verk innlånt fra utlandet og omfatter derfor for eksempel ikke lån fra Munch-museet. At det offentlige hadde gitt tilskudd til forsikring utover utstillingsbudsjettet, mener jeg derfor hadde vært naturlig å vurdere, forklarer Kiran.
Om å erstatte det uerstattelige
Kunstmarkedet svinger, især nå for tiden. Et kunstverk som ble taksert i 2007 er sannsynligvis mindre verdt i år på grunn av et svakt kunstmarked.
- Er det nødvendig med en verdivurdering hvert år?
- Jeg anbefaler en verdivurdering hvert 2. år. Jeg har ikke selv grunnlag for å gjøre en verdivurdering, men stoler på det kunden opplyser om. Det er kunden som er kunsteksperten, ikke jeg. Det er også kundens ansvar å skrive ned verdien på samlingen sin i forhold til markedsverdien, sier Kiran. - Jeg er helt klar over at den kunstneriske verdien er vanskelig å prissette, og at kunstverk ofte blir betraktet som uerstattelige. Et vanlig argument for dem som velger å ikke forsikre seg ordentlig er nettopp det, at når et verk er borte, er det borte. Dette var blant annet et argument som ble brukt etter ranet på Munchmuseet, da det viste seg at museet ikke var dekket mot ran. Jeg mener derimot at det ofte er en så sterk kobling mellom penger og kunst, at man vanskelig kan hevde at et tap av et verdifullt kunstverk ikke samtidig er et økonomisk tap. En økonomisk erstatning vil derfor alltid vil være relevant. Jeg ønsker også å presisere at forsikringsselskapet ikke legger føringer for hva en eventuell erstatning brukes til, og for å bruke eksemplet med ranet på Munchmuseet igjen, kunne en erstatning for eksempel blitt brukt til løsepenger, sier Kiran. Kiran får en verksliste ved oversikt over verdier fra kunden, som må ha dokumentasjon tilgjengelig dersom et krav skulle komme. Det vil alltid være rom for diskusjon i forbindelse med verdivurdering av et kunstverk.
- Man må være bevisst at mange faktorer spiller inn, og jeg har forståelse for problemstillingen rundt uenighet i prissetting. Derfor er det viktig med gjensidig tillit mellom kunde og forsikringsselskap, forklarer Kiran.
Råd og tips
Kiran påpeker at dersom man bare har et par ikke så kostbare malerier på veggen, kan innboforsikring som dekker tyveri, brann og vannskader være nok.
- Hva bør privatpersoner som har investert i kunst gjøre for å sove godt om natten?
- Man bør vite hva du har og hvor man har det. Få en takst på kunstverkene, fordi det er viktig å vite hvor mye de er verdt. Dokumenter og ta bilder av alt. En annen ting det er viktig å tenke på, er hvilken motivasjon man har for å forsikre seg. Mange føler at de må forsikre seg, men man må tenke godt gjennom hvorfor og hvilket behov man faktisk har for forsikring. Kiran råder kunstsamlere til å tenke igjennom hvilke skader det er realistisk at de kan oppleve.
Smertefri prosess
- Jeg vet at kunst handler om så mye mer enn penger. Det er mange følelser og åndelig verdi som ikke kan måles. Mine kunder er opptatt av tillitt og av å føle seg ivaretatt. De har ofte spesielle behov når det gjelder fleksibilitet, og det er viktig med én kontaktperson som kan ta ting litt på sparket. Det er forskjell på å forholde seg til en megler, og å forhandle direkte med forsikringsselskapet. Jeg representerer kunden, og jeg snakker forsikringsspråket. Har du en megler, slipper du faktisk å forholde deg til veldig mange aspekter. Jeg er alltid på kundens side, og ønsker å gjøre forsikringsprosessen så enkel som mulig, avslutter Kiran.
Her er noen av Anette Kirans oppdragsgivere:
Nasjonalmuseet
Trondheim Kunstmuseum
Stenersenmuseet
Galleri Riis
Office for Contemporary Art
Galleri Gude
Tekst: Cecilie Tyri Holt