Mogens Henckel - Anbefalte bøker
Mogens Henckel - Anbefalte bøker
Jeg får ofte spørsmål om hvilke materialtekniske bøker jeg anbefaler. Som de fleste vet er ikke det norske markedet fullt av gode materialtekniske bøker. Det gjelder for så vidt også det engelskspråklige markedet.
Jeg har selv flere hyllemeter med bøker med titler som ”Tecniques of Painting”, ”Handbook for Artists” og ”Maleriets Teknikk”, men det som ofte kjennetegner slike bøker er:
1. De er fulle av feil! (Feil som viser at forfatteren ikke har prøvd ut teknikkene selv, men har hentet dem fra mer eller mindre tvilsomme kilder). Det er mye overtro innen kunstnermaterialer, mye hemmelighetskremmeri, og masse uvitenhet.
2. De er opprinnelig skrevet på et annet språk, og inneholder derfor en del stedstypisk informasjon som ikke bestandig er så lett å overføre til det norske markedet av en oversetter som ikke har prøvd ut
informasjonen. Jeg har selv blitt kontaktet av oversettere som sikkert er flinke til å oversette, men det er tydelig at de vet lite eller intet om kunstner-materialer.
3. De er skrevet for mange år siden og er derfor ikke oppdatert på vareutvalg og moderne teknikker. (Heldigvis har moderne forskning gitt oss mange nye kvalitetsprodukter som langt overgår det som var mulig å fremdrive før 1960).
Jeg har enda til gode å se en bok med god og oppdatert informasjon om akrylmaling på det norske markedet. Det eneste jeg kan anbefale dem som vil vite mer om akryl-malingens mange teknikker er å sjekke på nettsiden til Golden Artist Colors http://www.goldenpaints.com
Her får du svar på det meste som har med akryl å gjøre! Du kan lese informasjonen på engelsk eller nesten norsk (det vil si dansk). Jeg har lenge drømt om å skrive en egen materialteknisk bok, men hittil har det bare blitt med drømmen. Det hadde jo vært så lett om jeg kunne anbefale min egen materialtekniske bibel, den ultimate samlingen av oppskrifter og teknikker som jeg kunne gå god for. En bok som kunne være en selvfølge i enhver kunstners atelié, en samling av oppskrifter, et referansepunkt for materialkunnskap og en kilde til materialforståelse. Kanskje jeg får skrevet en slik bok en gang i fremtiden.
Her følger en liten oversikt over bøker jeg med hånden på hjertet kan anbefale. Og som alltid er utvalget preget av mine personlige meninger og preferanser.
1. Kurt Wehlte: The materials and Techniques of Painting.
(Utgitt første gang 1967)
Utgiver: Dr. G. F. Kremer Farbmühle, engelsk utgave, oversatt av Ursus Dix, innbundet, 672 sider, ISBN 0971217602
Opprinnelig skrevet på tysk. Gitt ut på engelsk en gang på 70-tallet, men har vært håpløs å få tak i frem til Kremer Farbmühle fikk rettighetene til å gi den ut på engelsk. Antagelig den mest komplette materialtekniske boken på markedet, og den som tydeligst viser at forfatteren har greie på det han skriver om, og har prøvd mesteparten selv. Dessverre er den ikke særlig godt oppdatert på det som har skjedd innen akrylmaling siden 70-tallet. Etter det jeg vet kan den bare skaffes på KEM her i Norge.
2. Cennino Cennini: Il Libro dell' Arte.
Engelsk utgave: The Craftsman's Handbook. Dover Publications, 1978. ISBN 048620054X. Norsk utgave, Johan Grundt Tanum, Oslo 1942. Oversatt av Trygve Norum
Opprinnelig skrevet tidlig på 1400-tallet på italiensk. Omhandler preparering av plater, riving av farger, støping, forgylling med mer. Av alle de forskjellige utgaver og oversettelser som eksisterer, er den
norske (selv om den kanskje ikke er den mest nøyaktige) den beste.
Trygve Norum har gjort en fantastisk jobb med oversettelsen, og har valgt en språkstil som passer til tiden boken er skrevet i, i motsetning de engelske oversettelsene som er mer moderne i språket. Kanskje ikke en bok som er så veldig anvendelig i materialteknikk, men desto bedre til høytlesning i lystig lag. Jeg humrer for meg selv bare jeg tenker på kapitelet om ”hvorledes man tager avstøpning av sitt eget legeme”.
Den norske oversettelsen kan skaffes på antikvariat.
Den engelske oversettelsen er lett å skaffe i en bokhandel eller på nettet.
3. Godtfried Bammes: Die Gestalt des Menchen.
Utgiver: E. A. Seeman, Leipzig 1991. ISBN 3363009666. Tysk utgave, innbundet 473 sider.
Selv om du ikke kan et eneste ord tysk er denne anatomiboken ti ganger bedre enn alt annet på markedet. Glem alle andre famlende forsøk!
Om du i tilegg kan tysk er den enda bedre. Forholdsvis enkel å skaffe hos en velassortert bokhandel.
4. David Sandved: Boka om fargene, en vegleder ved kjøp og bruk av farger.
Utgiver Johan Grundt Tanum, Oslo 1946. Noe så sjelden som en oversikt over pigment og fargenavn på Norsk! Alle fargene er oppført med lysektehet, oljeforbruk, giftighet, synonymer med mer. Hadde den bare kommet i en oppdatert utgave nå, så hadde pigmenter og fargenavn vært et enkelt tema å forstå! Kan, om du er heldig, skaffes på antikvariat.
5. Karl Meyer: Vareleksikon.
H. Aschehoug & Co. København. Dansk/ Norsk utgave. Utgitt første gang i 1902, siste gang i 1952.
Omtaler alle viktige handelsvarer, fremstilling, anvendelse og kvalitetskjennetegn. Noen utgaver har fargeplansjer, samt tre- og stoffprøver. Poenget med denne boken var å beskrive så å si alt som var mulig å kjøpe. Dette inkluderer oljer, pigmenter, lerret, krydder, vin, osv osv. Et must for alle som er interessert i gamle oppskrifter og teknikker. Her får du vite alt du trenger å vite om det meste. Glem leksika som Store norske leksikon, Wikipedia og Encyclopædia Britannica. Ingen av dem kommer i nærheten av vareleksikon når det gjelder denne slags informasjon.
Kan skaffes på antikvariat i forskjellige utgaver. Om du vil ha med fargeplansjer og prøver, må du nok regne med å betale minimum 2000,- prøv www.antikvariat.net. Finnes også i en dansk utgave av J. Hjort: Almindeligt Varelexikon. Utgitt ca 1880.
6. Fenge Hansen/ Ole Ingolf Jensen: Farvekemi, uorganiske pigmenter
Utgiver: G.E.C. Gads Forlag København, 1991 ISBN 8712018643 Dansk utgave, innbundet 190 sider. En fantastisk bok om pigmenter. Skrevet av Fenge Hansen (billedkunstner og kunstpedagog), og Ole Ingolf Jensen (billedkunstner og fargekjemiker). Beskriver alt du trenger å vite om pigmenter, og mye, mye mer. Oljeforbruk, tørketid, lysektehet, reaksjonsformler (hvis du vil fremstille pigmentene selv) og hvilke bindemidler de kan brukes i. Kunne på 90 tallet kjøpes på Københavns Farvehandel, men er nå nesten umulig og oppdrive. Jeg har til og med vært i kontakt med G.E.C. Gads forlag som sier at boken ikke kan skaffes fra dem. Jeg har aldri sett boken på noe antikvariat.
7. Peter and Ann McTaggert: Practical Gilding.
Utgiver: Mac and Me Ltd 1984, Engelsk utgave, Paperback 74 sider, ISBN 0950778257
En bok som enkelt forklarer forgyllingens mysterier. Helt blottet for unødvendig mystikk og glorete fargebilder. Lettfatelig tekst med sort/hvite illustrasjoner der det trengs. Selges blant annet på www.amazon.com
Tekst og foto Mogens Henckel