Midt-Nordisk kunstfestival 2009
Midt-Nordisk kunstfestival 2009
For 12. år på rad er det igjen duket for Midt-Nordisk Kunstfestival på Inderøy i Nord-Trøndelag. Her samles et hundretalls kunstnere, fra amatører til profesjonelle, en sommeruke i juni for å inspirere og la seg inspirere gjennom et mangfoldig kurstilbud og andre kunstrelaterte aktiviteter. Begivenheten vil som vanlig finne sted ved tradisjonsrike Sund Folkehøgskole som med sin frie beliggenhet ved fjorden er en perfekt ramme for 7 dager til ende i kunstens tegn.
Kunst i festial
Fjorårets nyskapning i festivalsammenheng var ”Kunst i festival”. En egen festivalkunstner ble engasjert og kurator Inger Lillesand la vekt på at kunstneren skulle være ung, representere noe nyskapende og at kunsten skulle ut i det offentlige rom. Merete Røstad med utdannelse fra Bauhaus-universitetet i Weimar og Liverpool School of performing arts hengte opp en gedigen lampe i 70-tallsstil med en diameter på 3 meter under Straum-brua. Prosjektet gikk under navnet Storstua og med sine aner fra Trøndelag hadde Merete en ide om å bringe en kjent gjenstand fra hjemmet ut i det offentlige rom som også skulle representere den trønderske gjest-
friheten i stort format. I tillegg holdt hun en særdeles interessant forelesning ved Nils Aas Kunstverksted om sitt arbeid som kunstner og sitt spesiale; temporær kunst i offentlig rom.
Prosjektet fikk bred pressedekning og var gjenstand for debatt slik kunstneren og Midt-Nordisk Kunstfestival hadde håpet at det skulle bli. Koro (kunst i offentlig rom) støttet prosjektet. Det blir ”Kunst i festival” også i år, men foreløpig holdes kortene tett inntil brystet, overraskelsesmomentet er nemlig en viktig del av denne happeningen.
Årets festival
Årets festival byr blant annet på kurs innenfor analog illustrasjon med påfølgende databearbeiding, fotografering og bildebehandling, akt-maling, skulptur, akrylmaleri, akvarell, grafikk, glassmaleri, collage og felles akttegning. Blant instruktørene kan Helle Kaarem, Nirmal Singh Dhunsi, Jostein Kirkerud, Monika Wanke, Peter Sutton og Joseph Carter nevnes.
På verkstedene jobbes det både sent og tidlig, og ikke sjelden er det hektisk aktivitet på nattestid, spesielt når uka går mot slutten og avslutningsutstillingene på verkstedene nærmer seg. I tillegg til selve kurstilbudet finner små og store begivenheter sted under festivaluka, både kunstrelaterte tilbud og aktiviteter/happenings av sosial karakter. Kunsthistoriker Gunnar Danbolt avlegger festivalen sitt årlige besøk og tar deltagerne gjennom ulike tema i kunsthistorien med sin enestående formidlingsevne. Instruktører og utøvende kunstnere deler kunnskap og erfaringer fra sitt virke. Med fjorårets nykommer ”Kunst i festival” byr egne festivalkunstnere på grense-sprengende perspektiver innenfor nyskapende kunstopplevelser.
Både åpen og juryert utstilling
Festivalutstillingen er en helt unik utstillingsopplevelse. Dette er en åpen salgsutstilling der alle som ønsker kan stille ut to verker i Inderøy Kulturhus. For mange representerer dette en første mulighet til å vise fram sine arbeider offentlig. Resultatet er en særegen mangfoldighet. Midt-Nordisk Kunstfestival oppnevner en egen stipendkomité som forestår utvelgelsen av arbeider som tildeles stipender fra DnB Nor, Nord-Trøndelag e-verk, Østerlie Kunst og farge, KEM, Jæktvolden Fjordhotell og Midt-Nordisk Kunstfestival (Sund folkehøgskole). Utstillingen er også underlagt juryering. Nils Aas Kunstverksted har det faglige ansvaret for denne delen og en jury fra Trøndelag Bildende Kunstnere velger ut arbeider som går videre til en egen utstilling i Leidang-galleriet på Stiklestad senere på sommeren. På den måten gis utstillerne mulighet til å få en faglig vurdering av sine arbeider. I fjor ble 44 av utstillingens 185 arbeider tatt med videre til Leidang-galleriet. Hvor mange som finner veien til Stiklestad i år, gjenstår å se.
Tekst: Gro Talleraas