Kristoffer Evang – engasjert samtidsrealist
Kristoffer Evang – engasjert samtidsrealist
Da Kunst for Alle snakket med Kristoffer Evang i 2005, gav han seg selv 5 år på å lykkes. Kunstmaleren har faktisk opplevd suksess etter kun 3 år.
Kristoffer Evangs kunst er basert på en klassisk figurativ tradisjon. Han er utdannet i den gamle
skolen ved å gå i lære hos en mester hvor han bl. a. preparerte mesterens lerreter og rev pigmenter til bruk i oljemaling.
- Denne metoden å jobbe på blir ført videre i arv, sier Evang. Han forteller at han gikk i lære hos den figurative maleren Eirik Lütken i 4 år, deretter startet han sitt eget studio i 2005.
- Jeg har jobbet mye med stilleben og opparbeidet meg mye kunnskap innen stoff, farger og lys, sier Evang.
Når du jobber på den måten, fokuserer du da kun på det maletekniske?
- Nei, da jeg malte ulike stilleben, kunne jeg fremme ulike
stemninger og historier ved blant annet å bruke symbolikk. For eksempel er det en lang tradisjon for å sette sammen stilleben av sitron, vann og brød. Dette skulle symbolisere ekstrem fattigdom, forteller Evang.
I den tradisjonen, har du noen gang levd livet som ”den sultende kunstneren”, eller har du alltid kunnet leve av kunsten din?
- Jeg kjører ikke Porsche til jobben akkurat, men jeg har vel aldri vært lutfattig heller, sier Evang.
Evang forteller at han tidligere jobbet som bartender på kvelden, og malte på dagen da han var elev hos Lütken. Nå er han så heldig at han selger de fleste av maleriene sine.
Den gamle skolen i nytt lys
Evang arbeider på en tradisjonell måte med mange referanser til kunsthistoriens stormenn som blant andre barokkens Caravaggio. Dersom man derimot ønsker å plassere ham i forhold til samtids-
kunsten, er veien ganske kort til Odd Nerdrum. Evang selv har sett seg ganske lei på denne sammenlikningen, og dersom man ser litt nærmere på maleriene hans, ser man en klar forskjell i både teknikk og motivvalg.
- Selvfølgelig har jeg respekt for Nerdrum som kunstner, men jeg forstår ikke hvorfor både Nerdrum og elevene hans kun maler mennesker i gamle klær fra middelalderen. Nerdrumskolen represen-terer derfor et helt annet uttrykk enn det jeg ønsker å representere. Jeg vil gjerne vise at det finnes andre realistiske malere enn Nerdrum, sier Evang. Evang har brukt mange år av livet sitt på å lære seg kunsten å male realistiske bilder, noe han virkelig mestrer. Men han stopper ikke med det tekniske. Han ønsker nemlig å føre hånd-
verket videre, og å representere sin egen tid.
- Caravaggio malte ikke sine modeller i klær som representerte en annen tid enn hans egen. Han malte dem i klær som representerte hans samtid, poengterer Evang.
Caravaggio fikk faktisk mye kritikk for å trekke inn folk fra gata til atelieret sitt og bruke dem som modeller til religiøse motiver. I vårt perspektiv blir det nesten som å se for seg Maria med Levi`s og Jesusbarnet med Mariusgenser. Eller George W. Bush i Supermannkostyme. Evang representerer en helt annen stilart enn Nerdrumskolen, nemlig samtidsrealisme.
Vil du si at maleriene dine er politiske?
- Bildet av Bush er mer et humoristisk bilde enn et politisk bilde. Jeg ville kommentere hvor lett det er i vårt samfunn å få forhøyet status. Vi lever i en Bigbrother-kultur, men er det sånn vi vil ha det?, spør Evang.
Hat, kjærlighet og maktbalanse
I samtidsrealistiske malerier kommenterer kunstneren ulike sider ved sin samtid, blant annet livsstil, væremåte og tabuer i samfunnet. Evang har for eksempel jobbet mye med forholdet mellom mann og kvinne, og maktbalansen som oppstår i et forhold.
- Kjærlighet og hat er to nærliggende følelser i det at begge er veldig sterke. Maktbalansen kan bety både himmel og helvete i et forhold. Maleriet ”Kampen” viser en situasjon der kjønnsrollene er satt på spissen. Rollene er snudd når det gjelder forholdet mellom mann og kvinne. Kvinnen jobber nå på kontoret, mens mannen lager middag. Et bilde som “Kampen” kunne aldri vært malt for 20 år siden. Jeg reflekterer over dette forholdet i tråd med at jeg ønsker at bildene mine skal representere min tid, forklarer Evang.
Betrakteren som deltaker
- Tenker du på hvordan betrakteren oppfatter maleriene dine i arbeidsprosessen din?
- Det er veldig mye slapp og lite reflekterende kunst. Så ja, jeg forholder meg til dem som ser bildene mine. Det er viktig for meg at det skjer noe hos betrakteren. Noe tvetydig. Jeg syns det er interessant å være i dialog med betrakteren, og jeg forholder meg ofte til ham eller henne som en 3. person i bildet. Jeg vil oppnå mer enn håndverksmessig beundring. De som maler kun for å male, bør finne på noe annet å gjøre, avslutter Evang. I 2009 er Kristoffer Evang aktuell med en separatutstilling på Galleri A 28. mai til 21. juni. For mer informasjon om kunstneren, se www.kristofferevang.no
Tekst: Cecilie Tyri Holt Bilder fra kunstneren