Nordiska Akvarellmuseet
Nordiska Akvarellmuseet
Nordiska Akvarellmuseet i Bohuslän ligger ytterst på bryggekanten – himmel, hav og grå bergknauser rammer inn den store, staselige bygningen. Publikum bys på spennende utstillinger og verksteder. Akvarellinteresserte i alle aldre finner arbeider av de mest kjente kunstnerne.
Det nordiske Akvarellselskap ble dannet i 1989 – med det formål å tjene som et forum for nordiske
akvarellkunstnere. I 1994 tok selskapet kontakt med myndighetene på hele 40 steder på den svenske vestkysten i håp om å få støtte til å bygge opp et museum. Mer enn 20 svarte positivt. Planen var å bygge et museum i skjærgården et sted mellom Oslo og København.
I 1995 ble tettstedet Skärhamn på øya Tjørn valgt til å huse Det Nordiske Akvarellmuseum. Mellom vakre svaberg og helt i vannkanten skulle det ligge. Det nordiske Akvarellselskap fikk entusiastisk hjelp av lokale myndigheter, og det ble straks etablert et nettverk av museumsfolk, interesserte kunstnere og lærere innenfor kunst og design.
En venneforening av museet ble startet – og denne fungerte som et interimsstyre.
I 1996 ble arkitektkonkurransen vunnet av de danske arkitektene Niels Bruun og Henrik Corfitsen. Dette var Nordens hittil største arkitektkonkuranse med 386 deltagere. I 1999 begynte byggearbeidene, og i år 2000 stod museet ferdig. Museet støttes både av den svenske stat, Västra Gøtalandsregionen, Tjörn kommune og private aktører.
Et innholdsrikt hus
Museet har allerede en stor samling, hvor mer enn 90 kjente kunstnere fra alle de nordiske landene er representert. Men også her i dette nye flotte huset er plassen allerede i minste laget. Det betyr at bilder fra
samlingen vanligvis bare er å se i sommerhalvåret når publikumstilstrømningen er størst. I den store utstillingsdelen er det ellers skiftende utstillinger utenfra. Det er allerede planer om å bygge ut 20 meter til – men så er det dette med penger…
Uansett får man se akvarell som man sjelden finner i tradisjonelle gallerier og museer. Her er akvarellkunsten vist i sin fulle bredde. Store og små formater, mennesker og landskap, nonfigurativt og portretter – alt i en mengde ulike teknikker. Og av store navn. Her finnes det et eget studio beregnet for barn, og med jevne mellomrom arrangeres det kurs for barn – eller for barn og voksne sammen. Og hva er vel mer inspirerende enn å sitte flere generasjoner sammen og lære noe nytt? Leke og lære er godt for oss alle. Kurs finnes både for nybegynnere og de mer erfarne. Det finnes også en workshop for kunstnere, hvor man kan drive research og få instruksjon.
I museumsbutikken
finnes det papir, pensler og farger som tilfredsstiller den mest kresne akvarellmaler. Bøker og kataloger fra tidligere utstillinger finnes det rikelig av, her er det virkelig mye å fryde seg over. En av de mest besøkte utstillingene har vært den med den kjente svenske kunstneren Anders Zorn. Katalogen finnes fortsatt å få kjøpt for en billig penge. Lars Lerin som er en av Nordens mest kjente akvarellkunstnere er selvsagt også en av de mange som er representert med bøker. Kjøp bøker og få en ny opplevelse av hva de fantastiske transparente fargene kan bli til!
Både huset og omgivelsene er vel verd et besøk, og restauranten alene kan friste en til å bli lenge. Her er det glass fra gulv til tak – man sitter bokstavelig talt ute i skjærgården. Dessuten er maten av første klasse! Omgivelsene har både badestrand og svaberg å by på – så ta deg god tid om det er sommer og varmt i luften!
Studio til leie
Et lite steinkast fra museet, bare rett over bukten, på bryggen, finnes det fem små hus til utleie. De er bygget med tanke på at kunstnere kan komme hit for å arbeide. Store vinduer fra gulv til tak gir maksimalt med lys, og det er lysinnslipp fra tre kanter. En fleksibel innredning gjør at det kan tilpasses ulikt arbeid. Store staffelier finnes på stedet, for akvarellmalere er det et arbeidsbord, om ikke av de største. Hemsen har både en stor og en liten seng.
Kunstnere fra vennskapsregioner rundt om i verden inviteres til å komme hit for å arbeide. Senest var det kunstnere fra Kina og Mexico som fikk studiopphold som stipend. I vintersesongen kan kunstnere leie seg inn for en rabbatert pris, om sommeren er prisen den samme for alle som ønsker å bo her for kortere eller lenger tid.
Høsten 2008
Da vi var på besøk var det den tyske kunstnergruppen Die Brücke som hadde en stor utstilling av sine ekspresjonistiske bilder. Det var 4 arkitektstudenter fra Dresden - Erich Heckel, Ernst Ludvig Kirchner og Karl Schmidt-Rottluf som startet denne gruppen i 1905. Senere kom blant annet Emil Nolde med for en kortere periode. De ville nå lenger enn motivets ytre form – til den indre kjerne og det opprinnelige. Både by og land ga inspirasjon, de hentet sine motiver fra kaféliv og kabareter, fra nakenmodeller og den frie natur. De utviklet en stil med forvridde linjer, intense farger og overdrevne former. Fargen ble lagt på med grove strøk, i sterke og uvørne lag. Fargenyansene var ofte sterke og uvanlige for motivet, og perspektivet ble ofte forflatet. De ønsket et rent uttrykk både i form og farge, og inspirasjonen kom fra kunstnere som Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Edvard Munch. Utstillingen som het ”Fargesterke øyeblikk”, var en del av en serie utstillinger der Nordiska Akvarellmuseet ser tilbake på hvilken rolle akvarellteknikken har spilt innenfor kunsthistorien og for enkeltkunstnere.
Akvarellmuseet i 2009
I det året vi er inne i, vil det vises fem ulike utstillinger i Akvarellmuseet, her er planen for det første halvåret.Sesongen starter den 14. februar med utstillingen ”Kulør”. Da vises det bilder fra samlingen – drøyt 20 nordiske kunstnere vil være representert. Dette er kunstnere som har et eget fargeuttrykk og interesse for farge både som materiale og idé. 22. februar åpner en utstilling med den danske kunstneren Adam Saks. Han arbeider parallelt med flere kunstneriske uttrykk. Her viser han magiske landskap, uten mennesker, men fylt med symboler, arkitektoniske strukturer og objekt. Han drar oss inn i en fantasiverden med minner og historiske fragment.
1. mai – 13. september blir det en utstilling av Elsa Beskow. Hun er velkjent for de aller fleste i Norden for sine fantastiske barnebøker. Bilder fra de fleste av hennes bøker vil vises, og man vil benytte den digitale teknikken for å gjøre denne eventyrverden tilgjengelig for et bredt publikum.
Tekst Kari Osvold
Foto Akvarellmuseet