Bok: Ørnulf Opdahl - Maleri av

Produktbeskrivelse

Ørnulf Opdahl står i en særstilling som fornyer av det norske landskapsmaleriet, i tradisjonen etter J. C. Dahl og Peder Balke. I denne boken presenteres Opdahls kunstnerskap i sin fulle bredde, maleri, grafikk og akvarell, med særlig vekt på hans systematiske fordypning i kyst- og fjordlandskapet omkring Ålesund og Sunnmøre. Mange av Opdahls seneste arbeider fra 2013 og 2014 vises for første gang i denne boken.


Maleri trekker opp de store linjene i Opdahls utvikling; fra utdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole samt Statens Kunstakademi på 1960-tallet, hans forsøk i forskjellige retninger innenfor modernismen og samtidens kunst, som popart, surrealisme, abstrakt sen-modernisme, japansk og buddhistisk kunst, London-skolen etc. Vi får også gjenoppfrisket møtet med bilder fra denne tidlige fasen, bl.a. fra Opdahls gjennombruddsutstilling i Galleri Permanenten i Kunstnernes Hus i 1968.



Der vi støter på skulpturer i det offentlige miljø som bærer signaturen Texmon Rygh, er det slående hvor stor egentyngde verkene har uten at de trenger seg på omgivelsene. Erkjennelsen av at verket må hevde seg i kraft av sine iboende kvaliteter og ikke gjennom å overdøve og nedkjempe alt rundt seg, er en av kvalitetene i hennes skulpturer.



Vekten i fremstillingen er allikevel lagt på hjemflyttingen til Ålesund og Godøy på begynnelsen av 1970-tallet. Det skulle ta nærmere 20 år å avklare den maleriske tilnærmingen og finne et uttrykk for den kunstneriske ambisjonen som knyttet seg til dette i utgangspunktet kjente landskapet.



I boken møter vi en mangfoldig kunstner med mange interesser og en bred vifte av sjangre på repertoaret. Vi følger blant annet Opdahl på tokt i Atlanterhavet med forskningsskipet Georg O. Sars, en unik vitenskapelig kartleggingsferd der kunstneren produserte om lag 250 akvareller. Både her og gjennom hele bokens fremstilling møter vi kunstnerens egen stemme, noe som sammen med Koefoed utprøvende tekster gjør boken til et kunstnerisk formidlingsprosjekt litt utenom det vanlige.