På veggen Finn Schjoll

Blomsterdekoratør, blomsterhandler og filosof med lilla briller. Det høres uten tvil noe eksentrisk ut. Men man nok være eksentrisk for å få tittelen "Blomster-Finn" og bli hele Norges ledende autoritet på området blomster. For alle kjenner Blomster-Finn. Siden oktober- 96 har han drysset visdomsord på TV2 på morgenkvisten, godt innhyllet i blomster- og dekorasjonstips. Selv papirposene fra Schjølls butikk, røde med gyllen skrift, er over sådd med livskloke gullkorn av Oscar Wilde og Alfred de Musset. Og av Schjøll selv, naturligvis. Mottoet er at alt kan brukes, selv de ynkeligste kvaster. Han har pyntet og skapt stemning for TV-seere jul, påske og sommer, for kunder, statsråder og politikere, kjendiser og kongelige. Han har laget blomsteroppsatser i alt fra porselensservice på Kunstindustrimuseet til pissoaret på Continental.

Alt som guttunge visste Finn Schjøll at han ville leve blant blomster. Han vokste opp i en gartnerfamilie, både faren og bestefaren drev gartneri. Gudstro var en naturlig del av hverdagen i Horten, og i mange år utfoldet Schjøll seg som juniorsoldat i Frelsesarmeen. Et eller annet sted i ham slumret en skuespillerdrøm. Det var Toppen Bech som oppdaget ham. Toppen og Brita Blomqvist. De to NRK-damene var kunder i butikken hans, falt pladask, og dermed var Blomster-Finn et faktum på Frokost TV. I dag driver Schjøll to blomsterbutikker i Oslo. Han har fjorten ansatte, og beskrives som en snill, krevende og iblant grinete sjef. Han har et rødmalt landsted i Sverige, og har vært samboer med Knut i nitten år. "Vi må ta livet i begge hender", sier Finn Schjøll. Ikke rart hans kunstfavoritter er keramikeren Elisabeth van Kroghs energiske, levende og fargesterke verker.

1. Hva er ditt beste kunstkjøp og favorittkunstverk? Keramikkvasene til Elisabeth von Krogh
2. Hvorfor? Hva appellerte deg? Solid håndverk og sterke kunstneriske uttrykk. De ligner ikke på noe annet! Jeg har mange som jeg har kjøpt fra 1980 og opp til i dag.
3. Var det for å behage øyet, intellektet, eller med tanke på investering og en mulig verdiøkning at du anskaffet verket? For å få mitt eget uttrykk i mitt eget hjem.
4.Hvor på en skala fra 1-10 (uinteressert - lidenskapelig interessert) kan man plassere din kunstinteresse En 7'er.
5. Kan man kategorisere en installasjon som f.eks. en plastbåt i et badekar fylt med vann utstilt på Høstutstillingen som kunst? Ja, hvis den er bra gjort, dvs. at den har en kunstnerisk intensjon, en mening å komme med.
6. Husker du kunst som har gjort deg sint, eller provosert deg på et vis? Ja. Alt som er dårlig kunst irriterer vettet av meg, sjarlataneri i kunsten.
7. Finnes det andre kunstverk som har betydning for deg? Ja, bl.a. Monkeybusiness av Peter Bruegel
8. Er det et kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve? Masse. All kunst av den spanske, fantastiske Pablo Picasso drømmer jeg om å se!
9. Hvilket kunstverk ser du på som et lite stykke norsk Freia melkesjokolade - det største, norske kunstverket opp gjennom tidene? Edvard Munchs "Soloppgang" i Universitetets aula.
10. Har du en mening om hvem som er Norges viktigste kunstner? Knut Hamsun.
11. Hvilken kunstner kunne du tenke deg å dele en flaske rødvin med i hans/hennes atelié? Ingen fremmede, det er ikke interessant, men av de jeg kjenner svarer jeg faktisk Elisabeth van Krogh.
12. Når og hvor besøkte du sist et galleri eller en utstilling? Forrige uke på Rijksmuseum i Amsterdam.
13. Hvis du fikk lov til å velge fritt fra hele verdens kunstskatter, hvilket verk skulle du helst hatt i ditt eie? En gjenstand fra Eremitagen i St. Petersburg, det som glitrer mest, en riktig smørkringle om jeg skal bruke Bjørnstjerne Bjørnsons ord fra "En glad gutt".
14. Hva hadde livet vært uten kunst? Uttrykksløst!

Relaterte kunstverk basert på emneord

av 30